Емигранти питат Бойко Борисов в Лондон (видео пълен запис)

Премиерът обеща до 2018 г. да бъде завършено електронното правителство, за да може административното обслужване на българите в чужбина да става бързо и евтино

Нашенци не спестиха нищо на министър-председателя на България

Бойко Борисов на среща с българската общност в Англия.

Бойко Борисов на среща с българската общност в Англия.

Българският премиер Бойко Борисов се появи на трибуната, заедно с министрите Даниел Митов, на Външните работи, и на Правосъдието Екатерина Захариева, заедно и с посланика в Лондон Константин Димитров. Почти 80% от присъстващите бяха млади хора, предимно студенти, които почти не спестиха нищо на министър-председателя.

Макар и неорганизирано и проточено заваляха въпроси за належащите реформи във важните сектори – енергетика, образование, здравеопазване, сигурност, съдебна система.

Едва ли медиите в България ще обърнат внимание на въпроси на присъстващите на срещата за позицията на България по сделката между Великобритания и ЕС за спирането на социалните помощи. За това, че съществува видима дискриминация за имащите право на глас на референдума за членството на Обединеното кралство в ЕС и че гражданите на Съюза се третират по различен начин – тези от Малта, Кипър и Ирландия ще могат да гласуват, а останалите не.

На срещата се разбра от външния министър Даниел Митов, че България е против подобни дискриминационни мерки. След месеци дипломатическа дискретност, пък стана ясно от посланика ни в Лондон Константин Димитров, че са правили проверки за това, защо едни ще могат да гласуват на референдума, а други – не. Досега това не се говори публично, за да стане ясно каква позиция имаме.

Младежите не спестиха на министър-председателя, дори въпроси за корупцията и за връзките му с бизнесмени и медии. По първия проблем Борисов даде думата на правосъдния министър Захариева.

Почнаха саркастични въпроси и защо се бави номинацията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.

След като страстите на срещата се поуспокоиха, започнаха въпроси и за бежанците.

Имаме поне една реална и полезна новина от цялата среща в Лондон, за сънародниците ни “зaд граница” – Борисов обеща до 2018 година да бъде завършено електронното правителство, за да може административното обслужване на българите в чужбина да става бързо и евтино.

Вижте Пълен запис на срещата на Бойко Борисов с българската общност в Англия:

Борисов, Митов и Захариева бяхя в Лондон за участие в глобална конференция в помощ на пострадалите от конфликта в Сирия. Във вторник вечерта по време на официалния прием за ръководителите на делегациите премиерът е успял да разговаря с американския държавен секретар Джон Кери, с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун и с британския си колега Дейвид Камерън.

В програмата си Бойко Борисов успя да включи и срещата с българската общност в Лондон. Там където през 2014г. ГЕРБ постигна изборен триумф – от 8088 действителни бюлетини в британската столица, 52.51% бяха за партията на Борисов.