Калифорния – 1-ят щат одобрил $15 на час минимална работна заплата

$10.50 през януари 2017г., $11 2018 г., следват по $1 за всяка година до $15 през 2022 г.

Ако САЩ е в криза, областният управител може да забави увеличението

Малките бизнеси имат плюс една година за въвеждане

Повишението от сегашните $10 на час, последователно ще бъде направено, като следва разстежа през последните три години. 1та стъпка е увеличение на $10.50 през януари 2017г., а следващата до $11 през януари 2018 г. Следва увеличение с още по 1$ на всяка година, докато се достигне до $ 15 в 2022 г.

Повишението от сегашните $10 на час, последователно ще бъде направено, като следва разстежа през последните три години. 1та стъпка е увеличение на $10.50 през януари 2017г., а следващата до $11 през януари 2018 г. Следва увеличение с още по 1$ на всяка година, докато се достигне до $ 15 в 2022 г./

31 март 2016 г. Калифорния стана първият щат, одобрил минимална работна заплата (м.р.з.) от $15 на час.

И двата щатски висши законодателни органа – State Assembly & State Senate, безкомпромисно приеха мярката в четвъртък следобяд. Губернаторът Джери Браун категорично заяви, че ще го подпише в понеделник, като последна инстанция.
Лос Анджелис вече се съгласи с увеличението, което го постави начело на най-големите Американски градове в страната, приели закона. Сан Франциско планира да достигне минимума дори две години по-рано, през 2018 г. И други големи градове, вкл. Сан Диего и Оукланд, също вече са потвърдили.
Калифорния с текуща м.р.з. от $ 10 на час е вече сред най-високите в САЩ, наравно с Масачузетс, и 2ри след Столицата Вашингтон с $10,50.
Повишението последователно ще бъде направено, като първата стъпка е увеличение на $10.50 през януари 2017г., а следващата до $11 през януари 2018 г. Следва увеличение с още по 1$ на всяка година, докато се достигне до $ 15 в 2022 г.

Има едно условие обаче, ако държавата, като цяло, преминава през период на икономически спад или бюджетна криза, областният управител може да избере да забави изпълнението. Това се казва в официалния документ на управата на щата Калифорния.

Също така, властите дават на малкия бизнес, който има 25 или по-малко служители, една допълнителна година за прилагане на повишението на минималната работна заплата.
Около 5,6 милиона калифорнийци, или около 32% от работната сила на щата, в момента живеят на мин. раб. заплата според Кевин Де Леон от щатския сенат, цитиран от CNN.
“Никой, който работи на пълен работен ден в Калифорния не трябва да живее в бедност поради ниска заплата,” каза сенаторът от Демократите Марк Лено, който е един от вносителите на закона.
“В Америка има три вида Американци – НюЙоркчани, Калифорнийци, и … всички останали,” е максима на мой приятел и колега от СиБиЕс.
И тя за пореден път бе потвърдена и сега, по времето на увеличението на м.р.з.
Законодателите в Ню Йорк също направиха “ход с Царя и Царицата” в четвъртък. Губернаторът Андрю Куомо и “тежките фигури” от законодателната “шахматна дъска” на щата, обявиха, че са стигнали до споразумение за повишение на м.р.з. до $15 на час. Нещо повече, още веднага те изискаха това да се случи с “пешките” в големите вериги за бързо хранене.