Отмениха глобата за липса на здравна застраховка

Републиканците успяха да прокарат своите предложения за премахване на законовите норми в здравеопазването, най-вече начинът, по който милиони американци плащат за медицински грижи, наложен от бившия президент Барак Обама, известен като “Обамакеър”

Американският парламент отмени глобата за липса на здравна застраховка след 18-часов нощен маратон. Републиканците успяха да прокарат своите предложения за законопроект в четвъртък, който да премахне законовите норми в здравеопазването, най-вече начинът, по който милиони американци плащат за медицински грижи, наложен от бившия президент Барак Обама, известен като “Обамакеър”, съобщи от Вашингтон АП.

Новият закон премахва изискването на Обама, че всеки задължително трябва да си купи застраховка, за да не плаща данъчна глоба. Това наказание бе един вид натиск срещу здравите хора за закупуване на застраховки. Законопроектът бе предимно базиран на възраст, и застрахователите определяха по-високи премии за клиенти, които нямат покритие за повече от два месеца.

Партията на президента Доналд Тръмп успя да се наложи, въпреки големите разногласия за законодателството, среднощните сесии в ключовите комисии, протестта на Демократите и интензивната външна бизнес опозиция, предимно от лекари и потребителски групи.

Демократите напразно предлагаха изменения, насочени към предотвратяване на законопроекта. Безуспешни бяха и опитите им да окажат натиск върху Тръмп да покаже данъчните си декларации, и не успяха да спрат решението на републиканците за възстановяване на данъчни облекчения за тези с годишен доход над $500,000.

Рошави депутати със смачкани костюми и рокли цяла нощ се движеха из кулоарите и в почивките се завираха за много кратко в личните им офиси в Капитолия, за да могат набързо да вземат душ, да сменят дреха и да изпият поредното кафе, само и само да не пропуснат някой вот.

 Голямото усилие на Републиканците да отменят “Обамакеър” най-сетне бе успешно след цели седем (7) години на обещания към избирателите. Президентът Доналд Тръмп по-рано специално изпрати вицепрезидентът Майк Пенс до Луисвил, Кентъки, където е родният щат на сенатора Ранд Пол, един от най-изявените критици на консерваторите. Освен това, представителите на Белия дом и лидерите на Републиканците сериозно работят и във всички техни външни групи, които все още са зле разделени и правят високи залози за ремонт на партията.

За да бъде окончателен Законопроектът за здравеопазването трябва да бъде одобрен и от Сената. 

 “Законопроектът за здравеопазването не може да премине в Сената без големи промени сред нашите представители. Трябва да се направи разумна пауза, да се започне отначало, и да не се бърза,” казва сенаторът от Републиканската партия Том Котън от Арканзас. Котън твърди, че републиканците правят същата грешка, която демократите направиха, първо, когато много бързо приеха Закона за достъпното здравоопазване, и си оставиха много малко време за обмисляне, и не направиха нужните официални оценки на разходите от бюджета.

 
Бизнесът, в т.ч. Американската медицинска асоциация, Американската асоциация на болницитр и AARP – най-голямата група за по-възрастните хора, са абсолютно против сегашното решение на Републиканците. Преди седем години точно тяхната подкрепа бе решаващият инструмент за въвеждането на Обамакеър.

 

Национална асоциация на болниците написа специално писмо до законодателите, като изрази притеснения, че този законопроект и други програми, могат да доведат до още, като добавят, “ние искаме от Конгреса да защити нашите пациенти.” Други групи, представляващи обществени, детски, католически и други болници също са в сериозна опозиция.

В контраст от групата за здравно осигуряване на Америка, представляваща застрахователи, похвалиха промените в законодателството за здравната индустрия, но сериозно предупредиха, че те “може да доведат до ненужни смущения в бенефициентите за гарантирания размер и грижите за тях”.

Вашингтон също поиска Щатските управи правилно да рапределят милиарди долари по федералната държавна програма Medicaid, която ще приключи през 2020 г., като изразходването на цялата програма до определени ограничения за пациентите.

Новата мярка Конгреса също така отменя данъци от закона на Обама, наложени на сегменти на медицинската индустрия. Демократите не пропуснаха да заявят, че републиканците ще отнемат така както здравното покритие на повечето от 20-те милиона американци, които имат Обамакеър, но също и да увеличи разходите за другите, защото данъчните облекчения ще бъдат част от съществуващите държавни субсидии.
 

Конгресът на САЩ (United States Congress) е висшият орган на законодателната власт.

Конгресът е 2-камерен и включва:

Камара на представителите на САЩ (United States House of Representatives, или съкратено The House) е долната камара на Конгреса на САЩ, другата е Сенатът. В Камарата на представителите всеки щат е представен пропорционално на населението си и има право на поне един представител (конгресмен). Общият брой на представителите е определен да бъде 435. Мандатът на всеки представител е две (2) години, но той има право да бъде преизбиран неограничен брой пъти.

Конгресът на САЩ се намира в столицата Вашингтон. Конституцията на САЩ дава цялата федерална законодателна власт на Конгреса.

Член І на Конституцията изброява пълномощията на Конгреса:

  • да налага и събира данъци;
  • да сключва заеми за държавната хазна;
  • да изготвя постановления и наредби за регулиране на търговията между щатите и с чужди страни;
  • да създаде общи правила за натурализацията на чуждите граждани;
  • да сече монети, да определя стойността им и да се грижи фалшификаторите да получават наказания;
  • да определи стандарти за мерки и теглилки;
  • да създаде закони за фалита, валидни за цялата страна;
  • да създаде пощенски станции и пощенски пътища;
  • да издава удостоверения за патенти и авторски права;
  • да създаде система от федерални съдилища;
  • да наказва пиратството;
  • да обявява война;
  • да събира и поддържа армия;
  • да екипира военноморски флот;
  • да свиква доброволните отряди, за да прилагат федералните закони, да прекратяват беззакония и да отблъскват нашествия;
  • да създаде необходимите закони за столицата на държавата (Вашингтон, окръг Кълъмбия);
  • да създаде необходимите за прилагането на Конституцията закони

Част от тези правомощия вече не са актуални, но остават в сила. Десетата поправка поставя определени граници на властта на Конгреса, като предвижда, че всички правомощия, които не са делегирани на федералните власти, са запазени за щатите или за гражданите.

Освен това Конституцията изрично забранява определени действия на Конгреса. Той не може:

  • да отменя разпореждания за хабеас корпус – изискването обвинените в престъпление да бъдат изправени пред съдия или съд, преди да бъдат задържани под стража – освен в случай на необходимост по време на бунт или външно нападение;
  • да приема закони, които осъждат хората за престъпления или закононарушения без съдебен процес;
  • да приема каквито и да било закони с обратна сила, които превръщат вече извършени действия в престъпление;
  • да налага преки данъци на гражданите, освен на базата на вече извършено преброяване на населението;
  • да обмитява износа на който и да било щат;
  • да проявява специална благосклонност по отношение на търговията или митата към пристанищата на някой щат или към плавателните съдове, които ги използват;
  • да признава каквито и да било благороднически титли