Фермери с геги и трактори атакуват полицията в Атина – тя отвръща с газ (+ снимки и видео)

„Атака фермери срещу лъжците! Вие сте предатели, продадохте ни. Нападайте ги, изяжте ги!“12717165_10153464828917712_8917190167703395600_n-460x250

2 февруари 2016г. Инвазията на фермерите в Атина започна днес рано сутринта от пристанището на Пирея, с повече от 2500 земеделци от Крит. Те веднага се насочиха към  М-во на земеделието в столицата на Гърция, което бе заприличало на крепост със “стени” от полицейски служители. Малко преди 17:30 м.гр.вр. на площад Омония пристигнаха трактори и автобуси, превозващи фермери от цяла Гърция и се отправиха към площад Синтагма и Парламента. Това съобщава в-к “Български Новини” от южната ни съседка.

Много от шофьорите попаднаха в капана на блокадата на фермерите в квартал Коропи в Атина. Пътят за летището бе затворен, което принуди пътуващите да оставят колите си на пътя и да тръгнат пеша до „Елефтериос Венизелос“.

12 Февруари 2016 г. Гръцките фермери нахлуват в центъра на столицата Атина

12 Февруари 2016 г. Гръцките фермери нахлуват с трактори в центъра на столицата Атина

Фермерите заявиха, че искат да протестират мирно и символично с мълчание по стълбите на м-вото. Тежко оборудваната полиция не ги допусна, и това предизвика гнева им и само за минути избухнаха ексцесии. Започнаха да удрят полицаите по щитовете с дълги дървени овчарски геги, да хвърлят по сградата на министерството домати и каквото намерят, пееха песни, вдигаха лозунги и вееха гръцкото знаме, допълват от изданието на български език в гръцката столица.


„Атака фермери срещу лъжците! Вие сте предатели, продадохте ни. Нападайте ги, изяжте ги!“ вижте видео

Това бяха само малка част от призивите на земеделците, от които голяма част пристигна в центъра на Атина със своите трактори, пише “Български новини”.

Полицията, която охранява министерството отговори със сълзотворен газ. Зоната на министерството напомня бойно поле, пожари, разбити тротоари и повреда на фасадата, допълват от сайта newsbg.eu.

Сиртаки се завъртя пред пламъците в Атина

По време на днешните сблъсъци в Атина между фермери и полиция, най-малко 10 полицаи са ранени, в т.ч. двама в болница, и задържаните са поне четирима земеделци от Крит.

Екцесиите в Атина се случват в момент, когато Европейската комисия (ЕК) поиска мерки за свободното движение на стоки през гръцко-българската граница. ЕК била загрижена за ситуацията заради блокадите на фермерите. Според представителя, Лучия Конте, Комисията е била информирана (от гръцките власти на 28 януари и от България 3 февруари) за блоковете в граничната зона, така и за риска от нарушаване на свободното движение на стоки.
Комисията очаква от гръцките власти  мерки,  за да се гарантира свободното движение на стоки, и добави, че ЕК изпратила писмо в Атина на 10 февруари.

По време на посещението вчера в София,  комисар Димитрис Аврамопулос обсъди положението по гръцко-българската граница с българския премиер Бойко Борисов и призова и двете страни да се намери трайно решение чрез диалог.

Явно, след днешните екцесии в Атина, то ще бъде “монолог” за гръцкото правителство със собствените им граждани.

Протестите на гръцките фермери продължават и тази нощ