Ще потъне ли Калифорния или следва земетресение?

 

Стотици дървета паднаха върху жилищни сгради и автомобили в Калифорния.

Ще потъне ли Калифорния или следва земетресение? Това е най-сериозният въпрос, който си задават по-старите жители на щата. “Така беше след земетресението в Нортридж през 1994,” сподели българинът У.Н., живущ точно там. Трусът от 6.7 степен е известен с най-високото земно ускорение в градска зона в Северна Америка.

Проливен дъжд, обилен снеговалеж и силен вятър окупираха щатите Калифорния и Орегон в петък, което предизвика евакуацията на повече от сто къщи, застрашени от кални свлачища в близост до Лос Анджелис, предаде Асошиейтед прес. “Градът на Ангелите” се оказа най-силно пострадал от бурята, като са засегнати районите във всички посоки, от океана до планините. Ел Ей е единственият голям град в Съединените щати, пресечен от планинска верига, като най-високата точка в рамките на града е с надморска височина 1550 m. Само “малкият” Лос Анджелис (city) заема обща територия от 1291 km², от които 1215 km² суша и 76 km² вода, и има неправилна форма. Приблизителните размери на града са 80 km в направление север-юг и 50 km в направление изток-запад, а периметърът му е около 600 km.

Пожарната служба на най-голямото населено място в щата съобщи, че в рамките само на четири часа в петък следобяд, те са отговорили на 150 съобщения за паднали електрически кабели, като единият от които е довел до смърт. В района на най-населеният окръг в САЩ повече от 100,000 домакинства останаха без електричество.
Многобройни пристигащи и заминаващи полети бяха забавени или отменени в Калифорния, включително и тези повече от 300 на международното летище LAX в Мегаполиса.
Кални свлачища и наводнения частично затвориха голям участък от магистралата Pacific Coast Highway в плажните зони в долната част на града в близост до Океана. Валежите достигнаха до три четвърти инча на час и скорост на вятъра около 55 мили в час по хълмовете на Малибу. На някои места вълните стигаха до магистралата, като се промушваха между постройките. 
Общо големината на валежите варира от 2 до 6 инча по крайбрежието и от 5 до 10 инча в подножията и в планините.
Парчета от две други основни пътни артерии на Ел Ей – #5 и #110 бяха затворени, заради наводнения, стигащи до прозорците на колите. Това ни съобщи Румен Янков, който ни изпрати и видео.

75-фитов бор падна върху жилищна сграда в близост до Университета на Калифорния в Лос Анджелис, като по чудо е оцелял студент, лежал в леглото си, съобщиха пожарни служители, цитирани от АП. Четири от шест апартамента в сградата са били обявени за опасни и запечатани, оставяйки 16 студенти навън. Друго високо дърво разби навес и превозни средства в предградието Голета на градчето Санта Барбара, което е на 100 мили западно от Ел Ей, на окръг Лос Анджелис с обща площ от 10 517 км2 (4 061 мили2).

Увеселителни паркове и открити места за почивка, игра и спорт бяха затворени, вкл. известният Нотс Бери Фарм в Ориндж Каунти, което пък се намира на близо 50 мили юго-изток от Даунтаун Ел Ей. Затворен бе и добре познатият на любителите на залозите, така известният парк със стадион за конни съзтезания Санта Анита в близост до Пасадена, на около 20 мили северо-източно от центъра на 2-ия по население град в Съединените щати след Ню Йорк.

Това са най-големите валежи в Калифорния през последните шест (6) години, които се оказаха драстично облекчение след дългогодишната суша в щата. Националната метеорологична служба съобщи, че това е най-силната буря, която удря Южна Калифорния от 22 години насам. Януари 1995 г. топлата част на щата е залята от порои дъжд и снежни бури. Това се случва точно след страхотното земетресение в Нортридж

Но, както ви съобщихме по-рано тази седмица, поройният дъжд и топенето на снеговете заплашваше да подкопае преливника на един от най-големите язовири в страната, което предизвика евакуацията на 188,000 жители. Вижте тук: Повече от 130,000 се евакуират в Калифорния (+видео)

12 февруари 2017 г. язовир Оровил (Orovillе), Северна Калифорния

 
Управата на градчето Дуарте, на около 20 мили (32 км) източно от Лос Анджелис, нареди на жителите на 180 домакинства да се евакуират, поради опасността от свлачища. Пак там горски пожар овъгли голяма площ по време на сушата миналата година, което предизвика опасения, че проливният дъжд може да предизвикат пък свлачища, където няма растителност.
 

След пет години страшна суша, Калифорния бе сполетяна от поредица от бури, които напълниха резервоарите. Но, те заредиха и планината Сиера Невада със сняг, чието топене подсигурява около една трета от водата на целия щат.

Според националната служба за наблюдение на сушата, към днешна дата само около 24% от територията на “Златния щат” остават в зоните на умерена, тежка или екстремна суша. Последната категория е ограничена до едно малко парченце земя, северозападно от градът с 320 слънчеви дни в годината и само 40 дни с валежи – Лос Анджелис.
Тази година и по-малко дъждовни дни бяха достатъчни за да се спаси “Перлата на Западния бряг” от сушата. Но дали ще оцелее от земетресение?