Рекорден протест във Вашингтон – половин милион жени маршируват по улиците

21 януари 2017 г. В 8:00 вечерта, часове след планираното време за Женския марш-протест във Вашингтон, много хора продължиха да маршируват. Хиляди протестиращи заляха улиците на центъра на столицата на Съединените Щати в събота вечер, не една от най-големите демонстрации в историята на града. Голяма част от тях пееха песни и носеха плакати с послания по улиците, около Белия дом, в опозиция на президента Доналд Тръмп. Някои протестиращи скандираха: “Добре дошли на първия си работен ден, но ние никога няма да си отидем”. Това съобщи от мястото на събитието информационната агенция Асошиетед Прес (АП).

Полицията охраняваше марша с всички възможни превозни средства. Силите на реда ескортираха нежните фенове в цялата претоварена зона на центъра. Държавните служители на реда, обаче не винаги успяха да предотвратят задръстванията, предизвикани от протестиращите. 

Някои шофьори не изглеждаха щастливи, както се видя от снимките и видеата, направени с техните телефони. Само един ден след като повече от 200 души бяха арестувани във Вашингтон, по повод протестите по време на встъпването в длъжност на 45-я президент на САЩ, маршът на жените не записа дори един единствен арест. Това съобщи Кристофър Гелдарт, директор на вътрешната сигурност на окръг Колумбия.

Протестите в петък (20 януари 2017) бяха водени от анархисти, и федералните прокурори твърдят, че повечето от арестуваните от тях ще бъде обвинени в углавно престъпление за безредици. Полицейски служители, разположени в близост до елипсата южно от Белия дом, се шегуваха с протестиращите.
 “Мисля, че нашата полиция си свърши работата, не само чудесно, но изключително,” каза Гелдарт, цитиран от АП.
 “Имаше едни личности, които се опитаха да унищожат неща, но и други, които водеха мирен протест.” Силовият шеф каза, че “със сигурност може да се каже, че броят на протестиращите на Женския марш надхвърли 500,000, много повече, отколкото градските власти очакваха. Според CNN бройката е била 400,000. Цифрата на участниците в анти-президентския марш наистина “изкачи на върха” в цялата история на мястото, където се коват законите на Съединените Щати.
От транспортната служба във Вашингтон съобщиха, че тази събота е била петата по натовареност в цялата история на системата на метрото.

На връщане от ЦРУ, Доналд Тръмп е успял да види със собственните си очи марша на жените към Вашингтон. Когато кортежът на президента мина през центъра на Вашингтон, стотици протестиращи вече бяха по улиците. Много от тях са с ярки розови шапки и знаци, като повечето вече на елипсата, видима от Белия дом.