Сменяме времето – спим с час по-малко в САЩ от 12ти Март – в България по-късно

ИСТОРИЯ, СЪВЕТИ, СМЯХ

РАЗЛИКАТА МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И САЩ СТАВА С 1 ЧАС ПО-МАЛКА

12 март 2017г. На 12 март е смяната на часовото време в САЩ, а в България на 26 март т.г. Преместването на стрелките с един час напред ще се извърши в 2:00 часа в нощта на 11-ти срещу 12-ти март и часовникът ще показва 3:00 часа. Вече почти век се извършва този процес на промяна на часовете през лятото и зимата.

РАЗЛИКАТА МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И САЩ СТАВА С 1 ЧАС ПО-МАЛКА за следващите 2 седмици /East Coast (NY) – 6 часа, Chicago – 7 часа , West Coast (L.A.) – 9 часа/

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление, като официалното време се измества с един час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци и е най-често използвано в районите с умерен климат поради значителните изменения в съотношението светла/тъмна част от денонощието в зависимост от сезона от годината.

Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 г. Оттогава, смяната на астрономическото време се извършва всяка последна неделя на месец март.

Лятното часово време е система, изработена да спестява от дневната светлина. При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от стандартното време, като остава така за пролетните и летните месеци. С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активнитв часове за работа и училище.

Смяната на времето се въвежда за пръв път през 1918 г. Измислят го в САЩ и го аргументират с енергийни, икономически, обществени и здравни доводи. И до днес в Северна Америка и Европа продължаваме да си местим стрелките на часовника два пъти годишно.

За пръв път сериозно е предложено от Уилям Уилет в „Пилеене на дневна светлина“, публикувана през 1907 г., но той не успява да убеди британския парламент да го приеме, въпреки наличието на значително лоби.

Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на 1-та св. война през 1916г. Скоро след това Великобритания последва примера. На 10 март 1918г. американският конгрес установява няколко часови зони и прави официално въвеждането на лятното часово време, но законът не намира отзвук и скоро е отменен. Тази промяна е валидна за 43 страни от Европа.

Любопитното е, че по света има страни, които никога не са приемали тази практика – почти цяла Африка, Югоизточна Азия, Венецуела, Ирак. Някои пък са го правели, но вече не виждат смисъл – като Индия, Бразилия, Китай, половин Австралия и щата Аризона.

Връщането към астрономическото часово време в САЩ през 2017 г. ще се извърши в 1:00 часа на 5 ноември 2017 г., когато стрелкките ще се изместят с един час назад, а в България ще се извърши в 4.00 ч. местно време на 29 октомври 2017 г.

Смяната на времето се извършва два пъти годишно – към лятното се преминава през пролетта, а към зимното – през есента.

СЪВЕТИ 

При някои хора дори промяна на дневния режим може да доведе до безсъние и преумора, особено при децата и при възрастните. От своя страна недоспиването пък може да доведе до депресия. Затова е необходимо докато организмът ви постепенно свикне с промяната, което обикновено трае около 14 дни, да се постарайте да намалите физическото и психическото си натоварване на работното място и у дома. Учени съветват да се приемат повече витамини и да се пият повече течности, докато организмът свикне с преумората.

СМЯХ

Защо смяната към лятно часово време я правят така, че да губим един час сън, а не един час работно време?

Добре, че Пепеляшка не си сверява часовника с промените наложени от правителствата, че инак само с тиква щеше да се придвижва.