ОЛИМПИАДА в Рио – Какво трябва да знаем?

КЪДЕ СМЕ БЪЛГАРИТЕ?

Емблемата на Летните Олимпийски игри 2016 в Рио Де Жанейро представлява три фигури в жълто, зелено и синьо – цветовете на бразилското знаме – хванати за ръце и в тройна прегръдка, като фигурите създават форма, напомняща Захарната планина. Емблемата се основава на четири концепции: завладяваща енергия, хармонично разнообразие, изобилна природа и олимпийски дух.

Емблемата на Летните Олимпийски игри 2016 в Рио Де Жанейро представлява три фигури в жълто, зелено и синьо – цветовете на бразилското знаме – хванати за ръце и в тройна прегръдка, като фигурите създават форма, напомняща Захарната планина. Емблемата се основава на четири концепции: завладяваща енергия, хармонично разнообразие, изобилна природа и олимпийски дух.

Церемонията за официалното откриване на 31-вите летни олимпийски игри в Рио де Жанейро ще се състои днес от 4:00pm PT (Ел Ей) 5 август – петък, на легендарния стадион „Маракана“, който ще приеме част от състезанията от олимпийската програма.

Въпреки че бюджетът на церемонията е едва 10% от този за откриването на Олимпиадата в Лондон 2012, бразилците обещават достойно зрелище. По думите на режисьора на спектакъла, концепцията залага на оригиналност, а липсата на огромен бюджет ще бъде компенсирана с креативност, ритмика и емоционалност, съобщиха от БНТ, която традиционно е официалният български медиен партньор на Олимпийските игри.

Домакините по традиция пазят в тайна и името на спортиста, който ще има честта да запали олимпийския огън. След дефилето на участниците, на сцената ще излязат председателят на организационния комитет на игрите Рио-2016 Карлос Артур Нузман и председателят на Международния олимпийски комитет Томас Бах. В тяхно присъствие изпълняващият длъжността президент на Бразилия Мишел Темер официално ще обяви 31-вите олимпийски игри за открити.

Временно отстранената от длъжност президент на страната Дилма Русеф, както и бившите президенти Фернанду Енрике Кардозу (1995 – 2002) и Луис Инасиу Лула да Силва (2003 – 2010) са отклонили поканата да бъдат почетни гости на церемонията.

Началото на най-престижното спортно събитие на планетата ще бъде поставено с пищно шоу, подробностите за което се пазят в строга тайна, но част от участниците вече станаха известни.

Освен традиционните елементи при всяко откриване на олимпийските игри – приветствените речи, издигането на флаговете, парада на нациите – зрителите ще имат възможността да гледат зрелищен спектакъл, който демонстрира националните особености и културата на страната-домакин. Знаменитият бразилски хореограф Дебора Колкер е подготвил впечатляващо танцово шоу, в което ще участват повече от 6 000 танцьори.

Откриването на 31-вите летни олимпийски игри в Рио де Жанейро ще бъде излъчена пряко по БНТ1 и БНТ HD от 02:00 часа българско време (4pm PT), с повторение от 21:00 ч.б.вр. (11:00ам PT) на 6 август. Коментатори на прякото предаване ще бъдат журналистите Боряна Тончева и Камен Алипиев.

Международният олимпийски комитет очаква около 3,6 милиарда глобални зрители на тазгодишните игри, от които повече от 3 млрд. ще използват “втори екран” на устройствата, за да гледат Игрите. Това е цялото население на Китай, Индия и САЩ, взети заедно.

Летните олимпийски игри 2016 ще се проведат от 5 до 21 август. Това е 1-та Олимпиада, която се провежда в Южна Америка. Рио става 1-ят южноамерикански домакин изобщо на олимпийски игри. Церемониите по откриването и закриването на олимпийските игри ще се проведат на стадион Маракана, който държи световния рекорд за най-пълен футболен стадион по време на мач. С капацитет от 78 хиляди души, Маракана е побирал 173 хиляди по време на финала на Световното първенство през 1950 г.

Игрите в Рио ще продължат 17 дни, в тях ще вземат участие 10 500 атлета от 206 страни в 42 спорта, в 306 спортни събития. Ще бъдат раздадени 306 медала – 136 за жени, 161 за мъже и 9 смесени. На тазгодишните летни олимпийски игри след 92-годишно отсъствие се завръща ръгбито и след цели 112 години – голфът.

България излиза САМО с 51 олимпийци – под 60 спортисти не сме имали от 60 години насам

Най-многобройната ни делегация в олимпийската история е била на Игрите в Москва през 1980 г. – 271 спортисти. Следва Сеул 1988 със 182 българи, които записват най-успешното ни представяне с 10 титли и 5-то място в крайното призово класиране по нации. Под 60 спортисти обаче не сме имали от 60 години насам – в Мелбърн чак през 1956 г. бяхме със 43 състезатели. Преди Рио общо 1765 са били общо олимпийците ни в летните спортове.

На най-големия спортен форум на планетата за 2016 България ще бъде слабо представена и в броя на спортовете – само 14. Това е в синхрон със започналата през този век негативната тенденция за “свиване на територията” в олимпийската програма. В Атина имахме състезатели в 20 спорта, в Пекин – в 15, в Лондон – в 17. В най-много спортове България е имала участници на Игрите в Москва 1980 и в Атина 2004 – по 20, а на обратният полюс са първите модерни игри в Атина през 1896 г., където сме представени от един гимнастик.

В олимпийската делегация на България в Бразилия има 29 мъже и 22 жени. Това затвърждава традицията на големи спортни форуми бройката на мъжете да е по-голяма. Единствената в историята Олимпиада, на която в българския тим има повече жени, е в Пекин 2008 – 27 мъже и 43 жени.

За сметка на количеството, обаче, сме заложили на качеството. Най-бързата българка Ивет Лалова заслужено попадна сред най-красивите участнички на олимпиадата в Рио, според реномираната класация на немския сайт sport1.de. Лалова е знаменосецът на България по време на тържественото Откриване на Олимпийските игри в Бразилия.

За 1-ви път на Олимпиадата в Рио ще могат да се състезават спортисти, родени през 2000 г., въпреки че по регламент могат да участват хора, родени преди 1 януари 2003 г. Сред тях е и най-младият представител на България – 18-годишният Ангел Кодинов, който ще навърши 19 години на 4 септември. След него в класацията е Даниел Асенов, който стана на 19 на 19 май. От дамите най-малка е включилата се в последния момент в ансамбъла по художествена гимнастика Любомира Казанова, която навърши 20 години на 23 май.

Най-много от нашите олимпийци в Рио са родени в София – общо 11, следват Пловдив с 8, Хасково с 3, а 7 града имат по двама представители – Сливен, Плевен, Асеновград, Стара Загора, Пазарджик, Сандански и Варна, останалите 13 селища са по един.

Но, най-спортен град, според българските олимпийци в Рио, е Пловдив – цели 8 спортисти при население половин милион. София има 11 представители, но при близо 2 милиона жители. По глава от население обаче абсолютен номер 1 е Котел, който при 6000 жители осигури един олимпиец – Силвия Дънекова. В тази класация следват 8-хилядното Гълъбово с 1 (Стефани Стоева), 10-хилядна Мездра с 1 (Митко Ценов) и 12-хилядно Раднево също с 1 (Борислав Новачков).

Бургас, Шумен, Перник и Благоевград са “мъртви” за спорта, поне според подадените данни за състава на българските олимпийци в Рио. Тези 4 града от Топ 15 в класацията по брой население у нас нямат по нито един представител на Игрите в Бразилия.

Трима от българските олимпийци учат в САЩ

А, логично с най-много представители сред българските олимпийци е Национална спортна академия. Около 1/3 (17) от тях са възпитаници на НСА “Васил Левски”.

Само двама представители на страната ни в Рио, не са родени в България. Елис Гури е роден в Албания, в град Шкодра, през 1983 г, баща му е бивш състезател по борба. Владимир Дубов е бесарабски българин, родом от Дубовка, Украйна.

15 август се очертава с най-много български участници в Рио

Като ден с най-много български участници на Олимпиадата в Рио се очертава 15 август, понеделник. Тогава, поне според предварителните заявки, е възможно да стартират до 13 наши спортисти. Интересни са и очакванията за дните 16 и на 21 август, когато е възможно до 7 българи да участват във финали, на обратния полюс са 7 и 8 август само с по една потенциална възможност.

България е печелила злато в 9 спорта, а медали в 16, до Лятната Олимпиада в Рио. Борбата си остава най-успешният български спорт в олимпийската история. Борците са спечелили общо 68 медала, от които 16 златни. Следват щангите с 36 отличия (12 титли), леката атлетика с 18 (5 титли), боксът също е с 18 (4), кану-каякът – 17 (4), спортната стрелба – 16 (4) и др.

За олимпийските игри в Рио в продажба са пуснати 7,5 милиона билети с цени от $40 до $3000. Най-купувани са билетите за футбола, баскетбола, волейбола и хандбала. Повече от 300 000 чуждестранни посетители се очаква да пристигнат в Рио, за да гледат игрите.

Организаторите на събитието твърдят, че ще приготвят по 60 хиляди ястия на ден, за да хранят атлетите.

В Рио ще работят 70 хиляди доброволци в помощ за Олимпиадата, основно бразилци.

Около 85 хиляди войници и полицаи ще поддържат реда по време на олимпийските игри в Рио. Това е цели 2 пъти по-засилена охрана от тази на игрите през 2012 г. в Лондон, въпреки 10 пъти по-ниския бюджет само за откриването.

 Вчера, само ден преди официалното откриване на летните олимпийски игри любителите на платената любов могат да получат добри предложения. В зависимост от офертата цената на час варира от 17 до 22 евро, без екстрите. Големи отстъпки се правят за наемане на “жива кукла” за няколко часа. Секс по три пъти на ден ще може да прави всеки спортист на олимпиадата, а организаторите са осигурили рекордните 450 хиляди кондома за състезателите. За сравнение, в олимпийското село в Лондон бяха предвидени само 150 хил. презерватива, а в Пекин през 2008 г. – само 100 хил. Общо цели 9 милиона кондома ще бъдат на разположение на гостите на Рио.

Фабриката, в която са произведени презервативите, е единствената Еко-произвеждаща в света, която не използва латекс за производството на презервативи. Кондомите са от каучук, извлечизвлечен ръчно от каучукови дървета в джунглата на Амазонка,