Българите в САЩ изпращали по 1 милион на ден в България

Българите в чужбина изтеглят целите си семейства и се установяват трайно, което води до спад на преводите на пари в България

Спад в преводите спрямо предишни години – означава само едно – изтеглят целите си семейства и се установяват трайно

Сумите влезли от частни лица отново се доближават до тези на преките чуждестранни инвестиции в страната

17 февруари 2017 г. Българите в Съединените Щати са изпращали повече от 1 милион лева на ден през миналата година, като средно на човек се пада по 1000 “сребърника”. Най-голямата българска диаспора в света, неофициално над 350 хиляди души, е изпратила в родината си над 351,7 млн. лв. в периода януари-ноември 2016 г., показва справка на Investor.bg. Има леко завишение с по над 1 милион на месец от предходната година за същото време – 348,8 млн. лв. 

Само за миналата година, от началото на 2016 г.  до края на ноември общо българите в чужбина са изпратили над 1,543 млрд. лв. в България. И тук растежът е подобен от над милион на месец, като общата сума леко нараства с 13 милиона спрямо същия период на 2015 г., когато те са пратили 1,530 млрд. лв., показват данни на Българската народна банка (БНБ), публикувани на сайта инвестор бг.

Месец октомври е шампион за 2016-та с преводи за над 135 млн. лв., докато през следващия го ноември парите са със 17 млн. лв. по-малко, или 118,4 млн. лв. Традиционно сънародниците ни зад граница пращат доста по-високи суми през лятото и през декември.

В “челната БГ-тройка” сладващи са българите в Испания, които “гонят колегите си” от Щатите, и са вкарали в Родината 306,8 млн. лв., допълват от инвестор бг. “Бронзови медалисти” са нашенци от южната съседка Гърция със сумата заминала на север над 119,7 млн. лв. 

Макар да изпада от „челната тройка“, Великобритания също е на предни позиции. За единадесет (11) месеца от Англия са дошли 114,7 млн. лв., при 113,8 млн. лв. през 2015 г.

ПРЕДИ БИЗНЕС И ИНВЕСТИЦИИ – СЕГА БОРБА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ ИЛИ ПО-ДОБЪР ЖИВОТ

Много важна промяна настъпва обаче – за последните четири (4) години има постоянен спад в преводите на пари от чужбина. През предишни годишни периоди сънародниците ни зад граница изпращаха на близките си повече пари. Например, през 2013 г. общата сума възлиза на над 1,7 млрд. лв., през 2014 е 1,65 млрд. лв., а през 2015 г. – 1,6 млрд. лв.

Голяма “част от намалението на средства от емигранти у нас се дължи на факта, че все повече от тях изтеглят целите си семейства в чужбина и се установяват трайно там,” сподели проф. Искра Белева от Българска академия на науките (БАН) в ефира на бизнес-телевизията Блумберг България. В тази връзка за окончателно напускане на Родината и непокис какво се случва с нея, много показателен е постоянният жалък брой на гласуващите на български избори в САЩ, който не може да прескочи процент-процент и половина от общия брой живущи български граждани в “Страната на неограничените възможности”. Последен пример е броят на записалите се до 17 февруари 2017 г. за гласуване през март – общо 755 българи от целите Съединени Щати. Ще добавя, че по българските групи във ФБ местните организатори молят хората да се запишат за гласуване.

“Повечето от хората, които имат нагласа да се върнат, планират това да стане едва когато се пенсионират,” обясни Белева.

“В периода 2001-2002 г. повечето емигранти са влагали парите си в развитие на бизнес в страната, докато в годините след това основната част отива за здравни услуги, текущо потребление и обучение,” посочи експертът.

Друго интересно е, че парите на българите зад граница през 2016 г.  отново се доближават до сумата на преките чуждестранни инвестиции в страната. За периода януари – ноември сумата на чуждите вложения в местната икономика е около 1,9 млрд. лв., което е почти на половината на 2015-та с цели 46% по-малко.

ВИЖТЕ СЪЩО:

10 пъти повече емигранти за 1 година!

Припомняме (кликвайте върху заглавията): 

 ИЗБОРИ Кастрацията на българите в чужбина бе потвърдена и от този президент 

Колко плащат с вота си българите на техните сънародници депутати и колко им дава държавата? 

Цирк България – поредна част /+ видео какво се случва/

Цирк “България” продължава турнето в Родината си

Световната Политическа Сцена стана Циркова Арена: БГ-Парламент или US-Senate

Цирк Парламент – три дни порно и прогнозата за времето

България – победи наглостта на политиците и силата на капитала

ИЗБОРИ – това не е парламента на българите в САЩ

ИЗБОРИ – 1 метър бюлетина от Ел Ей ще замине за Елин Пелин

+++

Да не забравямеи и историята – от кога България е Стената и народът са пиленцата.

ОЩЕ: 10 начина за манипулиране и къде сме ние самите