800 уважиха най-богатият българин Игнат Канев за 90-годишният му юбилей (+видео)

Наддават за пита български кашкавал, и шпеков салам с размери на 90-годишния юбиляр и съпругата му Димитрина

Всички гости наддаваха за пита български кашкавал, и шпеков салам с размери на 90-годишния юбиляр Игнат Канев и съпругата му Димитрина. Средствата отиват за благотворителни цели. Фото: Максим Божилов

Всички гости наддаваха за пита български кашкавал, и шпеков салам с размери на 90-годишния юбиляр Игнат Канев и съпругата му Димитрина. Средствата отиват за благотворителни цели. Фото: Максим Божилов

На тържествена вечер с участието на над 800 гости снощи в Мисисага бе оказано признание за житейските постижения на нашия сънародник Игнат Канев*** послучай неговата наближаваща 90-годишнина. Поздравления бяха прочетени от името на канадския премиер Джъстин Трюдо и българския президент Росен Плевнелиев. Сред ораторите бяха бившият премиер на провинция Онтарио 87-годишният Бил Дейвис и бившата кметица на Мисисага 95-годишната Хейзъл Маккалиън. Български танци представи фолклорният ансамбъл “Димитровче” към българската православна църква в Брамптън “Св.Димитър”, изградена и финансирана от семейство Каневи. Домакин на празника бе организацията Community Living Mississauga, събраните средства от вечерта са предназначени за подкрепа на хора с интелектуални проблеми. Сред наддаваните на търг предмети бяха пита български кашкавал и специално подготвени за случая от магазини “Карлово” в Торонто две парчета шпеков салам с особени размери – равни на височината на юбиляра и неговата съпруга Димитрина Канева. По-малката дъщеря Кристина помогна при представянето им. Заедно с по-голямата Ана-Мария те подариха на баща си специално поръчана на известен канадски художник картина, на която е младият градинар Игнат Канев на пазара във Виена. 14-годишен, Игнат Канев е излязъл от русенското село Абланово и десет години е работил в Австрия, преди да емигрира в Канада. /Източник: в-к “Български Хоризонти”, Торонто, Канада/

*** Игнат Христов Кънев (Ignat Kaneff) е роден на 6 октомври 1926 г. в с. Горно Абланово, Русенска област. Той е четвъртото от 7-те деца (Къньо, Ламби, Куна, Игнат, Мария, Симеон и Петър) на Христо и Мита Къневи. Баща му Христо работи в кооперацията, в която се търгува с кожи, яйца, газ, захар.

Няма финансовата възможност да учи, а е принуден още на 14-годишна възраст да напусне България и да се установи в Австрия, за да търси препитание. През март 1941 г. с още няколко момчета отиват при Никола Парушчолаков, градинар от Горна Оряховица, който има зеленчукови градини в Австрия и търгува със земеделски стоки. След 1945 г. го разубеждават да се върне в България, след като е избегнал войниклъка и 2СВ. След 5 години чиракуване вече има собствена търговия и малко производство на плодове и зеленчуци. “Единствен от българите градинари в Австрия тогава имах камион, другите караха още каруците,” разказва Канев.

През 1951 г. зарязва бизнеса в Австрия и почти без средства, без да знае английски и без да има някакви връзки и приятели, заминава за Канада.

“През 1950 г. един по един емигрантите започнаха да напускат Австрия и да заминават за Америка. Аз също реших да бягам, тъй като се заговори,че руски агенти събирали емигранти и ги пращали в Сибир.

През 1951 г. за 11 дни напуснах Австрия. Продадох си бизнеса на задграничното правителство на БЗНС, по-скоро им го оставих, тъй като Г. М. Димитров, който го оглавяваше, обеща да ми плати, като пристигна, направо в канадски долари. Баща ми Христо Кънев беше земеделец, самият Г. М. Димитров беше нощувал на 3 пъти в нашата къща в Горно Абланово. Оттам ме знаеше. Само че като пристигнах в Канада, Гемето ми каза: “Пари няма”.

Но, по-късно Г. М. Димитров накарал българските емигранти да събират по долар на месец и така ми пратиха 300 долара. С тези пари си купих място за строеж и за 11 месеца си вдигнах къща.

През 1952 г. вече живеех в моята си къщичка. Веднага я заложих за 4000 долара заем с 4% лихва. С тях си купих още две места, построих къщи в тях, продадох ги, след това още 4 места с 4 къщи и т.н. И все в извънработно време.”

Установява се в Торонто, където навлиза в строителния бизнес. Първоначално строи малки къщи за новопристигащите емигранти. Пет години по-късно, през 1956 г., вече основава там 1-та си строителна фирма Kaneff Co., която съществува и до днес.

Следващата година строи 1-та си по-висока сграда – на 3 етажа с 9 апартамента, а 10 години по-късно вече вдига сграда с 262 жилища. Впоследствие годишният оборот на компанията му достига над 250 млн. долара.[2][3][4] По време на своята активна дейност като строителен предприемач, той издига хиляди къщи, много обществени сгради и голф-съоръжения от световна класа.[5]

Занимава се и с търговия на автомобили. Става представител на „Дженеръл мотърс“ и продава хиляди коли и камиони. За успешния си бизнес той бива поканен лично от президента на фирмата на вечеря в Детройт.

Собственик е на 6 голф игрища и голяма строителна фирма в Канада. Управител е на благотворителна фондация, носеща неговото име.[1][6]

Богатството му се оценява на над 1 млрд долара[7].

Почетен консул е на България в Канада. През 2002 г. бе награден с орден “Стара планина 1-ва степен”.

“Аз самият никога не бих се занимавал с политика. Политиците са като поповете, на тях им е дадена дарбата да говорят, да увличат хората, но никога не са богати. Поне в Канада е така. Ако са богати, няма да имат ищах да работят за държавата и народа.”

СЕМЕЙСТВО

През 1948 г. се жени за Катерина – австрийка от хърватски произход. За 28 години брак няма деца от нея, а тя почива от рак.

През 1977 г. се жени за Димитрина, която е 25 години по-млада от него. Запознават се, когато тя е на посещение в Канада при дядо си, емигрирал в страната преди години. През 1978 г. се ражда Анна-Мария Канев, а през 1980 – Кристина-Мария Канев. Анна-Мария завършва Колумбийския университет, а после икономика в Оксфорд. Кристина-Мария е юрист. И двете стават вицепрезиденти на семейната фирма. След оттеглянето от поста президент на Игнат Канев, тази длъжност се заема от майката Димитрина Канев.

Благодарение на усърдието и предприемчивостта си Игнат Канев бързо натрупва голямо състояние, което му дава възможност да се заеме с благотворителна дейност. Дарява предимно за здравни и учебни цели, както и за утвърждаване на православната църква.

ВИДЕО Интервю с Игнат Канев – Дикoff – 02.11.2013

1 comment for “800 уважиха най-богатият българин Игнат Канев за 90-годишният му юбилей (+видео)