Новият посланик в САЩ Тихомир Стойчев официално в длъжност

Извънредният и пълномощен посланик на България в САЩ връчи акредитивните си писма на президента Барак Обама

Кой е новият Дипломат #1 във Вашингтон?

Извънредният и пълномощен посланик на Република България в САЩ Тихомир Стойчев връчи акредитивните си писма на президента на САЩ Барак Обама.

Обама стисна ръката на новия посланик в САЩ Тихомир Стойчев

Извънредният и пълномощен посланик на Република България в САЩ Н.Пр. Тихомир Стойчев връчи акредитивните си писма на президента на САЩ Барак Обама. Това съобщиха от Министерство на Външните работи.

Тихомир Стойчев е дипломат от кариерата с 13 годишна “американска” история  през последните 13 години, като е изпълнявал различни длъжности в посолството на България във Вашингтон.  На Стойчев се дава доверие за втори път, като Дипломат #1 в Съединените Щати, след като на 27 януари 2010 г. бе назначен за временно управляващ посолството (Chargé d’Affaires a.i., Embassy of the Republic of Bulgaria). Причина бе, че посланическото място остана свободно, след като Лъчезар Петков беше отзован в края на 2009 г. от бившата външна министърка Румяна Желева заради нарушения на българските избори в САЩ, за което тогава Bulgarica.com ви информира.

Този път Н.Пр.Тихомир Стойчев постоянно встъпва в длъжност, и замества на поста г-жа Елена Поптодорова, която бе начело на посолството 13 години (2002-2008, 2010-2016), и в чийто екип той е от началото на присъствието й в САЩ.

Н.Пр. Тихомир Стойчев

От 28 юни 2016 г. Тихомир Стойчев официално влезе в длъжност, като извънреден и пълномощен посланик на Р България в САЩ, след като връчва акредитивните си писма на президента на САЩ Барак Обама.

Господин Стойчев е дипломат от кариерата в министерството на външните работи (МВнР) на Р България.

От 1 февруари 2012 г. Тихомир Стойчев е назначен за Секретар по външната политика към Президента на Р България (2012-2016). До назначаването на Стойчев за помощник на Росен Плевнелиев името му не бе известно извън дипломатическите среди. То обаче излезе наяве при раздаването на картите за създаването на служебния кабинет през 2014 година, когато той беше един от обсъжданите кандидати за външен министър. Стойчев остава единственият кандидат за посланическия пост във Вашингтон след сесията на ООН в Ню Йорк през 2015 г., на която присъстват президентът Росен Плевнелиев и външният министър Даниел Митов. Стойчев впечатлил Митов с това колко добре е познат за американците. През март 2016 г. Българското правителство официално предлага Стойчев за посланик в САЩ.

Към 27 януари 2010 г. г-н Тихомир Стойчев е временно управляващ посолството на Р България във Вашингтон (Chargé d’Affaires a.i., Embassy of the Republic of Bulgaria).

Стойчев е пълномощен министър и заместник посланик на Република България във Вашингтон (ноември 2008-декември 2009 г.).

Г-н Стойчев е заемал следните позиции в министерството на външните работи на Република България:

началник на отдел „Външноикономически отношения на Европейския съюз, Бюджет и финансови инструменти на ЕС, Международни икономически и финансови организации“ към дирекция „Европейски Съюз” (2007-2008);

2-ри секретар в дирекция “Европейска интеграция“ и секретар на Комитет II „Вътрешен пазар“ (2000-2003);

аташе/3-ти секретар в дирекция „Европейска интеграция“ (1993-1996 г.).

Позициите, които Тихомир Стойчев е заемал в чужбина са:

1-ви секретар/съветник, по политически и икономически въпроси в посолството на Република България във Вашингтон (2003-2007);

3-ти секретар по политически въпроси, наука и култура в мисията на България към Европейския съюз, Брюксел, Белгия, включително отговарящ за контактите с Европейския парламент и дейността на Съвместния парламентарен комитет България-Европейски съюз (1996-2000 г.).

Тихомир Стойчев е завършил Софийския университет “Св. Климент Охридски”, специалности: философия и история. Той има докторска степен по политически науки и история, с дисертация на тема: „Европейска интеграция: Генезис, еволюция и перспективи“.

Награди

Командорски кръст на Ордена за заслуги към Р Полша (2015 г.)

Възпоменателен медал по случай 100-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и САЩ.

Д-р Любка Стойчева е съпруга на Тихомир Стойчев. По професия тя е лекар. Д-р Стойчева и Тихомир Стойчев имат двама сина.

 

1 comment for “Новият посланик в САЩ Тихомир Стойчев официално в длъжност