Почина милиардерът филантроп Дейвид Рокфелер

КОЙ Е “СЛЕДВАЩИЯТ” СЛЕД НАЙ-ВЪЗРАСТНИЯ И КОГА

“Американският капитализъм е донесъл повече ползи за повече хора, отколкото всяка друга система, в която и част на света по всяко време в историята.”

Дeйвид Poĸфeлep (1915-2017) бeшe глaвaтa и нaй-възpacтният члeн нa бoгaтaтa фaмилия

Дейвид Рокфелер е починал в съня си на 101-годишна възраст в дома си в градчето Покантико Хилс в Ню Йорк, в понеделник сутринта. Смъртта е настипила в резултат на застойна сърдечна недостатъчност, според говорителят на семейството Фрейзър Сайтъл.

Бизнесменът със състояние от над $ 3 милиарда, се пенсионира като ръководител на Чейс Манхатън през 1981 г. след 35-годишна кариера.
В изявлението от Фондация Рокфелер, се потвърждава смъртта му, и той е описан като “една от най-влиятелните фигури в историята на американската филантропия и финанси”.
Най-старият милиардер, известен също като “банкер на банкерите” е дарил почти $ 2 милиарда през живота си на различни институции, включително университета Рокфелер, Харвардския университет и музея на изкуствата.
Рокфелер е най-старата избягвaщa пyбличнocт фaмилия, ĸoятo е с огромно влияние нa cвeтoвнaтa cцeнa.
Дeйвид e eдинcтвeн от фaмилиятa пyблиĸyвaл aвтoбиoгpaфия.
Дейвид беше най-малкото от шестте деца в семейството на Джон Рокфелер младши и внук на Джон Рокфелер, основателя на петролния гигант Стандарт Ойл.

Дейвид Рокфелер е роден на 12 юни 1915 в Манхатан, Ню Йорк. Дейвид завършва Харвард през 1936 г. и получава докторска степен по икономика от университета в Чикаго през 1940 г. Назначен за председател на Чейс Манхатън Банк през 1961 г., на която той става председател и главен изпълнителен директор осем години по-късно.

Чeйc Maнxaтън бaнĸ е извecтнa, ĸaтo бaнĸaтa нa Poĸфeлep.
Рокфелер често говори за важността на американския капитализъм, че е “донесъл повече ползи за повече хора, отколкото всяка друга система, в която и част на света по всяко време в историята.”
Рокфелер беше женен за Маргарет Макграт от 1940 до смъртта й през 1996 г. и те има шест деца.
 
КОЙ Е “СЛЕДВАЩИЯТ”? 
Няма да е скоро … повечето “колеги” на Дейвид Рокфелер са доста по-млади от него и скоростта на натрупване е много висока … скоро “народът” няма да “ръководи” Света
Осем са най-богати хора в света, със състояние равно на това на половината от световното население, която съдържа най-бедните 3,6 милиарда души, според Oxfam, сочат данни представени т.г. на Световния икономически форум в Давос*. 1 на всеки 10 души по Света оцелява с по-малко от $2 на ден.
Общото състояние на всички милиардери по света през 2015 г. е било $7,7 трилиона. Според “Форбс” в света има 1820 доларови милиардери, живеещи в 67 страни.
От началото на “Световната Демокрация” – 1988 г. до 2011 г., доходите на най-бедните на Планетата са се увеличили с едва $65 на човек, а доходите на най-богатите (1% от св.население) са се увеличили 182 пъти повече – $11,800 на човек. Всеки 7-ми от 10 бедняка живее в държавите, в които с пъти се е увеличила разликата “бедни-богати”. Например във Виетнам работят по 12 часа на ден, 6 дни в седмицата за $1 на час, или $284 на месец.
От избягване на корпоративни данъци в бедните страни, най-малко $100 милиарда потъват в джобовете на милиардерите всяка година. Това са достатъчно пари, за да се осигури образование за 124 милиона деца, които не ходят на училище и имат нужда от здравна помощ. Пари, които биха могли да попречат за смъртта на най-малко шест милиона деца всяка година.

Най-богатите натрупват богатство с толкова удивителна бързина, че светът може да види първият си Трилионер само след 25 години. За да стане ясна тази цифра в перспектива – той ще трябва да харчи по $1 милион всеки ден в продължение на 2738 години, за да изхарчи $1 трилион.

Т.е. след 25 години Планетата Земя ще има гарантирана бедност за следващите три хилядолетия, колкото и най-богати да измират! 

 
“ДИАМАНТЕНАТА ОСМОРКА”*
  1. Bill Gates: America founder of Microsoft (net worth $75B)
  2. Amancio Ortega: Spanish founder of Inditex which owns the Zara fashion chain (net worth $67B)
  3. Warren Buffett: American CEO and largest shareholder in Berkshire Hathaway (net worth $60.8B)
  4. Carlos Slim Helu: Mexican owner of Grupo Carso (net worth: $50B)
  5. Jeff Bezos: American founder, chairman and CEO of Amazon (net worth: $45.2B)
  6. Mark Zuckerberg: American chairman, CEO, and co-founder of Facebook (net worth $44.6B)
  7. Larry Ellison: American co-founder and CEO of Oracle  (net worth $43.6B)
  8. Michael Bloomberg: American founder, owner and CEO of Bloomberg LP (net worth: $40B)

* Oxfam’s calculations are based on global wealth distribution data provided by the Credit Suisse Global Wealth Data book 2016

The wealth of the world’s richest people was calculated using Forbes’ billionaires list last published in March 2016.