Български филм за първи път за цяла седмица на голям екран в САЩ – Виктория

Интервю с режисьора, сценарист и ко-продуцент Мая Виткова, в Ел Ей

“Варайъти”, “Холивуд Репортър” и “Индиуайър” го поставят като “един от най-добрите съвременни филми”

Световната премиера на ВИКТОРИЯ е на фестивала “Сънденс”, където е 1-ят български пълнометражен филм селектиран в програмата

Историята разказва за бебето Виктория, което се ражда без пъпна връв от майка си Боряна. Точно 10 години преди краха на комунизма, през 1979г. майката иска детето й да се роди на Запад, и то точно в Америка. Филмът е на екран в

Филмът “ВИКТОРИЯ” е на екран в престижния кимо-салон “Лемли Роял” в Ел Ей. 

Български филм за първи път се качи на големия екран в Съединените Щати за цяла седмица, както нормално се излъчват Холивудските продукции, като са му отредени пиковите прожекции в най-гледаното време 8:00 вечерта. Разбираемо това се случи точно тук в “Меката на 7-то изкуство” Лос Анжелис, а лентата “ВИКТОРИЯ” напълни престижният киносалон “Лемли Роял” още на премиерата.

Специален гост бе сценаристът, режисьор и продуцент Майя Виткова, която специално пристигна от България.

Филмът е дебют за Виткова и по-голямата част от екипа, но вече влезе в аналите на киното с отличните реакции на кино-критиците още след световната премиера на фестивала “Сънденс” през януари 2014 г., където е 1-ят български пълнометражен филм селектиран в програмата.
Топ-издания, като “Варайъти”, “Холивуд Репортър” и “Индиуайър” го поставят като “един от най-добрите съвременни филми”. Последвани от успешните участия на филма в Международните Филмови Фестивали в Ротердам и Гьотеборг.

В деня на премиерата на “ВИКТОРИЯ” в Лос Анжелис, филмът бе поставен под номер 21 в класацията на престижния американски таблоид “Ню Йоркър” – “THE 50 BEST FOREIGN LANGUAGE MOVIES OF THE 21ST CENTURY SO FAR”.
“Един от най-големите филми в момента, направен от една жена за другите жени. Едно съкровище на сегашното кино,” написа Ричард Броуди.

ВИКТОРИЯ се качва на екрана в Ел Ей три пъти на ден, 1:00, 4:30 и 8:00pm.  След всяка последна за деня прожекция създателката на филма е в салона за въпроси.

Ето какво каза Майя Виткова след премиерата на ВИКТОРИЯ (видео)

Историята разказва за бебето Виктория, което се ражда без пъпна връв от майка си Боряна. Точно 10 години преди краха на комунизма, през 1979г. майката иска детето й да се роди на Запад, и то точно в Америка.

Историята разказва за бебето Виктория, което се ражда без пъпна връв от майка си Боряна. Точно 10 години преди краха на комунизма, през 1979г. майката иска детето й да се роди на Запад, и то точно в Америка.

Историята разказва за бебето Виктория (в ролята Дария Виткова), което се ражда без пъпна връв от майка си Боряна (в ролята Ирмена Чичикова). Точно 10 години преди краха на комунизма, през 1979г. майката иска детето й да се роди на Запад, и то точно в Америка. Въпреки всичко “победител” е отрочето, което се ражда в България, и се превръща в “дете-символ на десетилетието”. По-късно политическите промени в страната влошават отношенията между Виктория и майка й, която някога си е дала обещание да не ражда дете, ако страната продължава да е под тоталитарен режим.

+++
За актриса Ирмена Чичикова известната критичка Ема Майерс написа във “Варайъти”, че “това е актрисата обзела екрана на фестивала “Сънденс”, и я “оприличи на Британската звезда, носителката на “Сезар” и номинирана за Оскар Шарлот Рамплинг”.