В Ел Ей почина Морис Уайт, съосновател на Earth, Wind & Fire

image

ВИЖТЕ ВИДЕО

4 фев 2016 г. Морис Уайт, съосновател на световно известната група Earth, Wind & Fire, почина на 74-годишна възраст в Лос Анджелис, след битка с болестта на Паркинсон.
Уайт е починал в съня си през нощта на сряда срещу четвъртък в дома си в Ел Ей, съобщи неговият брат и колега Върдин пред Асошиейтед прес.

image

Роденият в Мемфис, Тенеси, Морис Уайт започва да пее в църковен хор на 6-годишна възраст, но се вдъхновява да преследва кариера в музиката, докато гледа ударни инструменти и духова секция. Според неговата онлайн биография, това е “докоснало душата му и му дава визия за нов живот”.
Уайт започва да свири сериозно, като тийнейджър, и след като завършва гимназия, той се премества в Чикаго, където в крайна сметка по време на работата си в звукозаписна компания, става барабанист. Той записва с изпълнители като Чък Бери, Ремзи Луис, Сони Бой Уилямс и Бъди Гай.
Той се присъединява към триото “Рамзи Люис” в средата на 1960. Той напуска групата през 1963 г. и партнира на Уейд Флемънс и Дон Уайтхед за създаване на група, наречена Salt Peppers. Те се преместват в Лос Анджелис през 1970 г. и променят името на Earth, Wind & Fire.

Уайт печели с бандата шест награди Грами и са приети в Рок енд Рол Залата на славата през 2000. А самият Морис е индивидуално е приет в Залата на Славата за композитори.

Earth, Wind & Fire – September” on YouTube