Калифорния стана 6-та икономика в Света

Добър растеж – цели два пъти повече от цялата държава, и добро движение на курса на долара

Къде е България и коя е най-бедна в Света?

Лос Анджелис е най-населеният град в Калифорния, и втори в САЩ, с около 20 милиона души, един от етнически най-разнородните в страната, върху 1 302 km². Без да се броят множество градчета наоколо, на които жителите реално се обявяват, че са от

Лос Анджелис е най-населеният град в Калифорния, и 2-ри в САЩ, с около 20 милиона души, един от етнически най-разнородните в страната, върху 1 302 km². Без да се броят множество градчета наоколо, на които жителите реално се обявяват, че са от “Града на Ангелите” поради концентрацията на бизнес и Международното летище. Ел Ей е 3-ти в класацията за най-богат град, и 5-ти за най-силен и влиятелен град в света.
Калифорния е щатът 1-ви по население (40 Мил., 12% от САЩ), Над 10 града в Щата са с повече от 1/2 Милион души, а над 70 с над 100 хиляди.
Той е и 3-ят най-голям щат по площ (424 024 km²), покрита, от плажен пясък до високи планини. Делът на „Златния щат“ в БВП на САЩ е близо 15%, или $2,5 трилиона долара.

Калифорния изпревари Франция, като шестата най-голяма икономика в света, подхранвана от силен растеж и повишението на курса на Щатския долар спрямо чуждестранна валута. Това показват днес изнесените официални данни от Американското правителство.
Щатът с най-многобройно население в държавата, притежава брутен вътрешен продукт (БВП-GDP) от 2,5 трилиона долара ($2,5Т), като французите остават с $2,4Т.
“Това е резултат от два фактора – добър растеж в Калифорния и добро движения на валутните курсове на долара спрямо другите валути”, каза Ирена Асмъндсън, главен икономист в Министерството на финансите на “Златния щат”, цитиранa от авторитетния Блумберг.
Губернаторът Джери Браун (78) пое Калифорния в криза, и успя да постигне значителен икономически обрат, задвижван от топ-технологичните компании, в т.ч. Facebook Inc. и Apple Inc., заедно със селскостопански и промишлени производства, които също са решаващи в САЩ. От встъпването си в длъжност през 2011 г., Браун насочи държавата от фискалния смут и постоянни дефицити, чак до бюджетни излишъци.
Икономиката на “чудото на Западния бряг” е нараснала с 4,1% през 2015 г., или цели два пъти повече от цялата държава, или ръст от 2.4% за целите Съединени щати. При скромните 1,1% за Франция, посочи Асмъндсън.
Миналата година, Калифорния е създала най-много работни места в цяла Америка, като броят им е повече от взетите заедно на втория и третия щати с най-многобройно население – Флорида и Тексас.
Всеки четири от десет големи компании в света са базирани именно в Калифорния.
По данни на ЦРУ начело в света са САЩ ($18Т), и ЕС ($16,4), следвани от Китай ($11,4), Япония ($4,1), Германия ($3,4) и Великобритания ($2,9). Точно там застава “държава в държавата” щатът Калифорния.
В челната десятка следват изместената Франция, Индия, Италия и Бразилия. Русия е 13-та, Турция е 18-та, а Румъния 52-ра.
България е 83-та ($47,17М), като стои между Панама и Танзания.

ЛЮБОПИТНО
Най-малката икономика в света е Ниуе, островна държава до Нова Зеландия с БВП от десет милиона щатски долара ($10М). Тя представлява коралов атол с размер 269 km² (100 sq mi) и има население близо 1200 човека. За сравнение България е близо 5 пъти по-богата, с 6000-пъти по-голямо население и 420 пъти по-голяма площ.

Подчиняват се на Британската кралица и не членуват в ООН и други съюзи. “Най-бедните” живеят от риболов, туризъм и селско стопанство. Имат аерогара и мобилен оператор. От 2003 г. разполагат с безплатен безжичен интернет в цялата държава, плюс оптичен кабелен. Ниуе има по един вестник, телевизия и радио. Химнът им носи заглавие “Господ е в Рая”.