GO Stiliyan Petrov – Стилиян Петров – Героят се завръща !

Стенли чака нов договор с Астън Вила

“Стан е пример за всички нас с неговото желание и смелост” – Ди Матео, мениджър Астън Вила

“Той не е забравил как се играе футбол и мисля, че може да изиграе голяма роля за нас през новия сезон” – Джо Бенет

“Стилиян е пример за подражание за вашите деца” – съпругата Паолина 

Вижте по-долу новото специално видео от феновете на Стилиян “The Return of the Hero” … и още много видео за уникалния Стенли

Стилиян Петров (Stiliyan Petrov, Стан, Стенли) е български футболист - полузащитник, играч на Астън Вила.

Стилиян Петров (Stiliyan Petrov, Стан, Стенли) е български футболист – полузащитник, играч на Астън Вила.

Стилиян Петров взе участие вече във втори мач на Астън Вила от началото на летния тренировачен процес. Бившият капитан на националния отбор на България записа цяло полувреме срещу аматьорите от Устър, играещи в 6-та дивизия на Острова, за победата с 5:1.

Стенли направи повторен дебют за отбора на Роберто Ди Матео срещу ГАК (Грац), след като четири години се бори с левкемията. Преди седмица 37-годишният българин записа 45 минути за Астън Вила при изразителния успех с 8:0 над австрийските аматьори в първата контрола на тима от предсезонната подготовка. Стан изигра цялото второ полувреме, като дори получи капитанската лента. Тогава 20-годишният съотборник на Стилиян Петров в Астън Вила Джак Грийлиш изрази радостта си от завръщането в игра на българина.

“Какво невероятно удоволствие е да играеш отново с този човек! Толкова се радвам за теб, приятелю, Стилиян Петров”, сподели Грийлиш в Туитър.

Стан показа страхотен дух, пребори коварната болест и в края на април публично заяви огромното си желание отново да си спечели място в големия футбол.

“Хората може би се съмняват, може би ще задават много въпроси, но аз винаги съм вярвал, че ако се трудиш здраво, ще влезеш във форма. Сегашното ми физическо състояние се доближава до това от момента, в който се отказах. Ще видим какво ще се случи”, заяви в края на април българската легенда на Селтик и Астън Вила.

Stiliyan Petrov

Stiliyan Petrov

След като пребори коварното заболяване, спечелилият цели четири пъти титлата в шотландската Висша лига с фланелката на “детелините” започна да тренира отново и след няколкомесечни усилия си спечели шанса да се подготвя с Астън Вила. В момента Стан е с тима и чака Ди Матео да му предложи договор.

„Стилиян е пример за всички нас с неговото желание и смелост – призна Ди Матео. – Той се включи в подготовката и не е пропуснал нито една минута до момента. Тренира усилено и на пълни обороти. Това е едно забележително завръщане за него. Вече му казах, че е пример за всички нас. Той е фантастичен и много позитивен човек, всеотдаен и винаги дава максимума от себе си. Много отдаден на тима и виждам защо е бил любимец и капитан на отбора. Стилиян показва отлични резултати по време на подготовката. Справя се много добре, впечатляващ е.“

Новото специално видео за Стилиян “The Return of the Hero” 

Ди Матео не уточнил обаче дали ще картотекира Петров за следващия сезон.

Звездата ма Астън Вила Джо Бенет вярва, че 37-годишният български халф може да играе важна роля за бирмингамци през новия сезон.

“Той не е забравил как се играе футбол и мисля, че може да изиграе голяма роля за нас през новия сезон”, каза Бенет.

Българската легенда на Астън Вила доказа, че си прекарва страхотно след подновяването на футболната си кариера с екипа на бирмингамския клуб. Стилиян беше сниман на караоке заедно със съотборника си Марк Бън. Двамата решиха да изпеят вечния хит на американския R’n’B-изпълнител Ар Кели – “I believe I can fly”.

Феновете на Астън Вила са в еуфория от възможността отново да видят на терена Стилиян Петров. Привържениците на тима вече си купуват от фланелките на отбора за новия сезон с номер 19 и името Петров на гърба!

ПЪТЕКАТА НА ГОЛЕМИЯ СТИЛИЯН

В края на март 2012 година Астън Вила загуби от Арсенал с 0:3 в Лондон. Халфът на бирмингамци Стилиян Петров игра цял мач, получи жълт картон и минути след края беше откаран в болница със съмнения за грип. По време на срещата усетил, че се уморява бързо, силите му буквално са се изпарявали. Резултатите от прегледите бяха шокиращи: остра левкемия. С други думи, рак на кръвта.

“Край с футбола, свърши се, това е краят. Сега започвам битка за живота си и ще се боря”, каза тогава през сълзи Стенли, веднага се подложи на лечение, а година по-късно обяви, че спира с футбола.

Номер 19 на Петров се превръща в символ за Астън Вила, и на всеки мач в 19-ата минута “Вила Парк” е огласяван от феновете.

1022992_375_282_4x3

В България тогава, на 19 април, от 19.00 часа на стадион “Васил Левски” присъстват хиляди хора, за да подкрепят любимеца си.

Стилиян Петров е избран за Футболист №1 на България за 2003 г. Освен това е класиран 4 пъти на 2-ро място (през 2000, 2001, 2005 и 2009 г.) и 2 пъти на 3-то място (през 2002 г. и 2006 г.)

Обявен е за почетен гражданин на Монтана през 2006 г. Петров дарява премията за званието на деца с умствени увреждания.

120-22-81-1

Петров официално се оттегля от футбола година, след като е научил ужасяващата диагноза. На срещата Астън Вила – Челси, всички футболисти излизат с тениски с неговия лик, той се сбогува с феновете и благодари за огромната подкрепа. Бирмингамци губят мача с 2:4, а Стан Петров е с шал на Вила и Селтик – двата най-значими отбора в кариерата му. Целият кръг във Висшата лига започва с аплодисменти за българина.

Chelsea captain John Terry plays in Stiliyan Petrov Charity Match

Chelsea captain John Terry plays in Stiliyan Petrov Charity Match

За една година железният Петров се подлага на химиотерапии, не напуска болничната стая, заради твърде слабата си имунна система. Вижда семейството си само през стъкло и сълзи. Когато докторите му казали, че трябва да спре с футбола, плакал в продължение на три часа.

“Не знам как е в ада, но левкемията е по-лоша”, спомня си Стенли за най-трудния период в живота си.

На 5 юли 2016 г. рекордьорът по мачове с фланелката на “лъвовете” отпразнува своя 37-ми рожден ден.

Петров по-рано направи фондация за борба с левкемията. Финансира научни изследвания и подпомага семейства с ниски доходи. Голяма сума беше получена от благотворителния мач Селтик – Приятели на Петров. В него участваха Димитър Бербатов, Джон Тери, Пол Ламбърт, Джейми Реднап, Шей Гивън, Кени Далглиш, Мартин О’Нийл. Събраха се около 60 хиляди зрители.

Стилиян Петров е щастливо женен за Паулина Петрова, с която имат 2 деца – Стилиян Младши и Кристиян.

Стилиян Петров е щастливо женен за Паулина Петрова, с която имат 2 деца – Стилиян Младши и Кристиян.

СЕМЕЙСТВО И ЛЮБОВ

През есента на 2014 г. Петров отново започва да играе футбол в аматьорския Уичъл Уондърърс. “Бях като дете. Сутрин се събуждах, закусвах и нямах търпение мачът да започне”. И през май отборът печели местна купа, победа равносилна на финал в Купата на УЕФА, където е играл с екипа на Селтик. Това e и първият трофей, който малкият му син Кристиан вижда как баща му вдига над главата си. “Беше бебе, когато играх други финали”, казва българинът пред Mirror.

Татко никога не нарушава своите обещания и винаги казва на момчетата: “Никога не се предавайте, може да постигнете всичко, ако се трудите упорито”.

Съпругата на Стилиян – Паолина, написа за мъжа си в социалните мрежи: “Той ми каза: “Обещавам, че един ден ще играя за Астън Вила отново”.

“Това е най-добрият пример, да го демонстрираш сам! Той е пример за подражание за вашите деца.”

Самият Стан нееднократно е заявявал, че е нямало да се справи без Паулина, с която са заедно от деца. “Химиотерапията промени вкусовете ми. Беше важно да имам дисциплина в яденето и да пия много течности. Бях уморен и не можех да се храня, но Паулина ме хранеше”, казва  Петров.

ОТ МОНТАНА ДО ВИСШАТА ЛИГА

„Роден съм в Монтана на 5 юли 1979 година. Живеехме на 4-ия етаж в 5-етажен блок в една от най-старите постройки в града. Спомням си, че когато бях малък, родителите ми понякога не получаваха заплатите си навреме, затова с усилие плащахме сметките за ток и вода. Имало е периоди, в които по няколко седмици не сме слагали месо на масата. Обичам хубавата рана и любимото ми ядене е домашно приготвено пиле с картофи на мама“, разказва Стилиян за детството си в Монтана.

През октомври 2005 г. Стилиян Петров написва автобиография си „You Can Call Me Stan: The Stiliyan Petrov Story“ (Може да ме наричате Стан: Историята на Стилиян Петров) с помощта на спортния журналист Марк Гуиди. Книгата е преиздадена през октомври 2006 г.

2_7.jpgНа 16 години младият футболист подписва с родния си Монтана. „Дядо ми беше много горд от мен, когато започнах да играя за отбора. Работеше на стадиона, обичаше да гледа футбол. Първата ми заплата в Монтана беше 7 лири на месец. След една година с Монтана ме взеха в ЦСКА. Отидох там на 17 години. Плащаха ми почти 5000 лири годишно. За едно момче в България това беше отлична заплата…

Разбирате ли, израснах като фен на „Левски“, но подписах с ЦСКА. За мен не беше проблем, но някои привърженици възразяваха. Предполагам, че би било същото, ако след като съм бил голям фен на Селтик, подписвам с Рейнджърс. Понякога получавах намеци от привържениците, но никога не са били сериозни. Обикнах ЦСКА и никога не съм имал никакъв проблем да се раздавам напълно“, разкрива още сърцатият футболист.

STILIAN PETROV FOR BULGARIA VIDEO

Новината, че някой иска да подпише с мен дойде точно след като на 9 юни играх за националния отбор в мача срещу Англия от квалификациите за евро 2000, завършил 1:1. Според информацията няколко месеца по-рано са намекнали на Селтик за мен и новото ръководство – Джон Барнс и Кени Далглиш, са изпратили скаути да гледат игратга ми срещу Англия. Вердер, Рома и Панатинайкос също бяха уведомили агента ми, че се интересуват от сдоговор с мен. За щастие Илия Павлов, президентът на ЦСКА, който за съжаление вече не е сред нас, използва своята удивителна мрежа от контакти, за да ме издири. След по-малко от 24 часа един от служителите му ме откриха плажа, след като се е свързал с мой приятел по мобилния му телефон. Ако президентът не притежаваше толкова широка мрежа от връзки в България, аз вероятно нямаше да успея да стигна до Селтик…Бързо трябваше да приготвя багажа и едва тогава забелязах колко малко дрехи притежавам. Имах малка пътна чанта и сложих в нея една-две фланелки, панталони, пуловер, бельо, яке и чифт обувки. Освен дрехите на гърба ми и десет лири в портфейла, това наистина беше всичко, което взех със себе си. Качих се на самолета с Милен Петков, моя съотборник от ЦСКА, защото и той имаше шанс да подпише със Селтик, споделя легендата на Селтик в биографията си.

УНИКАЛЕН ГОЛ НА СТИЛИЯН видео

14 март 2001 г. Стадион “Макдайърмид Парк”, съвсем нормален мач между Селтик и Сейнт Джонстън в първенството на Шотландия. 83-а минута, спорна топка, към която летят българинът Стилиян Петров и Джим Уиър от Сейнт Джонстън. След секунди…страшен писък и ревящ от болка Стилиян вика лекарите на Селтик да влязат на терена. “Отначало помислих, че кората ми се е разместила, защото нося от малките, но скоро осъзнах, че се е случило нещо значително по-лошо. Бях в шок. Разтревожих се за кариерата си и първото, което ми мина през ума, беше: “Ще играя ли някога пак?”

Легнал на игрището, исках да се свия на кълбо на тревата и да умра. Надявам се жена ми Паулина, която по онова време бе моя годеница, да ме събуди от кошмара, за да ставам от леглото за тренировка.

Освен че играех, по-късно същата година, на 9 юни, щях да се женя и се чудех в какво състояние ще бъда, докато вървя пред олтара”, разказва за един от най-неприятните мигове от кариерата си Стилиян Петров в книгата “Наричайте ме Стан”. Съотборниците ми бяха напълно искрени, но Хенрик Ларсон прояви особена загриженост. 18 месеца по-рано беше преживял същия кошмар…

UNIQE STILIAN PETROV FOR SELTIC

VIDEO

Пет месеца по-късно…14 септември 2001 г. “Хенрик попита дали този път искам аз да се пробвам. Когато Ларсон чукна топката към мен, просто я ритнах колкото мога по-силно. Изпитах удоволствие, когато улучих мрежата, и то не само защото се получи зрелищен гол. Това беше първото ми попадение, след като счупеният крак се възстанови, и означаваше много за мен. Онази вечер направих голяма крачка напред след завръщането си”, спомня си още железният боец. Селтик печели като гост с 4:0 на Дънди, а само след няколко дни предстои първото изпитание в групите на Шампионската лига. Гостуване на големия гранд Ювентус. Всъщност, жребият отрежда Селтик да приеме Розенборг на 11 септември 2001 година в първи мач в турнира. Тогава обаче рухват кулите близнаци в Ню Йорк и УЕФА отменя всички мачове. Така седмица по-късно, на 18 септември, “детелините” заминават за Торино, и отборът прави дебют в Шампионска лига (новия формат на турнира).

“Спечелихме пряк свободен удар от около трийсет метра и аз много държах да го изпълня … Хенрик обаче дойде при мен и каза: “Ти ли си?”, търкулна топката към мен и аз стрелях възможно най-силно. Дори не разбрах, че съм отбелязал … Бях извънредно щастлив, че съм вкарал толкова важен гол на Ювентус на собствения им терен и това, че съм

първият играч на Селтик, отбелязал попадение в груповата фаза на Шампионската лига”, продължава Стан.

Мисля, че душевната болка от счупения крак най-после изчезна в деня, в който се ожених за Паулина Серафимова. Оженихме се в София в събота. Сватбата се предаваше по националната телевизия, което бе голяма изненада за нас. Бях много щастлив. Двамата с Паулина се запознахме в ресторант в София точно преди да замина да играя в Селтик и тогава трябваше да се разделим заради трансфера. Голямото разстояние можеше да погуби шанса ни да сме заедно, ние обаче държахме един на друг и изградихме наистина здрава връзка…Малкият Стилиян се роди на 11 февруари 2003 г“, споделя още Стилиян Петров.

ВИЖТЕ КАКВО ЗНАЧИ УВАЖЕНИЕ – това видео ме разплака, особено последните минути

24 март 2012 година: “Играехме срещу Арсенал и се почувствах доста болен. Малкият ми син имаше настинка и аз също се усещах мъничко като него …След мача се качих на автобуса и се почувствах изстискан. Казах на доктора, че нещо не е наред. Той ми премери температурата и беше добре – 37.8С° или нещо от сорта…След тренировката получих телефонно обаждане от доктора с молба да ида до болницата … “Сигурни сме 99.9%, че имаш левкемия, но трябва да видим от какъв точно вид.” Попитах го дали е сигурен, той отвърна: “Да.”

Специални фланелки, плакати, транспаранти с призив “Дръж се, Стан!” обикалят стадионите в България, Шотландия, Англия и други страни.

8 септември 2013 г Готов съм за мача! Днес ще бъде емоционален ден. Благодарим, ти Стилияне!

Юли 2016 г. Стенли направи повторен дебют за Астън Вила с новият водач на отбора Роберто Ди Матео срещу ГАК (Грац), след като четири години се бори с левкемията.

GO STAN PETROV – ДАВАЙ СТИЛИЯНЕ

… и договор с Астон Вила!