Бил Гейтс: 11-те урока, които никой не ни преподаде в училище

Болезнени, но полезни истини за живота… (+видео)

Уилям Хенри Гейтс III (Бил Гейтс, род.1955) е американски програмист и бизнесмен, съосновател на компанията „Microsoft“. Най-богатият на планетата с $76.6 Млрд. (Юни 2016).

Уилям Хенри Гейтс III (Бил Гейтс, род.1955) е американски програмист и бизнесмен, съосновател на компанията „Microsoft“. Най-богатият на планетата с $76.6 Млрд. (Юни 2016).

  1. Животът е несправедлив – свиквай отрано с този факт!
  2. На света не му пука за твоето самочувствие или пък самоуважение. Той очаква от теб постижение.

  3. Вероятността да започнат да ти плащат 40 хил. годишно веднага след като се дипломираш е твърде малка. Няма да станеш вицепрезидент на компания с лимузина и личен шофьор, докато не го заслужиш.

  4. Ако си мислиш, че учителят ти е строг и взискателен, то почакай до срещата с шефа си. За разлика от учителя, кариерата на шефа ти зависи от това как се справяш с поставените задачи.

  5. Да правиш хамбургери в „Макдоналдс“ не е под достойнството ти. Твоите прадеди са наричали всяка възможност за работа „отличен шанс”.

  6. Не бързай да обвиняваш родителите си за всеки свой неуспех. Не съжалявай за провалите си, учи се от тях!

  7. Помни, че до твоето раждане, твоите родители не са били такива скучни хора, каквито ти се струват сега. Те са станали такива, докато са работели, за да ти осигурят безгрижно детство, докато са се грижили всяка минута за теб, слушайки непрестанните ти брътвежи от каква висока класа си ти. Затова, преди да тръгнеш да спасяващ горите на Амазонка от унищожение, опитай се за начало да разтребиш стаята си.

  8. Училищата все повече се стремят да заличат разликата между победители и победени. В живота не е така. В някои училища дори не поставят слаби оценки, за да не страда самочувствието ти и позволяват да се явяваш на изпити, колкото пъти искаш. Това няма нищо общо с реалния живот.

  9. Животът не е разделен на срокове, семестри и ваканции. Много малко работодатели проявяват интерес да ти помогнат да намериш собственото си „Аз”. Ще се наложи да го направиш в свободното си време.

  10. Не бъркай реалния живот с това, което показват в киносалона или по телевизията. В живота, на хората им се налага да прекарват по-голямата част от времето си на работа, а не в кафето или бара.

  11. Дръж се добре с „очилатите зубъри”. Много е вероятно някой ден един от тях да ти стане началник.

IN ENGLISH VIDEO – 11 lessons you will never learn in SchoolBill Gates

+++

Полицейска фотография на Бил Гейтс, направена в полицейското управление в Албъкърки, Ню Мексико, където едва 15-годишен Гейтс е задържан за пътно нарушение, през 1977 година

Полицейска фотография на Бил Гейтс, направена в полицейското управление в Албъкърки, Ню Мексико, където едва 15-годишен Гейтс е задържан за пътно нарушение, през 1977 година

Уилям Хенри Гейтс III (известен като Бил Гейтс) е роден на 28 Окт 1955 в Сиатъл. Семейството му е заможно и има дълги години опит и връзки в бизнеса и политиката – неговият прадядо е бил кмет, дядо му е бил вицепрезидент на националната банка, а баща му Хенри Гейтс е известен адвокат. Гейтс показва своите възможности още в началното училище, където изненадва преподавателите си със своите научни познания и особено с математическите си възможности. Родителите му виждат неговия талант и решават да го пратят в престижното сиатълско частното училище „Лейксайд“, като искат той да развие своята заложба там. Тази тяхна стъпка има голямо значение за Бил Гейтс, защото именно там той се среща за първи път с компютрите.

АКО НЯМАТЕ ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ … и говорите Английйски … видео с Топ 10 факта от живота на Гейтс

През 1968 г. преподавателите в „Лейксайд“ решават да запознаят учениците си с компютърната материя. По това време компютрите са доста големи и доста скъпи за финансовите възможности на едно училище. Компютърът, който се намирал в „Лейксайд“, е „DEC PDP-10“, собственост на General Electric.

Бил Гейтс, Пол Алън и няколко други ученици от „Лейксайд“ (много от тях по-късно са назначени в „Microsoft“ за програмисти) веднага станали неразделни с компютъра. Те стояли в залата, в която се намирала машината, цели дни и нощи, като пишели програми, четяли компютърна литература и правели всичко, което да увеличи познанията им в компютърната наука. Но това скоро започнало да им създава проблеми – те не пишели домашните си работи, понякога не влизали в час и прекарвали цялото си свободно време пред компютъра в сградата на училището. (Имало точно определено време, което се давало от дадена фирма, през което даден компютър можел да се използва от училището – учениците изразходвали това време само за наколко седмици.)

В края на 1968 в Сиатъл е създадена Computer Center Corporation (CCC). Тази фирма предоставила на училището още време, през което може да се използва компютърът. Но скоро това ѝ донесло проблеми, защото учениците започнали да тестват сигурността на системата, като по този начин предизвиквали нейното забиване няколко пъти. Те дори променяли файла, който показвал колко време оставало на училището да използва компютъра. Именно заради това CCC прекъснали достъпа за няколко седмици.

АКО ВИ Е ПИСНАЛО ДА ЧЕТЕТЕ … и говорите Английйски … видео с филм-автобиография на Гейтс

През 1968 г. Бил Гейтс и Пол Алън основали Lakeside Programming Group. Те искали да намерят начин да използват компютърните си умения в реалния свят. Тяхната първа възможност била резултат от причината, заради която били изхвърлени от списъка на CCC. Компанията видяла, че има доста пропуски в сигурността и стабилността на системите си и затова решила да наеме Бил Гейтс и приятелите му да тестват сигурността на системите, а като отплата щели да получат неограничено време, през което можели да използват училищния компютър.

През 1969 г. CCC започнала да изпитва финансови проблеми, като фалирала през март 1970г. Затова Lakeside Programming Group трябвало да намерят друг начин да си осигурят още време, през което можели да използват компютъра. Младите ученици искали да намерят начин да продължат да развиват таланта си. Възможността им дошла с Information Service Inc., които наели учениците да направят разплащателна програма. Като награда им се предоставя още време за ползване на училищния компютър и за първи път получават доходи.

Същевременно те работят и върху програма, която представлява училищен каталог. Младите програмисти търсели всяка възможност да изкарат някакви доходи от програмиране. Още един техен успех бил с компанията TRW, която наема Бил Гейтс и Пол Алън да оправят бъг в системата им, който бил подобен на този вCCC. От този момент те двамата започнали да се утвърждават като сериозни програмисти и вече искали да създадат своя собствена софтуерна компания.

През 1973г. Бил Гейтс бил приет в Харвардския университет. Започнал да учи, но отново, както в Лейксайд, след като открил компютърния център в „Харвард“, забравил за учението. Бил и Пол поддържали връзка дори далеч един от друг. Те обсъждали често идеята да създадат своя компания. След края на първата учебна година в „Харвард“, през лятото двамата започнали да работят в Honeywell. След края на лятото Пол Алън започнал все повече да настоява да създадат софтуерна компания, но Бил Гейтс не можел да бъде достатъчно сигурен в техния успех, за да прекъсне обучението си в „Харвард“.

През декември 1974 г. Алън бил на път към Гейтс, когато се спрял в един магазин. Това, което видял вътре, променило техния живот завинаги. На корицата на списание Popular Electronics имало снимка на Altair 8800 и заглавие под него: „Първият комерсиален микрокомпютър“. Той занесъл списанието на Гейтс и те видели в този микрокомпютър своя голям шанс, знаейки, че той щял да има нужда от програми, с които да работи. След няколко дни Гейтс се обажда на Micro Instrumentation and Telemetry Systems(MITS), създателите на „Altair 8800“. Той им казал, че двамата с Пол са създали версия на BASIC, която може да работи на техните компютри. Това било лъжа, те дори нямали написан един ред с код, защото не притежавали „Altair 8800“, но MITS не знаели това и били доста заинтересовани от тяхното творение. Затова Бил и Пол започнали да работят върху BASIC, както били обещали. Съставянето на кода било поверено на Бил Гейтс, а Пол Алън подготвял емулация на „Altair“ на „PDP-10“. След осем седмици те били готови и Алън трябвало да отиде до MITS, за да тества творението им. Когато Пол сложил програмата в „Altair“, той за първи път се докосвал до този компютър. Ако емулаторът, който той бил направил, или част от кода на Гейтс не работела, тяхното начинание щяло да завърши с провал. За негова радост това не се случило, защото програмата работела перфектно. Първо компютърът извел съобщението „memory size?“ Пол въвел „7K.“ след това написал „Print 2+2.“ и за негова радост компютърът изписал „4“. MITS решили да купят правата върху BASIC от двамата програмисти.

В този момент Бил видял, че има доста големи възможности в софтуерния бизнес, и прекъснал обучението си в „Харвард“. Той и Пол Алън създали компанията „Microsoft“ през лятото на1975, когато Бил Гейтс бил едва на 19 години.

От 7 юни 2007 г. Бил Гейтс се счита за випускник на Харвардския университет. Решението да се връчи диплома на Гейтс взема администрацията на университета „поради неговите особени заслуги“.

На 7 януари 2008 г. Бил Гейтс обявява намерението си през юли същата година да прекрати своите пълномощия като ръководител на корпорацията Microsoft, като насочи дейността си в областта на благотворителността.

Последният за Бил Гейтс ден като ръководител на Microsoft е 27 юни 2008 г. Въпреки това той не скъсва напълно с компанията – Гейтс остава председател на Съвета на директорите (но без изпълнителни пълномощия), ще се занимава със специални проекти, а също така остава най-големият притежател на акции (8,7 %) от Microsoft.

Бил Гейтс и Стив Джобс – Междузвездни войни