Идва ли краят на Серина – испанката Мугуруса я срина на Ролан Гарос – видео от финала

Идва ли краят, и на Американския женски тенис, и на Серина Уилямс?

Серина Уилямс вече пропада в цели три поредни турнири от Големия шлем

Гарбине Мугуруса срина супер световната звезда Серина Уилямс на финала на Ролан Гарос

Гарбине Мугуруса срина супер световната звезда Серина Уилямс на финала на Ролан Гарос

Това е въпросът, който си задават днес специалистите на корта, след като испанката Гарбине Мугуруса срина супер световната звезда на финала на Ролан Гарос.

22-годишната испанка свали от небосвода на Париж и световния тенис миналогодишната шампионка Серена след категорична победа със 7:5, 6:4 и спечели 1-та си титла от Големия шлем. Испанката доминираше през целия двубой на корт “Филип Шатрие” и не остави съмнения в превъзходството си над американката.

Въпросите около краят на Серина се засилват и от факта, че тов е втората й поредна загуба във финалите на турнирите от Голямата четворка след поражението от германката Анжелик Кербер на Australian Open т.г. Така 34-годишната Серина остава с 21 титли от Големия шлем, като пропуска отново да изравни рекорда на Щефи Граф. Германката има и 4 спечелени турнира от Големия шлем в една и съща година, плюс Олимпийска титла(1988), а Серина в различни. Серина Уилямс вече пропада в цели три поредни турнири от Големия шлем. Тя отпадна на полуфинал 2015 г. на собствен терен в САЩ, в началото на 2016-а загуби финала на Аустрелиън Оупън, а днес и на Ролан Гарос.

Въпреки тези знакови неуспехи, последните години едната от единствените представителки на Лос Анджелис в тениса – „черната перла от Ингълууд” (и сестра й Винъс) успяваше да “отсрами” Америка, поне при жените, тъй като при мъжете това не се е случвало 13 години, от  времето на Андре Агаси, когато през 2003-та печели титла от Големия шлем на Аустралия Опън, и има всичките 4 титли от Големия шкем, макар и в различни години. Тази година Ролан Гарос е пак с евро-финал.

Серина е абсолютен титуляр на Ролан Гарос, но е губила два пъти от един и същи противник, от Дженифър Каприати (2001,04) и Джъстин Хенън (2003,07).

Загубата днес на Уилямс няма да й попречи да остане на върха на световната ранглиста за 172-а поредна седмица. Испанската тенисистка пък постига личен рекорд с изкачването до 2-то място.

Мугуруса грабна титла от Големия шлем в едва 2-ия си финал, като се реваншира на Уилямс за загубата на трофея на миналогодишния “Уимбълдън”.

“Израснала съм на тази настилка, затова този турнир е любим на всички испанци. Също затова този успех значи толкова много за мен и за сънародниците ми. Цял живот съм се трудила, за да стигна до тук”, сподели Мугуруса след успеха си.

Вижте видео:

Световният номер 1 в тениса при мъжете Новак Джокович утре ще играе във финала на „Ролан Гарос“ в Париж срещу Анди Мъри. За сърбина това е единственият турнир от Големия шлем, който липсва в колекцията му.

Подготовката на Новак Джокович днес премина и с видео “на живо” във Фейсбук, с неговото семейство и приятели.