Ръцете говорят

Лявата ръка разкрива наследствените ни способности и от нея можем да “четем” какво ще ни донесе бъдещето. Дясната ръка ни показва какво сме постигнали в живота.

Ръцете говорят - линиите на дланите определят т.нар.

Ръцете говорят – линиите на дланите определят т.нар. “гледане на ръка”

В наши ръце ли е съдбата ни, или е определена предварително и е изписана на дланта ни? Все пак хиромантията, гледането на ръка, има невероятно дълга история, защото на тайнствените линии на ръката се е вярвало безрезервно от древността до миналия век.

Според хиромантията всъщност пасивната ръка “дава тълкуване” на наследствените характеристики и потенциала на личността. Активната “дава тълкуване” за промените на тези наследствени качества.

Ако линиите на активната и пасивната на ръка са коренно различни, то това е човек, който самостоятелно постига своят напредък във всяко отношение. При десничарите активна е дясната ръка, а лявата е пасивна, докато при левичарите е обратното. Човек с относително малка ръка се счита за активен и прекарва по-малко време в размисъл за това какво би трябвало да се направи.

В хиромантията по-дебелите части на дланта в основата на палеца и пръстите се наричат хълмове. Те носят имената на Аполон, Луната и планетите Юпитер, Сатурн, Меркурий и Марс. Ако тези хълмове са ясно очертани, това означава, че въпросният човек притежава качествата на въпросния бог или на планетата. Хълмът на Аполон например е белег за изкуство и богатство, Юпитер издава амбиция и гордост, а Венера изразява любов и музика.

Гънките върху дланта се наричат линии, като всяка от тях има име и значение.

Линиите на човешката ръка са главни и второстепенни. Към главните спадат линията на живота, на сърцето, на ума и на съдбата.

Ето как да тълкувате правилно линиите на дланите:

Линията на живота (8)

Тя започва между палеца и показалеца и минава около венериния хълм към китката. Ако линията на живота е дълга, дълбока и гладка, очаква ви добро здраве до дълбока старост. Прекъсване и раздвояване на тази линия  показват заболяване или житейски премеждия.

Линия на главата (21)

Над линията на живота през дланта се простира линията на главата. Дълга и дълбока линия означава: обширен ум. Кратка и дълбока: прост ум. Надолу в една посока: богато въображение. Когато върви нагоре: скучен, обективен ум. Общо начало с линията на живота: разумно и с наслада общуване с противоположния пол. Начало далеч над линията на живота: склонност към лицемерие. Малки съпътстващи тирета около линията на главата: склонност към главоболия.

Линия на сърцето (19)

Над линията на главата в противоположна посока (от малкия пръст към показалеца) е линията на сърцето. Дълбока, гладка и дълга: искрени чувства и състрадание. Ако краят на линията на сърцето е между показалеца и средния пръст: добър и жертвоготовен характер. Ако пък краят на тази линия е до показалеца: човекът има нужда от власт. Краят на линията на сърцето зад показалеца показва, че този човек е посветил живота си на една професия. Колкото повече са доближени линията на сърцето и линията на главата, толкова повече главата доминира над чувствата.

Линия на съдбата (27)

От китката до средния пръст. Много дълбока и релефна: предопределената съдба определя жизнения път. Ако линията на съдбата започва в средата на дланта: късен успех. Ако няма линия на съдбата: лично определен жизнен път. Прекъсване на линията на съдбата означава: зли прокоби. Ако линията на съдбата е във формата на зиг-заг – катастрофа, откъсване от правия път.

Линия на изкуството  или слънчева линия (28)

Тази линия тръгва покрай линията на съдбата до четвъртия пръст. Ако е особено изразена: личността има художествена надареност. Ако тя може да се види заедно с друга линия (линия на парите) – човекът  може да живее от своя талант. Кръстове и квадрати  показват инцидентно спечелени пари. Ако ги няма и двете линии,  личността няма да има нито слава, нито щастие.

Линия на Меркурий или линия на интуицията (25)

Намира се  до линията на изкуството, като свършва до малкия пръст. Една линия, дълга и дълбока означава: бизнес умения. По-тънки линии означават: научен интерес. Линията на Меркурий слята с линията на парите или на изкуството означава: богатство, придобито чрез науката или бизнес.

Хълм на здравето (20)

Хълм под линията на Меркурий. Той липсва при мнозина. Ако е налице, означава здравословни проблеми. Често се отнася до болести на вътрешните органи.

Гривни на щастието (12)

Обикновено четири гривни около китката. Ако са ясни означават щастие, ако са разкъсани – щастие, но след упорита работа. Ако липсват: нямате много късмет в живота.

Еротични линии

Малките линии около венериния  хълм. Ясно очертан венерин хълм показва изразена чувствителност и жизненост. Дълбоки, дълги и успоредни линии означават силно любовно чувство. Къси, бледи линии: слаба чувствителност. Мрежа от линии: склонност към кавги, кратки връзки.

Линия на успеха

Малки линии от линията на главата до показалеца. Ако са прави – означава, че амбицията води този човек до успех. Ако са кръстосани: затруднения по пътя към успеха.

Венерин пояс (5)

Линия под средния пръст и четвъртия пръст. Ако е затворен кръг предполага разочарование в любовта. Ако има повече кръгове: стресираща чувствителност, която затруднява съвместния живот. Полуотворен кръг: разочарованието ще бъде овладяно.

ЛИНИЯ НА ИНТУИЦИЯТА – свършва при основата на малкия пръст. Ако е чиста, дълга и правилна, означава добро здраве, памет и блестяща интуиция.

 ЛИНИИТЕ НА КИТКАТА приличат на верижка и са два или три реда, рядко повече. Когато ги има, подсказват щастлив и дълъг живот.

Колко деца ще имаш? – Много жени и мъже са любопитни колко деца ще имат. Хиромантията има отговор на въпроса с т.нар. наречените линии на децата, които показват не само броя им, ами и пола им. Те излизат от Меркуриевия хълм (точно под кутрето) към линията на брака. Колкото са на брой, толкова и деца ще имате.

 

+++

ВЪНШЕН ВИД НА РЪКАТА

Правилните пропорции на ръката означават цялостно равновесие. Твърде късата ръка издава, че не сте преизпълнен с добродетели, дългата показва, че често могат да ви разгневят дори дреболии.
А ако ръката ви е и тясна, сигурно сте егоист или саможив човек.
Голямата ръка /в съотношение с тялото/ предполага сръчност или лукавство.

Не по-малко важна е и формата на ръката. Според приетата традиция ръцете се делят на остри, четириъгълни, конични, лопатковидни и елементарни.

Острата ръка принадлежи на мечтатели, поети и идеалисти от всякакъв вид, но издава и известно несъобразяване с действителността; ,,не е предопределена за житейски битки и голямо напрежение”. Нейният собственик може да бъде човек на изкуството или изобретател, но също така мързеливец и сноб. Ако имате такова подозрение за себе си, не губете надежда: всичко може да се поправи от удебелените стави на пръстите, особено на вторите (броят се от ноктите надолу). Ако са разширени и отекли, идеализмът и пасивността се коригират от положителни качества.

При четириъгълната ръка краищата на пръстите са равни — тя говори за равновесие на характера и емоциите. Става дума за „командна ръка на разума и задълженията”. Евентуалните удебелени стави са признак на последователност и разсъдък. От останалите качества обикновено изпъкват методичността, точността и дисциплинираността.

Коничната ръка е преход от острата ръка към четириъгълната. Това е ръка на ,,разума и интуицията” в почти идеална комбинация, „умее всичко да обича и всичко да разбира”. Символизира ласкав характер, изобщо натура, хармонична от всяка гледна точка.

Лопатковидната ръка с разширени надолу пръсти е ръка на инстинкта и бунтарството. Говори за активност, която обаче в много случаи не е предшествана от размисъл, за прекалена доверчивост и опасно самочувствие.
„Лопатковидните” хора по правило обичат свободата, пътешествията и ръчния труд.

Елементарната ръка е с широки, масивни пръсти, това е т. нар. зародишна, рудиментарна ръка. В „чист вид” се среща най-малко от всички типове ръце, защото става дума за „не особено сполучлива ръка, чиито корени трябва да се търсят в наследственото робство”.

Чрез жестовете често разкриваме пред останалите какви хора сме, без дори да подозираме. От дълбока древност хората вярват, че ръцете са символичната връзка между психиката и душата.