Знакът Холивуд замириса на марихуана – смениха “Свещената Гора” със “Свещена Трева”

Знакът не е собственност на Калифорния и има тъжна “черна” история
HOLLYWOOD. А с лека промяна само на две букви

HOLLYWOOD стана “HOLLYWeeD”, макар и само за няколко часа на деня на Нова година. Фото кредит АР

 
1 януари 2017 г. Холивуд на английски означава “Свещената Гора” и се изписва HOLLYWOOD. А с лека промяна само на две букви “гората” става “трева”, или “Свещена Трева” – “HOLLYWeeD”, или най-точно “Свещената Марихуана”. Така изглеждаше световно известният символ на Лос Анжелис, макар и само за няколко часа на деня на Нова година.
 
Полицията започна разследване в неделя, след като през Новогодишната нощ шегаджия, използвайки гигантски брезент, успя да покрие част от буквите на емблематичния знак.
 
Безстрашният весел вандал, който специално се облякъл в черно за прикритие, е бил заснет от охранителни камери и може да се окаже в съда, като виновен за постъпката си, съобщи сержант Робърт Паян от полицията на Ел Ей.
 
Холивудският разбойник много точно е мащабирал районът около защитната ограда, обграждаща знака в Грифит парк, и след това прехвърлил две гигантски стълби до всяка една от гигантските букви. За да ги покрие частично, и от “oo” да ги превърне в “ее” (HOLLYWOOD – HOLLYWee). 
 
Най-вероятно вандалът не е от тези избиратели в Калифорния, които през ноември м.г. одобриха точка от референдума (Proposition 64), която легализира употребата на марихуана, валидно от началото на следващата 2018 година. 
Цяла сутрин туристи и жители на Ел Ей се радваха на надписа. 
Това не се случва за 1-ви път, след като преди 40 години, пак на същата дата 1 януари (1976), същото стори и друг любител на “тревата”, и надписът стана “HOLLYWEED”. Разликата тогава бе само в това, че двете букви бяха главни, а не малки.
 
ЗНАКЪТ “НАДГРОБЕН КАМЪК”
Идологизираният надпис всъщност има тъжна история, според стари легенди и разкази “зад завеса” с жители нс Ел Ей, премълчавани от институции и медии. Неофициално той е поставен за “надгробен паметник” на убитите Холивудски звезди в Грифит парк. По онова време най-големият градски парк в САЩ и до днешен, е бил избран от килърите за място, където закопавали знаковите жертви. Затова и този надпис никога не е светел, или е бил осветяван, за разлика от всеки друг в “световната столица на ентъртеймънта”, които “горят” от светлини. Факт, който рядко е забелязан от туристите.
1-та буква “Х” именно на “знакът на Холивуд” е избран през 1932 г. от 24-годишната британска филмова звезда от Бродуей и Холивуд Пег Ендуисъл за място за самоубийството й, за да се увековечи. По-късно дори бива написана и песен за смъртта на Ендуисъл и се отбелязват годишнини от деня на кончината й.
 Знакът за първи път е създаден през 1923 г. и първоначално е “Hollywoodland”. Неговата цел е да се рекламира името на развитието на новите сегрегирани жилища по хълмовете над квартала Холивуд на Лос Анджелис. Договорът е само за 18 месеца, но идват “Златните години на Холивуд” и той бива оставен, защото става международен символ на кино-индустрията в Ел Ей и Съединените Щати. 
Но времето не прощава на знака от дърво и обикновен метал и той започва да се разпада през 1949 г., когато сменят името само на HOLLYWOOD. И така до 1970-та, когато буквите “О” сe сгромолясват, 1-то става малко “у”, а 2-то пада – “HuLLYWO D”. 
През 1978 г. собственикът на Плейбой Хю Хефнър започва дарителска кампания за ремонт на знака-символ. Всяка буква си има дарител, “Y” се пада на Хефнер, други известни имена са През ноември с.г. знакът вече е от неръждаема стомана, с букви с височина 45 фута (13.7 м) и ширина между 31 и 39 фута (9.4 до 11.9 м). Това са и сегашните размери. Едва след 27 години се намират пари за пребоядисване и през 2005 г. на “свещенния” надпис. 
 
НАДПИСЪТ НЕ Е СОБСТВЕННОСТ НА КАЛИФОРНИЯ
 
Но тогава собственикът Дан Блис обяви реликвата за продажба на иБей. Тя беше продадена на художника-склуптор и журналист Бил Мак от Минеаполис. Той искс да използва буквите за материал, за образи на звезди от Златната ера на Холивуд. Той е известен със статуите си предимно от спорта, вкл. на баскетболната легенда Карим Абдул Джабар. 
 През август 2012 г Градската управа на Лос Анджелис връчи на Бил Мак удостоверение за признаване на неговите усилия за възстановяване и опазване на емблематичния символ на историята на Холивуд. Тогава той изцяло възстанови 1-та буква.