Народните танци задължителни в училище?

 

Учениците в България да започнат още в 1ви клас задължително да учат по два народни танца и така почти до края на средното си образование всеки да усвои стъпките на 22 хора.

Учениците в България да започнат още в 1ви клас задължително да учат по два народни танца и така почти до края на средното си образование всеки да усвои стъпките на 22 хора.

Учениците в България да започнат още в 1ви клас задължително да учат по два народни танца и така почти до края на средното си образование всеки да усвои стъпките на 22 хора. Работни варианти на учебните програми по общообразователните предмети са публикувани на сайта на Министерство на образованието и науката  в раздел „Общо образование“, в рубриката „Учебни програми“, където “народните танци” с програми и изисквания са посочени за предмета “физическо възпитание и спорт” във файлове .pdf формат. (http://www.mon.bg/?go=page&pageId=1&subpageId=28)

И в момента народни танци има в програмите по физическо, но са само по желание, но занапред да станат задължително учебно съдържание.

За първолаците е записано “Боряно, Борянкe” и ръченица на място. Батковците и какичките от 2ри клас пък ще трябва да усвоят Кулско хоро и Омуртагско хоро. Учениците от 3-ти клас ще вият Самоковско и Джиновско хоро, а от 4-ти клас – Седенчица и популярното Дунавско хоро. За тези в 5-ти клас са избрани Право тракийско хоро и Тракийска ръченица, за 6-ти – Малешевско хоро, 7-ми – Пайдушка тройка и Добруджанска ръка. Нататък вече става сложничко. Осмокласниците ще усвояват Пайдушка четворка и хоро, специфично за региона на училището.

Според сегашните програми по физкултура м/у 9-и и 12-и клас фолклорните танци изпадат дори като възможност за допълнителни часове. Според новите програми обаче и тинейджърите ще продължат задължително с хората – от Шопско и Македонско, Охридско и Дайчово до Ганкино (Копаница) в последния клас. Десетокласниците ще учат наред с “Елено моме” и гръцко сиртаки.

Авторите на предложенията за работни програми явно наблягат на българското, тъй като сиртакито е единственият “вносен” танц. Докато в сегашните програми са записани танци от Сърбия, Румъния и Турция, както и съвсем други стилове – валс, танго и самба.