Най-богатите в Калифорния притежават 225 милиарда долара

Калифорния се амира на Западното крайбрежие на САЩ на Тихия океан. Това е щатът с най-многобройно население и третият най-голям щат по площ. Калифорния е наричана още „Златният щат“. Делът на Калифорния в БВП на САЩ е 14%, или близо 1,4 трилиона долара. По този начин приходите на Калифорния надвишават тези на която и да е друга държава в света освен САЩ, Япония, Германия и Обединеното кралство. Със своите 35 Мил. души Калифорния заема 12% от населението на САЩ. Според данните от преброяването, в Калифорния няма изявено етническо мнозинство. Хората от бялата раса все още са най-голямата група, но вече не са мнозинство. Калифорния е 2-ят по големина щат по брой жители от български произход, след Илинойс (Чикаго).

Калифорния се амира на Западното крайбрежие на САЩ на Тихия океан. Това е щатът с най-многобройно население и третият най-голям щат по площ. Калифорния е наричана още „Златният щат“. Делът на Калифорния в БВП на САЩ е 14%, или близо 1,4 трилиона долара. По този начин приходите на Калифорния надвишават тези на която и да е друга държава в света освен САЩ, Япония, Германия и Обединеното кралство.
Със своите 35 Мил. души Калифорния заема 12% от населението на САЩ.
Според данните от преброяването, в Калифорния няма изявено етническо мнозинство. Хората от бялата раса все още са най-голямата група, но вече не са мнозинство.
Калифорния е 2-ят по големина щат по брой жители от български произход, след Илинойс (Чикаго).

Най-богатият човек в Ел Ей е Доналд Брен (р.1932) с $15.2 Млрд. и е спечелил парите си от бизнес с недвижими имоти. Това съобщава Форбс в 1-та си за всички времена класация за богаташите в 50-те най-големи градове на Съединените Щати.
За Сан Диего това Гуендолин Сонтхайм Майер с $3.1 Млрд, която е и единственната дама в “диамантения” списък на “златна” Калифорния на Форбс, както и единственният спортист, конна езда. Но, парите идват от супер компанията “Каргил” на фамилията й МакМийл. Според “Блумберг” сумата достига $5 Млрд.
В Сан Франциско на “златния връх” стои босът на софтуерната компания Орекъл Лари Елисон (р.1944) с $43.8 Млрд.
В Сан Хосе “черешката на тортата” е Марк Цукърбърг (р.1984), собственик на Фейсбук с $42.6 Млрд.
В столицата на Калифорния Сакраменто богаташ #1 е Майкъл Тийл с едва $940 Mил., събрани от верига магазини “Райли’с супермаркет”, наследник от фамилията Райли.
В Ривърсайд, което се смята за Ел Ей, най-много парички е събрал Джак Дангермонд (р.1945), цели $3.1 Млрд. от софтуерни продукти.

Друг софтуерен гигант е създал най-богатият човек в Лос Алтос – роденият в Москва Серге́й Миха́йлович Брин (р.1973) с купчина от $39.2 Млрд. от бизнеса му в Гугъл. Брин, според Форбс е един от 11-те най-богати хора в света.

Неговият партньор в Гугъл Лари Пейдж (р.1973) пък е най-богат в Пало Алто с $38 Млрд., а през 2015 Форбс го обяви за “най-популярният изпълнителен директор в Америка”.
Спокойно може да добавим от Сиатъл, щата Вашингтон, и най-богатият човек на света Бил Гейтс (р.1955) със $77.2 Млрд. заработени от Майкрософт, с най-големи офиси в Калифорния.

Най-изявените, и най-богати граждани на Западния бряг събират близо 265 милиарда щатски долара.

За сравнение, брутният вътрешен продукт на България е около 26,5 млрд евро (НСИ), или $29.415 млрд.