Почина Чък Бери – един от “бащите” на рок енд рола (+видео)

Чък Бери е най-важният цветнокож изпълнител, оказал влияние върху рокендрола. Важна част от неговите сценични изпълнения е прословутата „патешка походка.“

На 18 март 2017 г. почина един “Бащите” на рок енд рола Чък Бери, на 90-годишна възраст в Сейнт Чарлз, Мисури, на запад от Сейнт Луис. 

От полицията в Сейнт Чарлз съобщиха, че са се отзовали на спешен медицински случай в събота следобед и е установено, че Бери не реагира, и е обявен за мъртъв, цитирани от АП.
Бери се изкачи в Топ 10 през 1955 г. с парчето “Maybellene” и продължи да влияе върху поколения музиканти. Сред другите му хитове са “Джони Би Гуд” и “Roll Over Beethoven”.

Според сайта на Залата на Славата на Рок енд Рола, „въпреки че е невъзможно отделен човек да бъде посочен за изобретател на рокендрола, Чък Бери е този, който в по-голяма степен от всеки друг събира в едно всичките му съществени елементи“. Къб Коуда пише: „От всичките ранни рокендрол изпълнители, никой не е по-важен за развитието на тази музика от Чък Бери. Той е нейният най-голям автор на песни, главния оформител на нейното инструментално звучене, един от нейните най-велики китаристи и един от нейните най-добри изпълнители“.

Бери е сред първите музиканти включени в Залата на славата на рокендрола при нейното откриване през 1986 година. Залата на славата включва три песни на Чък Бери („Johnny B. Goode“, „Maybellene“, „Rock and Roll Music“) в списъка си със 500 песни, които са оформили рокендрол музиката. Той получава отличие на Кенеди Център за принос към американската култура през 2000 година.

Чарлс Едуард Бери (Charles Edward Berry), познат като Чък Бери (на Chuck Berry), е роден на 10 окт 1926 в Сейнт Луис.

Чък Бери е най-важният цветнокож изпълнител, оказал влияние върху рока и един от пионерите в този стил. Той въвежда китарния риф като отличителна черта в рок композицията. Стилът на Бери е съчетание от влиянията му от ритъм енд блус, кънтри и блус жанра, подкрепени от остроумни текстове, понякога достигащи до откровена сексуална тематика. Важна част от неговите сценични изпълнения е прословутата „патешка походка.“ Има голямо влияние върху изпълнители от бъдещото поколение като Бийтълс и Ролинг Стоунс.

Най-голяма популярност Бери постига във втората половина на 50-те, когато се появяват неговите емблематични хитове.

На върха на кариерата си младия изпълнител е осъден на 2 години затвор, заради една история с малолетно момиче. През 1964 излиза на свобода във времена където модата на рокендрола е минала, а името му е забравено. В същия момент обаче първите рок групи от Англия смятат стила на Чък Бери за образец и неговите китарни композиции оказва огромно влияние върху формиращата се бийт музика във Великобритания. Бери отново постига милионен тираж през 1972 с песента My Ding-a-Ling, а албума му Rocket от 1979 има успех. В началото на 70-те създава свой универсален парк в Уентсвил, Мисури, на който обръща по-голямо внимание отколкото на музиката си през следващите години.