В Памет на Героя от САЩ’94 Трифон Иванов

“Преди да бъде голям футболист, Трифон беше голям мъж. С огромно сърце и винаги готов да помогне.” –  БФС

trifon-ivanov-250-041208

Трифон Маринов Иванов (27 юли 1965 – 13 февруари 2016 г.)

Един от Героите на Световното първенство по футбол в Съединените Щати ’94 Трифон Маринов Иванов (р. 27 юли 1965) почина на 13 февруари 2016 г.
“Българският футболен съюз със скръб съобщава, че тази нощ на 50-годишна възраст почина един от най-големите български футболисти Трифон Иванов”, това бе тогава съобщението на сайта на Българския Футболен Съюз (БФС).

Един от най-успешните български футболисти получи инфаркт през август 2015, но беше стабилизиран.

Най-“грозният” добряк в българският футбол, железен защитник и  човек и половина – Трифон Иванов!

“Преди да бъде голям футболист, Трифон беше голям мъж. С огромно сърце и винаги готов да помогне. Всички ние скърбим за загубата на един истински приятел. Почивай в мир, Трифоне”, казват от футболната ни централа.

Трифон Иванов и Героите от САЩ'94

Трифон Иванов и Героите от САЩ’94

Трифон Иванов беше основен стожер от силния отбор, извел България до 4-тото място на световното първенство в САЩ ’94. С националната фланелка Трифон има 77 мача с 6 гола за България.

Незабравим ще остане голът му с глава, с който прати България на световното във Франция през 1998 г. В решителния мач от квалификациите с Русия на пълния “Васил Левски” на 10 септември 1997 г., когат имаха нужда само от победа. В 55-ата минута Иванов се оказа… на върха на атаката и вкара ценния гол за победата с 1:0. Вижте го – видео:

“След 4-ото място в САЩ следващото световно се превърна в катастрофа за България. “Бях най-тъжният от всички, защото бях капитан на отбора. Всички играхме под нивото. Веднага след последния мач прекратих кариерата си в националния”, тогава казва Иванов.

Но Трифон Иванов има и още един много красив важен гол с националната фланелка, срещу Уелс в европейските квалификации за шампионата в Англия през 1996 г.

През 1996 г. беше определен за “Футболист на годината” в Родината.

“Трифон Иванов ще остане в историята като един от най-великите защитници”, написаха от ЦСКА в официалния им сайт. Трифон е роден на 27 юли 1965 г., започва кариерата си в “Етър”.

Трифон Иванов -

Трифон Иванов – “Търновският Цар на Зеления Килим”

Трифон Иванов е от село Горна Липница. Когато е на 4 г., семейството му се премества във Велико Търново. Трудно е да се повярва, че петима от 22-мата български национали на световното в САЩ са учили точно там.

Христо Стоичков връчва капитанската лента на Трифон Иванов

Христо Стоичков връчва капитанската лента на Трифон Иванов

Но, незабравим в България “Вълка”, както наричаха Трифон, ще остане с играта си за “червените”, където заедно с Ицо Стоичков, Любо Пенев и Емо Костадинов оформя може би най-добрия “червен” отбор в историята!

В чужбина “Туньо” Иванов играе в “Бетис”, “Ксамакс” и австрийските “Рапид”, “Аустрия” и “Флоридсдорфер”. Но, най-голям спомен “зад граница” остава в “Рапид”, с 53 мача и 7 гола. Треньорът Ги Ру, който през 1992 г. го кани на проби в “Оксер”, си спомня: “Той беше един безстрашен защитник, който свързваше всяка акция в отбраната с шпагат.”

Три вечни легенди в българския спорт - Христо Стоичков, Трифон Иванов и Стефка Костадинова.

Три вечни легенди в българския спорт – Христо Стоичков, Трифон Иванов и Стефка Костадинова.

“Трифон беше еталон за игра в защита – борбен, мъжествен и всеотдаен. Издигаше и бранеше смело авторитета на родния футбол, не само като играч, но и като деятел и ръководител на зоналния съвет на БФС във Велико Търново. Сигурен съм, че в момента милиони фенове скърбят за човека и футболиста Трифон Иванов”,  каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев в съболезнованията си към семейството на любимеца на феновете.

Трифон Иванов остави три дъщери, от първата си съпруга и от приятелката си.

“Отиде си един от най-добрите и сърцати защитници в историята на родния футбол. Трифон Иванов ни радваше и ни караше да се чувстваме горди, че сме българи,” написаха от кабинета на президента Росен Плевнелиев.

Всички известни български спортисти отдадоха почит на Трифон Иванов. До една Световните спортни медии, както и останалите, отделиха време за загубата на един от най-добрите футболисти на България.

Заветът на Трифон Иванов към младите е “Винаги давайте най-доброто от себе си за България!”

Почивай в мир, Трифоне! Благодарим!

Най-добрият приятел на Трифон бе Христо Стоичков. На своя 50-годишен бенефис “Камата” не забрави “Вълкът”! Ицо връчи на дъщерята на Трифон Иванов, специално изработена фланелка с двата номера #3 и #8, на Туньо и неговият.

Христо Стоичков връчва на дъщерята на Трифон Иванов, специално изработена фланелка с двата номера #3 и #8, на Туньо и неговият. Фото: Евгени Веселинов, bulgarica.com