Първи българин с “Пулицър” – фотографът Стоян Ненов

Българският фотограф Стоян Ненов стана първият българин носител на награда

Българският фотограф Стоян Ненов стана първият българин носител на награда “Пулицър”. Отличеният му кадър е направен в Македония, където полицай се опитва да попречи на мъж да се качи на влак през прозореца.

Българският фотограф Стоян Ненов стана един от носителите на най-престижната световна награда за журналисти “Пулицър”, и то на нейното юбилейно 100-годишно издание. За първи път българин получава отличието.

Отличената фотография на Ненов е озаглавена “Полицай се опитва да спре мигрант да се качи през прозореца във влак на гара в Македония, на границата с Гърция”. Любопитно е, че по-рано Ненов е бил арестуван именно там, за нелегално влизане в Македония, и е получил забрана за 6 месеца да влиза в републиката, кандидат за ЕС.

Снимката е част от колекцията на екипа на агенция “Ройтерс” (Thomson Reuters), показваща бежанците по безкрайния им път към неизвестни дестинации.

Признанието на  елия екип на Ройтерс е в категорията “Горещи Новини” (Breaking News) при най-престижните световни награди за журналисти, и е за “изключителен пример на фотография”. Паричната премия е $10,000.

Победителите в “Пулицър 2016” бяха обявени в понеделник 18 април, от администратора на наградите Майк Прайд, в Университета Колумбия в Ню Йорк, съобщи за bulgarica Сабина Лий от офиса за връзки с обществеността.

Вестник “Вашингтон пост” победи в категорията за национален репортаж за създаването на национална база данни за това колко често и защо полицията в САЩ стреля, за да убива.

Вестник “Лос Анджелис таймс” спечели “Пулицър” за отразяване на гореща новина във връзка с терористичното нападение в американския град Сан Бернардино.

#1 коментатор за тази година е Фара Стокман от “Бостън Глоуб”.

Карикатурите на Джок Оман в “Сакраменто Бий” го изкачиха на върха при “драскащите”.

Наградата Пулицър (Pulitzer Prize) е престижна Американска награда за журналистика. Носи името на унгаро-американеца от еврейски произход Джоузеф Пулицър – издател, редактор и журналист. Джоузеф е роден през 1847 г. в Унгария, син на унгарски евреин и немска австрийка.

Наградата се връчва за печатна и онлайн журналистика, литературни постижения  и музикална композиция. Администрира се от Колумбийския университет в Ню Йорк.

Наградите се присъждат годишно в двадесет и една категории.

+++

В момента Instagram профилът на Ненов има само 297 последователи, а там могат да бъдат видяни 42 от неговите страхотни фотографии.

Другото място, където можете да видите негови снимки, е в личния му профил в агенция Ройтерс.