Обама – “гражданин” на Китай и Мексико с рекорден Щатски дефицит

Китай е #2 кредитор на САЩ – Мексико най-големият “доставчик” на нелегални емигранти – най-евтината и зависима работна ръка

САЩ с най-висок рекорден дефицит от 2012 година

Дисбалансът с Китай – най-голям в светас Мексико “удари тавана” от 2011 г.

Доларът срещу Долара

Когато цифрите говорят за външния баланс – създалите го да мълчат

Китай е #2 кредитор на САЩ – Мексико най-големият “доставчик” на нелегални емигранти – най-евтината и зависима работна ръка 

7 февруари 2017 г. Когато цифрите говорят и “Боговете” мълчат. Когато президентите говорят – вижте числата. Станаха ли двойно по-зависими Съединените Щати при два мандата управление на администрацията на президента Барак Обама? 

Дошло ли времето Обама да стане “гражданин” на Китай и Мексико? 

РЕКОРДЕН ДЕФИЦИТ

Търговският дефицит на САЩ леко се сви през декември 2016-та, но подобрението не е достатъчно, за да коригира цифрата за цялата година, като достигна до най-високото си ниво от 2012 г., или от началото на 2ия мандат на Обама.

Този показател е достатъчно доказателство и трябва да осигури допълнителна подкрепа на политката на Доналд Тръмп, а именно, че Америка се нуждае от по-строг подход към външната търговия.

Дефицитът през декември падна 3.2% до $ 44.2 милиарда, по данни на Министерството на търговията от днес, цитирани и от АП. Печалбата от износа в голямата индустриална зона, или на самолети, тежки машини и автомобили частично компенсира иначе покачването на вноса на всякакви други стоки. Обаче едрият капитал не успя да спаси данните за цялата година, и дефицитът нарасна с 0,4 на сто до $ 502.3 милиарда, най-високият годишен дисбаланс от 2012 година насам. 
 
Тръмп обеща да наложи наказателни тарифи на страни като Китай и Мексико, за да ги принуди да се откажат от това, което той твърди, са нелоялни търговски практики, които струват, освен загуби във финансовия баланс, но и милиони американски работни места.

От встъпването си в длъжност на 20 януари, Доналд Тръмп вече извади Америка от 12-те страни на Тихоокеанското търговско споразумение, договорено от бившия президент на САЩ Барак Обама. Тръмп каза също, че иска предоговоряне и на дву-десетилетното споразумение за свободна търговия с Мексико и Канада. Новият президент на САЩ влезе и в спор с колегата си от Мексико, за това кой ще плати за граничната стена между двете държави. Администрацията на Тръмп предложи да се използва граничен данък от 20% за стоки идващи от Мексико, пари с които да се плати строежа на стената.

В своята предизборна кампания Тръмп ясно посочи своите цели за борба с големия търговски дефицит, загубените работни места и застоялите заплати за средната класа. 
Кой “продава” САЩ и на кого?
ЗАЩО КИТАЙ?
За 2016 г., дефицитът на Америка с Китай всъщност леко спадна, или 5.5% до $ 347 милиарда, след като удари тавана за всички времена – $ 367,2 милиарда през 2015 г. Дори и с подобрението през м.г., дефицитът с Китай е най-големият в света и нито една държава не може да се “похвали” с подобна сериозна цифра.
ЗАЩО МЕКСИКО?
Дефицитът с Мексико нарасна 4,2% в $ 63,2 милиарда през 2016 г., най-големият дисбаланс с тази държава от 2011 г. насам, по времето на управлението на Обама.
Тръмп твърди, че Китай и Мексико използвате нелоялни търговски практики, като например валутни манипулации, за да увеличат продажбите си в САЩ. Независими елитни икономисти, твърдят, че има и други спомагащи фактори, като например по-ниските заплати в Китай и Мексико, които също играят голяма роля при определянето на търговския дефицит.
Тук е мястото да си зададем въпросът, кои санкции са разумните и нужни на САЩ, тези срещу Русия, или срещу Китай и Мексико? 
ДОЛАРЪТ СРЕЩУ ДОЛАРА…
През последните две години американските износители се борят и с нарастващата стойност на долара, която направи Щатските стоки по-малко конкурентоспособни на световните пазари, като същевременно чуждестранни стоки станаха по-евтини за вътрешните потребители, засилиха вноса и дефицита. Американските производители също “удариха на камък”, след като срещнаха сериозна икономическа слабост в много ключови задгранични пазари.
ДЕМО-ФИНАЛ или какво “произведе” Обама за Тръмп
През последната година на управление на администрацията на Демо-кратите на Обама, дефицитът от $502,3 милиарда, отиде нагоре в сравнение с 2015-та с $500.4 милиарда. За 2016 г. износът спадна с 2,2%, който последва този от 4.8% през 2015 г. Вносът леко се смъкна надолу с 1.8% през миналата година, но това значително се дължеше на световните цени на петрола, а не на държавни политики.

За 2016 г. дефицитът по разширяване на търговията също се свлече, като прибра едва 0.1 процентни пункта от общия растеж, в сравнение с по-голямото 0,6 процентно намаление през 2015 г. Щатската икономика “свали скоростта” до растеж от едва 1,6% през миналата година.

КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ 2017?
Анализаторите се надяват, че растежът ще отскочи поне до около 2,5% през 2017 г. и още повече през 2018 г., подхранвана от програмата на Тръмп за стимулиране на намаляване на данъците, дерегулация и увеличаване на разходите за инфраструктура. Тръмп беше дори по-амбициозен в предизборната кампанията за стимулиране на икономическия растеж, като обеща 4 процента или повече.
ПРИПОМНЯМЕ
Китай унижи САЩ
Домакините не посрещнаха американския президент Барак Обама със същите почести като останалите високопоставени гости на срещата на Г-20 в Китай през септември 2016 г.
САЩ видяха умисъл в действията на китайците. Стигна се до разправия още на пистата на летището. При пристигането на Air Force One в Ханджоу, се оказа, че няма стълба и Барак Обама трябва да чака в самолета. Вместо през обичайната врата в предната част, президентът се видя принуден да излезе през малко използван изход в долната част на корпуса на самолета. Дипломати коментираха тогава в американската преса, че събитията няма как да са случайни, защото в Китай посрещането на високопоставени гости се планира до последния детайл. 
ДЕФИЦИТ С МЕКСИКО
Американската търговия на стоки и услуги с Мексико възлиза на около $583,6 милиарда през 2015 г. Износът е бил $267,2 млрд $; вносът $316.4 милиарда. Търговският дефицит на САЩ с Мексико е $49,2 милиарда през 2015. Търговският стоков дефицит е $58 милиарда, което е 8.4% увеличение ($4.5млрд.) спрямо 2014. Мексико е 3ят по големина доставчик на стоки в САЩ през 2015.
Според Министерството на търговията на САЩ, износът на стоки и услуги в Мексико е създал приблизително 1.1 милиона работни места там през 2014 г.
Американските преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в Мексико са за $107,8 милиарда през 2014 г., увеличение с 5,3% от 2013 г., докато обратните са $ 7,5 милиарда.
Към 2012 г. официалният брой на нелегалните имигранти в САЩ е бил приблизително 11,43 милиона души, приблизително 3,7% от цялото американско население. 59% от тях са били от Мексико, а 25% от всички имигранти в страната незаконно са пребивавали в Калифорния.
Любопитно е, че през 2013 г. Китай и Индия изпревариха Мексико, като най-често срещан произход на имигрантите, които са пребивавали в САЩ за една година или по-малко.
 
ВЪНШНИЯТ ДЪЛГ В ДОПЪЛНЕНИЕ НА ТЪРГОВСКИЯ ДЕФИЦИТ И ПОЛИТИКАТА
Целият дълг на САЩ е увеличен 68 пъти от 1960 до 2011 г. Сред инвеститорите и кредиторите на САЩ преобладават 25 страни, като най-голяма от които дълго време бе Китай с $1,115 трилиона долара към октомври 2016г., по официални данни на US Treasury Department. Два месеца по-късно през декември Япония ги “изпревари” с $1.132 трилиона. Не случайно премиерът на “Страната на изгряващото слънце” бе на посещение в САЩ.
Към днешна дата общият брутен национален дълг наближава е $20 трилиона, или над 100-те % от предходните 12 месеца на БВП. Американският президент Тръмп предрича скоро дългът да достигне $21 трилиона. 
Вижте тук: 
Близо половината (45%) от дълга, е бил собственост на чуждестранни инвеститори, най-големите от които са Китай и Япония.
Статистиката сочи, че през месец май 2011 г. близо 40% от американските държавни разходи се осъществяват с пари взети назаем.