Българин бе осъден в САЩ за данъчна измама за $6 милиона, след екстрадация от България

33-годишният Ваньо Минков, по-рано се е признал за виновен пред окръжния съдия Хосе Линарес по едно обвинение за заговор при подаване на фалшиви и подправени данъчни декларации.

33-годишният Ваньо Минков от Варна бе осъден в САЩ за данъчни измами, след като по-рано бе екстрадиран от България. На снимката по време на делото в Родината. Фото: Варна Утре

Гражданин на Р България бе осъден на 46 месеца (3год.и10 месеца) затвор в четвъртък, за участието му в схема за данъчна измама (fraudulent tax return) в размер на $ 6,000,000, като е използвал лични данни, откраднати от множество счетоводна фирма мрежи, обяви на 2 Юни прокурор Пол Джей Фишман, в съобщение на Правосъдното ведомство в Ню Джърси.

33-годишният Ваньо Минков, по-рано се е признал за виновен пред окръжния съдия Хосе Линарес по едно обвинение за заговор при подаване на фалшиви и подправени данъчни декларации. Линарес внесе наложено наказанието по време на делото във Федералния съд в Нюарк.

Според документите, внесени в съда по този случай и изявленията, направени в залата на Темида, в края на 2012 г., Минков и неговите съзаклятници са хакнали мрежите на най-малко четири счетоводни фирми и откраднали през 2011 г. данъчните данни на над 1000 клиенти на фирмите. 33-годишният българин, както и други, след това са използвали откраднатата информация, за да подадат измамни данъчни декларации с имената на клиентите за фискалната 2012 година, или са продали на информацията за други за същата цел. Към 2 юни 2016 г., Данъчното ведомство (IRS) е идентифицирало над $ 6 милиона в схемата .

 Престъпната дейност се е развивала във виртуалното пространство, като в документите в съда се посочени множество начини за извършването й.
Минков е участвал в заговор за измама на Правителството на САЩ по телеграфен път и схема за данъчни измами в нарушение на посочени членове на Федералния кодекс, заговор за извършване кражба на чужда идентичност (кражба на лични данни и банкова информация) за неправомерно получаване на данъчни облекчения, заговор за извършване на престъпления срещу САЩ чрез измама по компютърен път.
В допълнение към посочената по-горе присъда, съдия Линарес нареди Ваньо Минков да бъде две години под наблюдение след освобождаването му и да заплати $ 2,702,555.
Прокурорът Фишман похвали специални агенти на Тайните и данъчните служби на САЩ, за разследването, довело до решението в съда.
Фишман също благодари на ФБР и офиса за международни отношения на Министерството на правосъдието във Вашингтон с партньорите им от правоприлагащите органи на Върховната касационна прокуратура на Р България.
ПРИПОМНЯМЕ – кликнете тук:
 +++

ОЩЕ: Ваньо Минков от Варна бе екстрадиран от България в САЩ през 2013 г. по решение на Варненския окръжен съд и предаден на американските власти.Тогава делото за екстрадирането на Ваньо Минков започна с мълчалив протест от неговите роднини и приятели.

“Обръщам към съда дали ще вземе отношение и мнение по този въпрос какво е да си българин, а да бъдеш съден като американец и дали, когато беше подписан този договор за екстрадиция, дали целокупно целият български народ гласува, че е съгласен да бъде съден по двойно законодателство”, заяви тогава майката на Минков – Веселина Иванова.

Преди да обяви решението си първата съдебна инстанция отговори на доводите на тримата адвокати на Минков, според които множеството процедурни нарушение в хода на производството по екстрадиция, противоречията между Договора за екстрадиция между България и САЩ, ратифициран от нашата страна през май 2009 година и липсата на гаранции от страна на САЩ за съблюдаване правата на обвиняемия са основание за отказ от екстрадиция.

Според защитата искането за екстрадиция е неоснователно, защото в документацията липсват доказателства за вина. “Не може при наличието на обиски, изземвания и разпити тези неща очевидно да се скрият от българското законодателство и да се пратят в чужбина”, коментира тогава Бранимир Балачев, адвокат на Минков.

Варненският окръжен съд посочи през 2013г., че доводите на защитата са неоснователни защото в това производство приложим е Договорът за екстрадиция между България и САЩ, който урежда процедурата по екстрадиция и необходимите за нея документи.

Договорът със САЩ за „обмен на обвиняеми и разследвани лица” бе ратифициран малко преди изборите в България през 2009 година.

Българската общественост скочи срещу искането за екстрадиция на Ваньо Минков през август 2013 година, тъй като само седмици преди това протече скандалният случай с Гергана Червенкова, за която обаче американците оттеглиха претенциите си да й бъде образувано наказателно преследване. Двата случая на практика обаче нямат нищо общо, въпреки сделката със САЩ българи да бъдат карани с белезници отвъд Океана и да отговарят по Американските закони дори само на база подозрение.

Хакер, съсед в кооперацията във Варна, в която живее Ваньо, е в дъното на наказателното преследване срещу Минков, съобщиха медиите в България през 2013 г. Две години преди това комшията е бил в Щатите и се разбрало, че са го закопчали заради източване на банкови сметки на богати американци. Разследвали го около шест месеца и изненадващо – без затвор, без нищо, той се прибрал във Варна, разказва отлично запознат с генезиса на аферата източник на Блиц Новини. Според източниците на изданието, точно хакерът-комшия на “Ваньо Бялото Порше” издал и останалите престъпни компютърни гении.

През март 2013 г., в отговор на молба за международна правна помощ, изпратена през февруари 2013 година, българските власти потвърждават, че мрежовият интернет адрес, посочен от американските власти в тяхното искане, сочи към адрес на електронна поща, ползвана от Минков и регистрирана с неговия постоянен адрес в България.

Ваньо Минков беше задържан в България началото на юни 2013-та година, заради повдигнато в Ню Джърси обвинение на базата на клетвени показания на Американски федерален агент.