Най-важните събития за Американците на 2016-та година

Победата на Тръмп и президентските избори са Топ-новината в САЩ 

“Черните новини” отново са в челото на “най-популярните”

Американците не са доволни от 2016-та, традиционно са оптимисти за 2017-та
 

Американците не са доволни от 2016-та, традиционно са оптимисти за 2017-та

Американците не са доволни от 2016-та, традиционно са оптимисти за 2017-та

Американците не са особено доволни от 2016-та година. Само 18 процента (18%) казват, че е станало по-добре, докато почти двойно повече, или 33 процента (33%) казват, че нещата са станали по-зле. Близо половината,   или 47 процента (47%) казват, че нищо не се е променило от 2015-та. 
На лично ниво, Американците традиционно са оптимисти за 2017-та.
 
Увеличили са се оптимистите тази година. Повече от половината или петдесет и пет процента (55%) са заявили, че вярват, нещата ще бъдат по-добре за тях през следващата година, отколкото през текущата. Това е завишение с 12 цели пункта от миналогодишната анкета.
 
Американците, интервюирани за проучването изразяват пряк оптимизъм за следващата година, като посочват, че “хората ще имат повече работни места и ще имат повече пари за харчене”.
 
С политическа окраска, животът в Съединените щати изглежда различно. Демократите са по-склонни от Републиканците, да кажат, че 2016 е по-лоша за страната от 2015 г.. Републиканци пък са особено склонни да кажат, че 2017 ще бъде още по-добре за тях лично. Най-голямата “болка” за 2016 г. на съпартийците на президента Обама определено е новоизбраният му колега Тръмп.
 
А и за двата лагера президентските избори през 2016-та са нанесли поразия върху емоциите на хората. Но най-вече “размерът на дезинформация, което кара Американците да “подозират всичко и всички, дори и техните съседи”. Недоверието между хората, носещо и следенето един друг, достига нова кулминационна точка. 
 

ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ СА ТОП НОВИНА И СЪБИТИЕ НА 2016

Президентските избори САЩ оглавяват списъка от ТОП-10 новинарски събития през 2016 г. Три четвърти (3/4 или 75%) от Американците ги определят, особено победата на Доналд Тръмп, за много, даже изключително важно събитие. 
Името на президента Обама не влиза в Топ10 събития на 2016, според проведената представителна анкета.
 
Лошите новини отново са в 10-та на най-популярните. Шейсет и три процента (63%) поставят масовите разстрели и бомбените атентати, както в САЩ – Орландо, Флорида, така и в Белгия, Турция, Пакистан и Франция, като особено важни новини и истории в личен план за 2016-та.
Петдесет и един процента (51%) са заявили, че важни са новинарските истории, свързани с полицията. Както за смъртта на хора в ръцете на полицейски служители, така и за атаките от засада на полицаи. 
Чак четвърти (4-ти) в списъка нс важните събития влизат тези, касаещи здравето и живота на човека. Начело, или 43 процента, са новините за разпространението на вируса Жика.
Трите събитията, които следват са смъртта на Мохамед Али (50%), одобрението на любителска употреба на марихуана в четири щата (43%), и една новина извън територията на САЩ – смъртта на Фидел Кастро (40%).
 

Водещите събития в POP-културата и спорта

 
По-голямата част от американците, включително 7 от 10 родени в Средния Запад, поставят пид #1 победата през ноември на Чикаго Къбс, които сложиха край на своята 108-годишна суша.
 
От деветте други топ-събития в поп-културата, две са определени от около половината от американците за водещи смърт около сцената с микрофон и успехи в спортните зали. Това са смъртта на Принц, Дейвид Бауи и Леонард Коен, и Олимпийските победи на женския американски отбор по гимнастика.
 
Две се оказват най-слабо забележими събития за американците, от 10-те възможни избори в анкетата. Както “звездната новина” за развода на Анджелина Джоли и Брат Пит, така и тази от улиците, или преследването на “Покмен”. 
 
ЩЕ ПРАЗНУВАТ ЛИ НОВА ГОДИНА АМЕРИКАНЦИТЕ?
Около половината от американците планират да празнуват Нова година у дома. Двама от десет (20%) ще отидат на гости на приятел или на член на семейството, само един от десет (10%) ще отиде на бар или ресторант. Около една четвърт (25%) въобще не планират да празнуват. Почти всички ще застанат пред телевизорите, за да гледат последното броене, отбелязано с падането на топката на Таймс Скуер в Ню Йорк.
 
___

Извадката е от анкета на авторитетната информационна агенция Асошиетед Прес (АП), направено в края на годината. 

AP-Times Square Alliance е използвал 1,007 пълнолетни американци, и е провел проучването онлайн в периода 9-11 декември, бройка предназначена да бъде представителна за населението на САЩ. Маржът на грешка е +- 3 процентни пункта.