Ел Ей разцепи Чикаго с пояс и носия (+видео)

България остана без Президент и Заместник, заради българските хора и училища в Америка и Световният климат

Изпълнение на

Изпълнение на “Океанската” група “Хоротропци” от Лос Анжелис вдигна на крака залата в Чикаго, с отличната хореография и блестящото изпълнение

Нашите уникални танцьори от Ел Ей разцепват Чикаго с пояс и носия, още в първия ден на VI-я фолклорен фестивал „Верея“.

“Страшно сме доволни с Васко Царев от нашите момичета и момчета. Бяха безгрешни! Обичаме ги и вярваме, че ще сме от първите,” каза по телефона от Чикаго, Веселка Василева, единият от ръководителите на танцов състав “Хоротропци” от Ел Ей.

9-минутното смесено изпълнение на “Океанската” група от Кълвър Сити вдигна залата на крака, с отличната хореография и блестящото изпълнение.

На 22 април в “Столицата на България в САЩ”, както нарекохме Чикаго преди години, започна Шестият пореден Роден фолк-фест „Верея“, който ще продължи до неделя, 24 април.л
Точно по времето на цветните празници Лазаровден и Цветница, над 600 участници в над 30 български танцови състави и певчески групи от Канада и Съединените щати се надиграват и надпяват в препълнена зала.

FB_IMG_1461489212105 “Над 50 участници от Лос Анжелес сме тук в Чикаго, повече сме от миналата ходина” каза Калин Крумов от Ел Ей.

Започнало преди 6 години с 4 състава  и около  100-тина участници , сега най-мащабното културно събитие  на българските имигранти в Северна Америка се радва на невероятна  популярност, и напомня за Алеко и неговият “емигрантски буквар” “До Чикаго и назад”.

Фолклорен клуб “Верея” и тази година предлагат добра  организация. “Въпреки ,че финансирането е все още сериозен  проблем, нямаме  намерение да се отказваме, и се получава,” каза по телефона главният организатор  Константин Маринов.

Константин Маринов - Коцето, създател и ръководител на фолклорен клуб „Верея” от април 2010 г.

Константин Маринов – Коцето, създател и ръководител на фолклорен клуб „Верея” от април 2010 г.

“Участниците преодоляват огромни разстояния, идват на собствени разноски, за да пренесат магията на българския фолклор и силата на този невероятен имигрантски  фестивал,” допълни Маринов.

Това е и мотото на фестива – “Фолклорът е магия!”

Професионалисти и любители, възрастни и деца от Чикаго, Лос Анжелис, Ню Йорк, Бостън, Сент Луис, Детройт, Денвър, Сиатъл, Съни Вейл, Сан Хосе, Тампа, от Минесота и от Атланта, от Торонто, Калгари и Онтарио, извиват хора, тропат ръченици, пеят български народни песни, и се радват на живота.

Специален гост е вице-президентът Маргарита Попова. Интересно е, че в момента Р България е без Президент и Заместник, тъй като и двамата са тук в Щатите. Попова е в Чикаго, а Росен Плевнелиев е в Ню Йорк за срещата на върха в ООН по проблемите на климата. Добре известно е  че отношенията между Попова и Плевнелиев от известно време са доста разнопосочни.

Други гости на VI-я фолклорен фестивал „Верея“ са евродепутатът Ангел Джамбазки, служители на НС и М-во на Образованието, които пък са в Чикаго, за II-я форум на българските училища, който започна в събота.

Вероятните “шампиони” на VI-я фолклорен фестивал „Верея“ 2016 са “Хоротропци” от “Града на Ангелите” – Вижте видео (кликнете в/у изображението):