BACES – Българският клуб в Ел Ей – какво се случва “отвътре” (+видео)

За 1-ви път от 70 години Клубът отвори врати за медия – екслузивно интервю с президента Николай Тодоров

“Българският клуб” BACES (Бейсес, Bulgarian American Cultural and Educational Society) или “Българо-Американско Културно и Образователно Общество” има официална регистрация от 9 Декември 1947 г. Двуетажната сграда се намира в източната част на Холивуд, съвсем до булевард “Залез”, т.е. “Сънсет”.

Ще посрещне ли Бейсес своят юбилей в съда, затворен, и с публичен конфликт, предизвикан от “отворено писмо” – петиция, която се разпространява в интернет?

“И двете страни трябва да кажете какво искате, а не да харчите тонове с пари, които не е ясно кой плаща” – Американски съдия

“Българският клуб” в Лос Анжелес е на път да посрещне своят 70-годишен юбилей в съда, затворен и с публичен конфликт, предизвикан от “отворено писмо” – петиция, която се разпространява в интернет.

Корпорацията е официално регистрирана на 9 Декември 1947 година, и е добре известна със съкращението “BACES” (Бейсес) на английското си име “Bulgarian American Cultural and Educational Society”, или “Българо-Американско Културно и Образователно Общество”. Двуетажната сграда се намира в източната част на Холивуд, съвсем до булевард “Залез”, т.е. “Сънсет”.

Входът на сградата на BACES, преди залата за гости да бъде отдадена под наем

Входът на сградата на BACES, преди залата за гости да бъде отдадена под наем

Отвореното писмо е озаглавено “Спасете “Бейсес”” от Ликвидация”, като призовава “сънародници и приятели Американци” за незабавно действие. Петицията е адресирана до Гл. Прокурор на Калифорния г-жа Камала Харис, и я зове за “нейната намеса и помощ” за “спасение на създаденото” в миналото.
Виртуалният призив е инициатива на “Комитет за Акция 21” без посочени лични имена, които са членове на този Комитет. В петицията са изброени поименно 10 от 11-те сегашни члена на Клуба, които са обвинени в заплаха за “разпродажба на имоти, инвентар и банковите сметки, намиращи се в Ел Ей, с цел печалбата да бъде разпределена за лично облагоденстване”.
Инициаторите на това отворено писмо и членове на Комитета, не са обявявили имената си и не са сложили своят легитимен подпис.

Към 15 Април 2016 г. общественният документ за единственният български клуб в Калифорния и на Западния бряг, е подкрепен със 752 подписа в “Града на Ангелите”. Ел Ей е вторият по-големина град с българско население в Съединените Щати, след Чикаго, и е с над 35,000 наши сънародници от общо 75,000 по цялото Западно крайбрежие и вътрешността. Лос Анжелес е 2-ри в Америка в списъка на “български огнища на едно място”, със своите две наши Църкви и Клуб, отново след “Столицата на България в САЩ”.

Не открихме данни за това, колко официални декларации са попълнени и изпратени до гл.прокурор на Щата, за които в отвореното писмо е посочен специален линк за електронно изпращане. Всяка декларация е индивидуална и представлява “жалба – “Electronic Complaint on-line” чрез интернет”, с покана да се “следват приложените указания”.

Отвореното писмо – петицията съдържа два текста, съответно на български и английски език.
Уебсайтът на който са публикувани текстовете е регистриран с име на домейн, предназначен за обществена организация – www.savebaces.org, но под името на частно лице Гидеон Банакиваха (Gideon Benakivaна) на адрес в Лос Анжелес, в близост до Бевърли Хилс. Телефонът посочен в профила е на друг адрес. Това сочат данните на сайта за регистрация и търсене на имена на домейни www.whois.net.

BACES има дълга история, и както по-късно ще разберем от ексклузивното интервю с президента й Николай Тодоров, е преминала през много светли и тъмни моменти. И че всъщност, организацията на българското общество в Ел Ей, се е зародила поне през 1925 г., от когато е и 1-та снимка на около 60 обединени наши сънародника.
А през 1947г.  само официално е регистрирано Културно и Образователното Общество, за да се ограничи достъпа на всички българи, най-вече на политически “врагове” и командировани агенти на ДС, след 2СВ.

20160401_185549
Следват години на възход и падение по дух и материя, на партита и побоища, на дарения от Клуба и “липси” на пари във Клуба, на празници и съдебни дела, на официални посещения и разлъки, дори и разбиване с взлом.

На 26 юни 2012 г. по време на едно от съдебните дела на Клуба, съдийката Рита Милър буквално каза

“и двете страни трябва да кажете какво искате, а не да харчите тонове с пари, които не е ясно кой плаща. Не ме интересува кой кой е, дали си Осама Бил Ладен, важно е дали всичко е законно. Всяко неразбирателство между вас засилва потока на пари към адвокатите. Ако продължите да се съдите – какъв е смисълът?”
Това чухме с българските си уши в Американския съд! Казаха ни го, пак другите!

КАКВО ГО ЧАКА БЪЛГАРСКИЯТ КЛУБ В ЕЛ ЕЙ?

АДВОКАТЕ …
Нещата отиват пак към съда. От страна на Комитета вече са събрани пари (над $10,000) и е нает адвокат, научихме от отлично запознат източник и участник в кампанията.
Вижте в интервюто с кого работят сегашните официални управляващи.

ИМОТА …
За радост голямата двуетажна сграда на Клуба оцелява и до днес, но значително намалява броят на членовете на Бейсес. Остава малка, дори налична сума, за да се изплати изцяло имота. Колко и кога може да бъде изплатена, вижте в интервюто.

ЧЛЕНОВЕТЕ …
Защо сега са единадесет (11) и как са се приемали, и дали се приемат нови членове? Ще видите от “извора”.

СТАТУТА НА КЛУБА …
Кой предлага, кой нарежда, и кой променя законният статут на BACES – “Bulgarian American Cultural and Educational Society”, или “Българо-Американско Културно и Образователно Общество”? Вижте в интервюто!

От интереюто с президента на BACES  Николай Тодоров ще разберем всичко за това, какъв е отговорът на легитимното ръководство на Българският клуб на Отвореното писмо – петиция.
Това е първото интервю на човек от ръководството на българския клуб за 70-годишната история на организацията.