Почина “бащата” на щангите Иван Абаджиев (+ видео)

 

България

Иван Николов Абаджиев (Старшията) е удостоен с орден „Стара планина“, I степен през 2013 г.

загуби една от спортните си легенди и един от символите на световната тежка атлетика Иван Абаджиев. “Бащата” на щангите почина на 85-годишна възраст в Кьолн, Германия.

Тъжната вест дойде първо във “Фейсбук” от 3-кратният световен и 4-кратен европейски шампион Златан Ванев.

Иван Николов Абаджиев (Старшията) е роден на 12 февруари 1932 г. в Нови Пазар. Започва да тренира вдигане на тежести през 1953 г. Връх в състезателната му кариера е среброто, което печели в категория до 67,5 кг от световното първенство в Техеран през 1957 г. Последното му участие на голям форум е на олимпийските игри в Рим през 1960 г.

За повече от 30 години начело на националния отбор (дебютът му е през 1969 г.)  “Бащата” на щангите създава 12 олимпийски, 57 световни и 64 европейски шампиони в многобоя!

Въвежда двуразовите тренировки, които са негов патент. Също и системата на триразовите тренировки, съчетани с адаптация на организма и възстановяване.

Неговите методи срещат нескрита опозиция, като често е обвиняван в използване на допинг и стероиди. В последна сметка е изолиран от българската тежка атлетика. От този момент тя е в незавидно състояние.

Приет е в САЩ и работи като треньор в град Денвил, Илинойс заедно със сребърният Олимпиец Александър Крайчев.

Треньор в „Академия за шампиони“ в Сан Франциско, Калифорния. Тук е издадена и негова книга за щангите. В САЩ продължават да прилагат неговата методика на тренировки.

Треньор №1 на България за XX век – чест, отдадена му в историческа класация през 2001 г. Избиран е рекордните 6 пъти за най-добър наставник у нас, а през 2013 г. получава и най-високото държавно отличие – орден “Стара Планина” 1 степен.