Сигурно си психопат, ако искаш да си приятел с бившата (-ия) – научно доказано

Най-популярните причини да останете приятелски настроени към “бившите си” са сантиментални причини

Двете супер звезди Мерил Стрийп (Джейн) и Алек Болдуин (Джейк) играят ролите именно на двама

Двете супер звезди Мерил Стрийп (Джейн) и Алек Болдуин (Джейк) играят ролите именно на двама “бивши”, които по някакви причини влизат в щастлива любовна афера, с наздравици и секс.

“Да бъда ли приятел с бившата (-ия) – това е въпросът, който ще ни преследва до деня на смъртта! Това не е от най-лесните подвизи, но все още се прави, и е възможно да се случи. Но, все пак последните научни изследвания ни предупреждават по въпроса, цитирани от сайта Хелоу Гигълс. Ако бившият (-ата) се опитва да поддържа приятелство с теб, след като сте се разделили, може би се случва нещо много по-сериозно. Оказва се, че може да е психопат (-ка) или силно нарцисист (-ка). Учените се опитват да обяснят.

Изследване, публикувано в “Личност и индивидуални различия” описва проучване, първо върху една група от хора за това, как така те са останали приятели с техните “бивши”, след това питат още една група, за да се подчертае важността на причините. В същото време се провеждат и тестове на участниците, които измерват “тъмни личностни черти” на всеки в проучването. Звучи зловещо , нали? Да, до голяма степен, да.
И “присъдата” е произнесена, и тя е доста проста – най-вероятно трябва да си психопат и нарцис, за да поискаш приятелство след като романтичните отношения са стигнали до своя край. Един от авторите на изследването казва: “Хората, които показват по-високи резултати за “тъмни личности”, са склонни да запазват “бившите си”, като приятели за стратегически цели. По този начин, много е вероятно, това да бъде свързано с оценяване на приятелството за утилитарни причини, или породени от първични инстинкти, както и чисто инструментални причини, като например да се поддържа сексуален достъп”.
Според резултатите, най-популярните причини хората да остават приятелски настроени към “бившите си” са сантиментални причини. Естественно, при мъжете е много по-вероятно, отколкото при жените, да посочат възможността за секс, като причина да останат приятели. “Сушата ражда влагата”, и контрола, и високите претенции.
Най-вече тези “мъже” може да бъдат най-много наречени “психопати”, тези които посочват “секс и практичност”, като най-важните причини за поддържане на приятелски отношения с “бившите”, и не само с тях. Те са тези, които са склонни да използват хората да получат неща за себе си, без значение, на какъв етап от една връзка се намират. Звучи животинско. Дори гадно.
Ако това стори една жена, ще я нарекат “кучка”, а как ще наречете мъжа в подобно положение – най-вероятно с име на женски орган.
Разбира се, това не означав, че това е трудно правило за всички “бивши” в живота ви, които са пожелали да поддържате приятелство. Но, ако два пъти дори само опиташ, с един/-на “бивш-а” по-специално, и просто не можеш да отсечеш комуникацията, почти ясно е, че някъде има скрит мотив, който сочи към психопатични отклонения.
Общо взето всичко може да се окаже много сложно и объркано – It’s Complicated!
Мда, това е един “златен вариант” за добър край, като в американските филми. Именно нека завършим с един пример за двама “бивши” – Холивудският касов хит “Сложно е”  (It’s Complicated). Двете супер звезди Мерил Стрийп (Джейн) и Алек Болдуин (Джейк) играят ролите именно на двама “бивши”, които по някакви причини влизат в щастлива любовна афера, с наздравици и секс.
Може би не е лошо да поканите “бившият”-ата на домашно кино с чаша вино, или пък танц в местния бар. Но, не забравяйте, че това е само филм, макар и супер весел и интересен.
Сигурно са психопати!