Ердоган не си играе – десетки хиляди вън – милиони без отпуск – прецедент в историята

Цифри на почернени животи извират отвсякъде 

Уволнени над 15 200 държавни служители и е отменен годишният отпуск на над 3 милиона

Ердоган обмисля да накаже метежниците със смъртно наказание, което да бъде въведено отново след отмяната му през 2014

“Ще се справим с тези убийци, с този култ, с тези последователи на Фетхуллах”, каза за дисидентското движение, родено от ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее в САЩ

Ердоган обмисля да накаже метежниците със смъртно наказание, което да бъде въведено отново след отмяната му през 2014

Ердоган обмисля да накаже метежниците със смъртно наказание, което да бъде въведено отново след отмяната му през 2014

Над 15 000 държавни служители в областта на образованието – директори на училища и всички ректори, бяха уволнение в Турция след неуспешния опит за преврат, съобщи AFP.

Отстранени са 15 200 служители и срещу тях е започнало разследване, посочват турските власти. Отменен е годишния отпуск на над 3 милиона работещи в държавните институции до второ нареждане, съобщи “Ройтерс”.

Държавните служители, които вече са в почивка, трябва незабавно да се върнат на работа, пише в заповедта на премиера.

Това е поредната стъпка в масовите уволнения и арести след опита за преврат в петък срещу събота.

В рамките на следващите дни бяха уволнени и арестувани близо 18 000 души, сред които 6000 военни, близо 9000 полицаи, 3000 съдии, 30 губернатори и една трета от генералите и адмиралите.

257 сътрудници в канцеларията на турския премиер Бинали Йълдъръм са били отстранени от постовете си, съобщи ТАСС, позовавайки се на свои източници.

От длъжността си са отстранени и 492-ма сътрудници на Управлението за религиозни дела на Турция.

Сред арестуваните са главният военен съветник на турския президент Реджеп Ердоган Али Язъджъ и съветник на президента по въпросите на военната авиация – Еркан Къйврак, заради съмнение за съпричастност към метежа. В затвора влезе и самият главен военен съветник на Ердоган Али Язъджъ.

По данни на в. “Хюриет” са арестувани още 429 души в рамките на разследване за съпричастност към организацията на Фетуллах Гюлен, който беше посочен от турските власти като организатор на опита за преврат.

Министерството на финансите на Турция е отстранило от длъжност 1500 сътрудници по подозрения във връзки със структурите на ислямския обществен деятел и писател Фехуллах Гюлен, който властите на страната обвиниха в организирането на опит за преврат, съобщи ТАСС, цитирана от “Фокус”.

“Ще се справим с тези убийци, с този култ, с тези последователи на Фетхуллах”, каза Ердоган, говорейки за дисидентското движение, родено от ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее в САЩ

По-рано беше отправено и официално искане за екстрадирането на Фехуллах Гюлен от САЩ, а турският регулатор на пазара за радио- и телевизионни станции отне лицензите на всички електронни медии, за които се смята, че са свързани с религиозното движение “Хизмет” на Гюлен.

“САЩ трябва да екстрадират този човек. Обръщам се към президента Обама. Казвах, че вие трябва или да депортирате този човек, или да ни го предадете, но не бях чут. След този опит за преврат отново повтарям: предайте го на Турция” – заяви Ердоган на митинг в събота вечерта в Истанбул.

В същото време Ердоган обяви пред CNN, че обмисля да накаже метежниците със смъртно наказание, което бе премахнато от конституцията на страната окончателно през 2004 г. като едно от условията за членство на страната в ЕС. През 2014 г. Ердоган заяви във връзка със сексуалните насилници над деца, че те заслужават смъртна присъда, но тя не може да бъде върната. Сега в Турция убийствата с утежняващи вината обстоятелства се наказват с доживотен затвор без право на замяна.

Арестите продължават въпреки предупреждението на САЩ, че това може да заплаши членството на Турция в НАТО, а Брюксел посочи, че това може да прекрати преговорите на страната за членство в ЕС.

Продължаващите издевателства идват на фона на предупреждения за това, че подобни мерки могат да костват на Турция членството в НАТО и преговорите за влизане в ЕС.

В драматичната нощ на петък срещу събота бяха убити 290 души, 104 от които подкрепящи преврата, а останалите – предимно цивилни и полицаи.