Бившият Шериф на Ел Ей се призна за виновен за лъжа – зоват го 6 месеца в затвора

Бившият Шериф на Лос Анжелис Лий Бака

Бившият Шериф на Лос Анжелис Лий Бака

Бившият Шериф на Лос Анжелис Лий Бака се призна за виновен днес, по федерално обвинение в лъжа на следователите по време на разследване на ФБР за корупция в системата на затворите.
По силата на правно споразумение с прокурора, Бака може да получи до шест месеца във федерален затвор. Задържането му е насрочено за 16 май т.г., съобщават всички локални Американски медии.
Прокуратурата заяви, че Шериф Бака е излъгал разследващите през 2013 г., когато той казал, че не е знаел, че заместниците на шерифа са били в дома на агентка на ФБР, за да я заплашват, заради участието й в разследване за корупция на отдела.
В действителност, тогавашният шеф на Шерифския департамент на Ел Ей не само, че е бил наясно с плана за 2011 г., но той изрично е казал на подчинените си, че “трябва да направят всичко възмижно, но да й сложат белезници”, твърдят от прокуратурата.
“Този случай показва, че лидерите, които стимулират и след това се опитват да скрият корупция ще бъдат държани отговорни”, заяви американският прокурор Айлийн Декър.
Лий Бака е последният до момента, най-високопоставен служител, който да бъде замесен в корупционен скандал, произтичащ от насилие в системата на затворите. 73-годишният Бака бе пенсиониран през 2014 г. в разгара на федералното разследване. Той бе шериф на Ел Ей от декември 1998 година.
“Искам да е ясно, че това не е ден за празник за нас”, каза прокурор Декър. “Това е наистина един тъжен ден, когато лидерът на една правоохранителна агенция не успее да изпълни клетвата си и вместо да отстоява справедливостта, реши да я възпрепятства.”
Тя също така приветства работата, извършена от новия шериф Джим МакДонел за преразглеждане на действията в рамките на системата на затворите.
“Налице е нова шериф”, каза Декър. “Той и екипът му правят реформи, включително и в затворите.”
Шериф МакДонел каза, че разгръщането на федералното разследване и последващите го наказания продължават в отдела.
“Но най-важното, съм научил през моя личен опит в тази организация е, че нашите офицери и професионални служители остават фокусирани и ангажирани да се движим напред, като продължим да изпълняваме своята основна обществена услуга по професионален и грижовен начин,” каза Джим МакДонел.
Въпреки, че правно Бака се разглежда като кулминация на случая за корупция, федералните власти ще останат бдителни в техния надзор на отдела, казс МакДонел.