ИЗБОРИ САЩ 2016 Сандърс и Тръмп безмилостни – какво следва

Бърни печели млад, бял и либерален електорат при Демократите Разцепената Републиканска партия не може да устои на Доналд

Фаворитите за президент на САЩ Бърни Сандърс (Демократи) и Доналд Тръмп (Републиканци)

Фаворитите за президент на САЩ Бърни Сандърс (Демократи) и Доналд Тръмп (Републиканци)

Ако последната изява на Американските консерватори в щата Ню Хемпшир може да ни научи на нещо, то е, че Републиканската партия разцепена вътре в себе си, не може да устои на Доналд Тръмп .

Не само, че г-н Тръмп спечели с огромно предимство, но и анти-Тръмп гласовете бяха разделени между четири от неговите съперници, всичките с техните лакатушещи избирателни кампании за намиране на позицията помежду самите себе си.
Докато г-н Тръмп продължава да привлича 1/3-та от Републиканската избирателите , а другите 2/3-ти остават безнадеждно разделени , той твърдо ще продължи да бъде на челна позиция. Много скоро ще стане напълно ясна консервативната картинка, по време на следващите изяви до няколко седмици, когато ще се види дали г-н Тръмп може да разшири своята база на подкрепа, ако не, то той може и да бъде победен.
 В другия отбор, убийствено успешният резултат на Бърни Сандърс в Ню Хемпшир срещу Хилъри Клинтън, сериозно напомня “скокът на успеха” на Барак Обама за номинацията на Демократическата партия през 2008 година.

 Но и това също не е гаранция, ако се окаже през март, че Хилъри е успяла да прескочи разликата с колегата си демократ.

 Очаква се за г-н Сандърс, голямо влияние да окаже демографският фактор, или дали той ще може да привлече гласоподаватели извън неговия млад, бял и либерален електорат, в онези Щати, където това не играе подобна роля. Т.е. дали Бърни ще засили набраната инерция и ще разшири подкрепата си, или просто ще мотивира тези, които вече са сигурни, че ще гласуват за него.
Следващите изяви за Доналд Тръмп са на 20 февруари в Южна Каролина, и на 23-ти в Невада. Съвсем началните прогнози сочат, че г-н Тръмп вероятно ще спечели и в двата щата. Най-вероятно с “помощта” на колегите му консерватори, отчаяно борейки се един срещу друг за “място под консервативното слънце”.
 Следващите изяви за Бърни Сандърс са на 20 февруари в Невада, и на 27-ми в Южна Каролина. За г-н Сандърс следващите две състезания са фатални въпреки цялата инерция на победата, защото навлиза “във водите” на г-жа Клинтън, пълни с институционални и демографски предимства. Бившата “Лейди #1 на САЩ” досега показва забележителни резултати сред чернокожите гласоподаватели, корто ще й помогне в Южна Каролина. В Невада пък е пълно с латино-гласоподаватели  могат да стопят разликата с г-н Сандърс, защото те са склонни да подържат бившата пряка помощничка на загриженият за тях президент Барак Обама.
Между 1ви и 27ми февруари четири щата ще проведат първични избори. Следва най-решаващият ден “Супер вторник” – 1 март, когато гласоподавателите от 13 щата ще отидат до урните. Тогава ще стане ясно, колко силна е националната кампания на кандидатите, подкрепена с организация и много средства, за да могат да надскочат опонентите си в най-голямата политическа битка в Съединените Щати, тази за Президент.
Ако не, то да продължат във 2ра част на “Супер вторник” – 15 март, когато желаещи от 5 щата, включително “ключовият” Флорида, ще пуснат бюлетината си.
Калифорния, другият решаващ фактор е между 5те щата, където най-ревностните подръжници на кандидатите за президент, ще се наредят за своят глас на последната дата за Предварителни избори.
 В разгара на летните отпуски са насрочени тридневните Национални Срещи и на двете политически партии. От 18-ти до 21-ви юли се събират Републиканците в залата Quicken Loans Arena в Кливлънд, щата Охайо. На трибуните на “Арената” ще има 2,472 делегати, така че най-добрият “гладиатор” ще се нуждае от 1,237 “изправени палци”, за да спечели президентската номинация на своята политическа партия.
От 25-ти до 27-ми Демократите пък ще бъдат в две зали, Уелс Фарго Център и Пенсилвания Конвеншън Център в щата Филаделфия. Там ще има 4,764 делегати, така че печелившият кандидат ще се нуждае от гласовете на 2,383, за да спечели финалната номинация за президент на Съединените Щати.