Авиокомпаниите и туристическите агенции “минават” към тайните служби

ЕП въвежда 5-годишен архив с имена, данни за контакт и кредитни карти, дати на полети, маршрути, информация за билета, багажа и плащането

Европейският парламент (ЕП) да приеме дълго отлаганото въвеждане на 14 април

Всички авиокомпании и туристически агенции да пазят за всички пътници, имената, адресите, телефонните номера, данни за кредитната карта, дати на полетите, маршрутите на пътуване, данни за контакт, информация за билета, багажа и плащането.

Всички авиокомпании и туристически агенции да пазят за всички пътници, имената, адресите, телефонните номера, данни за кредитната карта, дати на полетите, маршрутите на пътуване, данни за контакт, информация за билета, багажа и плащането.

12 Април 2016г. Най-вероятно тази седмица в четвъртък ще бъде одобрено дълго отлаганото въвеждане на архив за пътниците със самолет, на гласуване в Европейския парламент (ЕП), насрочено за този ден 14 Април.

Евродепутатите ще задължат всички авиокомпании и туристически агенции да пазят за всички пътници, имената, адресите, телефонните номера, данни за кредитната карта, дати на полетите, маршрутите на пътуване, данни за контакт, информация за билета, багажа и плащането. Тези данни да бъдат пазени в срок от пет години, ако не са послужили при разследване.

До скоро срещу подобни действия беше една по-голяма част от евродепутатите, с аргументи за сигурността на личните данни. Но, терористичните удари в Европа в последната година създават необходимия климат за гласуването на решението в настоящия момент, според самите европолитици.

Новите правила обхващат споделянето на събираните по този начин лични данни за официални полицейски и съдебни нужди.

Тези правила ще задължат авиокомпаниите да предоставят на всяка една от държавите на ЕС, данните на своите пътници, за да помогнат на властите в борбата с тероризма и тежките престъпления. Новата обработка на личните данни има за цел предотвратяването, разследването, разкриването или наказателното преследване на престъпления.

Целта на новото законодателство за защита на данните е да установи еднакви правила в целия ЕС.

Тази седмица се очаква ЕП да одобри и първия проект за ИЗМЕНЕНИЕ (бел.ред. допълнение за завишение) на бюджета на ЕС за 2016 г., който да подсигури 2 Милиона Евро (€2,000,000) за наемане на нови служители в Европейския център за борба с тероризма на Европол. В добавка на 100 Милиона Евро (€100,000,000) за спешна помощ за бежанците в ЕС.

Световната “формула” на трите “П” – “проблем-пари-печалба”, отново заработва, локално в Европа.

България изпревари законодателно европейската директива. Още в средата на февруари службите вече получават всички данни от резервацията и билета, съобщи бТВ. Данните се предават онлайн и се съхраняват от специално звено към ДАНС за срок от пет години.