Христо Стоичков – Българският символ в чужбина на 50

Кой не знае Ицо “зад граница”, кой не е слушаш за него? Четете почти всичко за “Камата” … много снимки и видео …

Христо Стоичков Стоичков е български футболист и треньор, един от най-известните българи по света, нападател. Роден е на 8 февруари 1966 г.

Христо Стоичков Стоичков, български футболист и треньор, един от най-известните българи по света, навърши 50 години. 

Няма друго име, което, ако споменеш “България” в чужбина, или че си “Българин”, и да не чуеш “Христо Стоичков”! Или да се мъчат да произнесат “Стойков”, “Кристо”, “Стоиков” … “Stoichkov, please” …

Това е Ицо сега – Българският символ в чужбина!

И то в позитивен смисъл за всички! Камата, Модерния ляв, Булгаро Феномено, футболния Христо(с), Матадора, El Pistolero (The Gunslinger)! Засенчваща всеки личност, станала доста негативна за някои, “закопали” държавата! Споменете Български, Царе и Патриарси, реки и морета, долини и планини, четиво и писмо … за да ви погледнат тъпо!

Стоичков, голмайсторът на Световното първенство по футбол в САЩ 1994г.

Стоичков, голмайсторът на Световното първенство по футбол в САЩ 1994г.

Стоичков, Човек с “главно Ч”, който осветлява и нашият образ в “темната чужбина”!

Днес 8 февруари “Камата” забива половин век на Планетата, за да остане един от малкото “Планетарни Българи”! Любимецът на българите в САЩ и по целия свят, станал герой на времето си, изградил и заслужил това призвание сам, “чист и неопетнен”!

Винаги от малък действа на “директна предавка”, за да стои на 50-годишния си юбилей в “Храма на титаните” в най-великата игра. Незабравими ще останат думите за Ицо на един чужденец – бившият му съотборник в дриймтима на “Барса” – Чики Бегиристайн. “Ако си му приятел, той ти дава всичко. Ключовете от дома си, колата си, залъка си. Иска само да си лоялен, да си верен приятел, да го гледаш винаги в очите. И ако го предадеш дори само веднъж – край!…”

Това е – Черно и бяло!

Освен да имаш Благодарност и Уважение към Българската футболна легенда Христо Стоичков, друго не ти остава!

Стоичков, първи стъпки в любимия ЦСКА

Стоичков, първи стъпки в любимия ЦСКА

Най-великият в историята на българския футбол Христо Стоичков (Камата, Модерният ляв) е роден на 8 февруари 1966г. в Пловдив.

Носител на най-престижните футболни награди (Златна обувка, Златна топка), носител на купата на Европейските шампиони, Купата на носителите на национални купи, избран в идеалния състав и голмайстор на Световното първенство по футбол в САЩ 1994. Христо Стоичков е 3-кратен шампион на България и 5-кратен шампион на Испания.

Топ 10 гола на “El Pistolero”

Стоичков започва футболната си кариера от мъжкия заводски отбор на фабриката „Юрий Гагарин“ в Пловдив, за да достигне  столичния ЦСКА. Още в първия си сезон при „червените“ проличава отромният му талант, но и буйният му нрав. В края на сезона, след батални сцени, разиграли се в мача за Купата с Левски през месец май 1985 г., е наказан да не играе завинаги, но по-късно наказанието е намалено на една година.

Когато той се завръща в ЦСКА, става една от основните фигури, заедно с Емил Костадинов и Любо Пенев. Триото Стоичков, Костадинов, Пенев правят най-силното нападение в България. Стоичков печели заслужено наградата „Златна обувка“ за голмайстор на Европа с 38 гола в първенството през сезон 1989-1990. С ЦСКА достига до полуфинал за КНК, където отборът отпада от Барселона.

На 23 септември 1987 г. прави дебют за националния отбор по футбол, в квалификация за ЕП (в София) срещу тима на Белгия.

Стоичков е закупен от ФК Барселона за сумата от $4,5 млн. Стоичков веднага става любимец на публиката в Барселона и е един от основните играчи на т. нар. Дрийм Тийм, който печели 1та КЕШ на Барселона през 1992.

Стоичков е закупен от ФК Барселона за сумата от $4,5 млн. Стоичков веднага става любимец на публиката в Барселона и е един от основните играчи на т. нар. Дрийм Тийм, който печели 1та КЕШ на Барселона през 1992.

Стоичков в чужбина

FC Barcelona – Barça Legends: Stoichkov (1st half)

Заради доброто му представяне в мачовете на ЦСКА каталунците от Барса закупуват Стоичков, с които стига до финал за КНК, а по-късно печели и първата КЕШ за ФК Барселона през 1992 г., 5 става шампион на Испания, 1 път е носител на Купата на Краля, 4 пъти спечелва суперкупата на Испания.

FC Barcelona – Barça Legends: Stoichkov (2nd half)

“Днешната “Барса” върви по пътя, който ние започнахме в трудните години, когато “Реал” (Мадрид) властваше в испанското първенство. Знаят го и го оценяват всички днешни звезди начело с Лео Меси,” сподели “Матадора Кристо” тази година.

“С Ромарио бяхме като наемни убийци. Но зад нас бяха Лаудруп, Бакеро, Чики, Еусебио, Амор, Гуардиола. И когато те хванеха съперника на “едно докосване”, направо го правеха пиян. Реално това беше началото на “тики-така” през новия век,” допълва “El Pistolero”.

Стоичков бележи на Германия на СП САЩ'94

Стоичков бележи на Германия на СП САЩ’94

През 1994г. Стоичков отбелязва 6 гола, като играе за национала на България и получава приза за голмайстор на световните финали в САЩ (заедно с руският футболист Олег Саленко), както и печели наградата „Златната топка“.

“Имам уникални спомени. Все пак най-хубавият гол на баща ми беше на моя рожден ден!” Разказва дъщеря му Мика, родена на 10 юли. На тази дата в паметния мач срещу Германия Христо Стоичков изравни в 75-ата минута.

3 (1)

Христо Стоичков е изиграл 83 мача за Националния отбор на България, в който има вкарани общо 37 гола.

Проблемите в Барселона карат Стоичков през 1995 г. да премине в италианския ФК Парма, където остава само за един сезон, след който се завръща в Барса.

stoi4kov-s-topkata

Завръщане и заминаване на изток

През пролетта на 1998 г. се завръща обратно в България, този път под наем в ЦСКА, където играе само 4 мача и напуска поради неразбирателство с играчи от отбора.

След ЦСКА Стоичков преминава в „Ал-Насър“ в Саудитска Арабия, град Рияд, където той е един от единствените 6 европейски играчи в историята на клуба, а през 1997г. треньор на отбора е самият Димитър Пенев. С отбора „Камата“ печели Азиатската КНК. Клубът е собственост по това време на един от най-големите фенове на футбола в Кралската фамилия – наследника на Краля на Судитска Арабаия – Принц Абдул Рахман бин Сауд Ал Сауд до смъртта му през 2004г., когато оставя 6 сина и 3 дъщери наследници. В момета президент на „Ал Насър“ е Фейсал бин Турки бин Насър, наследник на 1-ят монарх на Саудитска Арабия Крал Абдулазис.

EXCLUSIVE – 1994 World Cup Hero Hristo Stoichkov (in English)

След това Стоичков преминава в японския „Кашива Рейсол“, отбор който тогава за единствен път в историята си и до сега печели Купата на Япония през 1999г., макар че е 3-ти в класирането на първенството на Джей-Лигата.

Първият мач на Стоичков за Национала е срещу Белгия на “Васил Левски” през 1987-а за победа с 2:0. При един от един фауловете Ицо казва на Наско Сираков “ще центрирам, стой само там и топката ще те удари по голямата ти глава и ще влезе”. Така и става.

100 Golden goals of Hristo Stoichkov for Barcelona part 1 *HD (2ра част по-долу)

Христо Стоичков е изиграл общо 83 мача за Националния отбор на България, в който има вкарани общо 37 гола, а през 2004 година е назначен за старши треньор, но след много скандали през 2007 година, Стоичков се отказва и става треньор на Селта Виго.

Край на кариерата на футболист по Света и начало и край в САЩ

През 1999 г. се отказва от футбола след мача от евроквалификацията България-Англия. През 2000 г. се връща отново на зеления терен, този път „зад океана“, след като като сключва договор с американския Чикаго Файър, отбор с който печели Купата на САЩ през 2000 г. През 2003 преминава в ДС Юнайтед, където прекратява кариерата си. 

Stoichkov

Треньорски години

През 2004 г. е назначен за старши треньор на националният отбор, от където след много скандали през 2007 г. се отказва (четете по-долу скандалното му интервю и мнението на Димитър Пенев). Стоичков тогава става треньор на непретенциозния испански 2-ро Дивизионнен отбор „Селта Виго“.

След това води и тим от Южно Африканската Република (ЮАР) – ФК „Мамелъди Съндаунс“ (Mamelodi Sundowns). „Мамелъди“ по това време е собственост, от 2003г., на минния магнат и адвокат милиардерът Патрис Мотсепе, който в момента е Президент на Търговската и Индустриална камара на ЮАР, а по-голямата му сестра Радебе е една от най-успешните „черни“ бизнес-дами в Света и е омъжена за Джеф Радебе, Министър на Правосъдието и Развитието на ЮАР.

Стоичков получава фланелка с #1 от Гриша Ганчев в

Стоичков получава фланелка с #1 от Гриша Ганчев в “Литекс”

Стоичков през 2012 г. 

През януари 2012 г. отново е във футболното поприще, обратно в България, когато застава начело на Литекс (от древногръцки превод означава цветето Люляк) от Ловеч, където подписва безсрочен договор, а почетен президент на тима и собственик на успешната едноименна компания „Литекс Комерс“ е известният български бизнесмен Гриша Ганчев (род. 10 декември 1962 г., Ловеч).

 

Поканил съм Христо Стоичков за наш почетен консул в Барселона, защото там той е Господ. Той е приел. Предстои външно министерство да направи процедурата,” обяви премиерът Бойко Борисов на 4 Март 2011г.

100 Golden goals of Hristo Stoichkov for Barcelona part 2 *HD

„Извън политиката оставам и винаги съм бил извън политиката. Знаете, че съм посланик в екипа на Кристалина Георгиева. ( бел. ред. Легендата на българския футбол е едно от лицата на кампанията „Професионалния футбол срещу глада“, която се провежда под патронажа на комисар Георгиева). Оттам нататък всички неща, които са свързани с българската политика, мен не ме интересуват. Мога да подкрепя отделни хора и съм го правил, но да ме слагате там, където не ми е мястото, малко или много си имам достойнство за това“, категоричен е Стоичков.

Hristo-Stoichkov-J-Lo-Clip

„Разбрах, че журналистите не лъжат поне за едно – наистина никога не почиват! Постоянно нещо се случва и трябва да се реагира. Това много ме забавлява, страшно ми е интересно. Чувствам се супер в Маями. Това е положението“, коментира Стоичков в Маями през 2014 година, след като се наложило да напусне спешно тържеството по случай 48-ия си рожден ден, за да се включи в предаването на мексиканската телевизия „Телевиса“ – Унивисион, за която работи. На екрана заедно с Христо се появиха Дженифър Лопес и Рики Мартин, за да предствавят и тримата официално парчето за Мондиала.

izo1

Христо Стоичков е женен и се радва на добро семейство. Със съпругата си Мариана имат две дъщери. Въпреки световната му слава, за него семейството е най-важното. Макар и често да отсъства от къщи, неговата дума все още тежи на мястото си.

„Със съпругата ми и децата ми, в най-хубавите и най-тежките моменти сме били заедно.“

Мика и Христина Стоичкови

Забавен и близък приятел, но и много строг, докато са ходили на училище. Така Михаела – по-голямата от двете дъщери на “Булгаро Феномено”, описва баща си. “Страхотно е да имаш такъв родител, който да те кара да оценяваш живота, да бъдеш благодарен на това, което имаш”, споделя Мика, както я наричат всички.

Христина Стоичкова е родена в Каталуня в Испания.

“Влюбих се в Ицо от пръв поглед, беше много срамежлив и притеснителен. Все едно го бях сънувала този човек”, споделя съпругата на футболната звезда.

“Все аз бях лошата, а Ицо Добрият. Можеш да му извадиш душата с памук и двете ни момичета се възползват от това. Той е много чувствителен и раним, но слага пердето и не го показва. За него беше важно да мисли за футбола и за нищо друго, а аз за всичко останало”, обяснява още Мариана.

“Нищо няма да се промени нито на седми, нито на осми. На седми стават 28 години от сватбата ми с Марияна. Заедно ще сме с нея и дъщерите. И връзката ни е по-силна отвсякога. Затова не искам нищо да се променя. Радвам се на живота, наистина. Дори и на това, когато сутрин стана и нещо ме боли. Значи още сме живи,” сподели Ицо преди 50-годишния си юбилей.

През 2001 г. Стоичков осинови момче от много бедно перуанско семейство. За него не е толкова важно колко пари дава на момчето, а то да бъде истински обичано и отгледано в нормални условия. Момчето живее в Перу заедно със семейството си. Всичките разходи се поемат от Христо Стоичков.

БЕНЕФИС

“Това сега ми е голямата мечта – на 20 май да съберем най-славните футболисти, с които съм играл – с тях и срещу тях. Да стане празник не за мен, а за всички, които ще дойдат. Да съберем такива великани в малка България и да им покажем хубавата страна на държавата. България я прославихме най-вече със спортистите. Факт е. За тях и за всички бивши футболисти, с които съм играл, има една специална ложа, за да се чувстваме горди един с друг,” споделя Ицо за бенефиса си на 20 май в София. Избрал датата, защото “е паметна за нашия футбол – за 1ви път българин стана европейски шампион във футбола”.

Целият Дрийм тийм на “Барселона” заедно с Йохан Кройф ще пристигне за юбилея на “Булгаро Феномено”.
Футболистите, с които Камата спечели първата КЕШ за клуба през 1992 година, ще удостоят с присъствието си рождения ден на българската легенда.

Публиката на стадион “Васил Левски” ще има възможност да види цели Четири “Златни топки” на шоуто на Камата. Един от тях е бившият селекционер на националния отбор на България Лотар Матеус.

От Америка пристигат бившите съотборници на Ицо от Чикаго Файър, Петер Новак и Диего Гутиерес.

Аржентинската легенда Хуан Роман Рикелме е поредната звезда, която ще участва в най-внушителното и грандиозно събитие за 2016.
Емблематичният френски нападател Жан-Пиер Папен също се присъединява към историческото супершоу на Камата.
Незабравимият Роберто Баджо е друг един от най-талантливите и харизматични футболисти за всички времена, който ще стъпи в София, заради Ицо.
 На 20 май публиката на стадион “Васил Левски” ще има възможност да види отново в действие и едни от най-великите балкански звезди в историята на футбола – Предраг Миятович и Деян Савичевич.
Гениалните хърватски остриета Давор Шукер и Звонимир Бобан също ще излязат на зеления терен в чест на “Камата”.
Още звезди потвърдили участие са Диего Армандо Марадона, Карлос Валдерама, Джика Хаджи, Джика Попеску, Хорхе Кампос, Хосе Луис Чилаверт, Даниеле Масаро, Иван Саморано, Джанфранко Дзола, Антонио Бенариво.
Нашите звезди Наско Сираков, Йордан Лечков, Любослав Пенев, Емо Костадинов, Краси Балъков.

Настоящият треньор на “Блаугранас” Луис Енрике и мегазвездата Лео Меси също ще дойдат в България, но това ще стане само при условие, че “Барселона” не се класира за финала на Шампионската лига, който този сезон е на 28 май в Милано.

 Ден преди празненството, на 19 май, в столичния хотел “Хилтън” ще бъде официалното парти, на което ще присъстват всички, поканени лично от легендарната осмица.

Hristo Stoichkov Tribute – The Boss of the Dream Team