Забраниха ховърборд в САЩ

Започват наказателни санкции, вкл. изземване на устройствата от търговци на дребно, производители и вносители

2016-02-19 09.51.24

19 февруари 2016 г. До момента няма безопасен ховърборд на пазара.

Това е заключението на Комисията за безопасност на потребителските продукти ( CPSC ) на САЩ, след няколко месечно разследване на опасностите, породени от ховърбордовете .
Днес комисията (CPSC) изпрати официално уведомление до търговци на дребно, производители и вносители за доброволно спиране разпространението на добилата популярност машинка. Ако това не бъде изпълнено, то може да доведе до директни действия, включително изземване на устройствата , както и граждански и наказателни санкции.
Решението на Американското правителство е валидно до тогава, когато ховърборд бъде официално сертифициран като безопасен от UL, независимо изследване на фирмата, която широко се използва от американските производители на електроника. UL все още не е сертифицирал нито един ховърборд, като безопасен. Но дори и с официално предупреждение на CPSC, ще бъде трудно да се проследят всички по-малки търговци на дребно, които продават устройствата онлайн и в малки улични магазини .

Нареждането се отнася за всички скутери със самостоятелно балансиране, включително и тези с едно колело.

Без значение каква е марката или цената на ховърборда!
В допълнение към тестовете на UL, Комисията за безопасност на потребителските продукти (CPSC) извършва свои собствени, които включват тестове на захранването и напрежението на устройствата по време на използване, проверка на печатните платки и батериите, динамометрика (за измерване на силата), и дори компютърна томография на батериите. Агенцията отказва да назове кои марки на ховърбордове тя лично тества.
Според CPSC, от 01 декември до 17 февруари, Агенцията е получила съобщения за 52 пожара с устройствата, които са довели до над $2 милиона имуществени щети, вкл. коли и две жилища. До момента не са известни смъртни случаи в резултат от запалване на ховърборд. Според съобщения в медиите, две кучета са били убити от пожар в Калифорния, и три деца едва са оцеляли от запален дом в Обединеното кралство Великобритания.
Вижте видео:
Въпреки десетките доклади за експлодиращи ховърбордове, устройствата остават едни от популярните сред потребителите и са “най-горещата” нова играчка на ваканционния сезон. Ховърборд дори изигра централна роля в Мача на Звездите на NBA през изминалия уикенд, когато устройството бе използвано по време на конкурса Slam Dunk Contest.
Вижте видео:
Ховърборд (hoverboard) е летящ скейтборд показан в два от трите филма от научно-фантастичната трилогия „Завръщане в бъдещето“, за първи път през 1989 г.
Ховърборд (ховърборд-скутер) е самобалансираща се дъска с две колела. Това е нещо като малък сегуей (segway) без дръжка. Те се задвижват с помощта на електромотори. Състоят се от две колела свързани с платформа. Контролира се само от движенията на човека, който го кара. Те се улавят с жироскопи-датчици. Прототипът е направен в Китай, но самото устройство става популярно в САЩ след 2015 г.