“Ботев е Идиот” … (видео)

“Да бъда безгръбначното мекотело … важното е да се дупя … и да умра без да съм живял”

image

“Ботев е Идиот” е заглавието на уникално късомртражно филмче, което много добре ни показва какво мислят младите хора в България за начина на живот в Родината.
Екранната история, която излезе през 2013г., още тогава предизвика остра дискусия след своята премиера.
Режисьор и продуцент на късометражния филм е Деян Барарев. Националистически формации и фенове на футболния отбор “Ботев” (Пловдив) се обявиха против него и алармираха, че е поругано името на Христо Ботев. По-късно лентата бе преименувана на “В час с Ботев”.

Стотици зрители вече коментират впечатленията си от филма на страницата на “Ботев е идиот” в “Кинематограф”.
“Не, не е глупак този, които иска да промени системата – нещата, а е глупак този, които му се присмива и го нарича глупак.”, коментира Димитър Клатуров.
Ботев съвсем не е идиот, и всеки българин го знае! Филмът на Деян Барарев, въпреки заглавието си, не твърди обратното и това ще узнае всеки, който гледа късометражката. Филмът има наф 100,000 гледания в мрежата и навярно цифрата на зрителите още ще расте. Толкова публика, за съжаление, събират малко български пълнометражни филми.
“Ботев е идиот” печели специалната награда на младежкото жури на фестивала “Festival de Courts Métrages de la Côte Bleue”.
“Ботев е идиот”, късометражен, 2013 г., 9 мин., Режисьор и сценарист – Деян Барарев; Участват: Валентин Стоев, Мая Бабурска, Виктор Апостолов, Никол Шопова и др. Гл. оператор – Георги Маринов – Гопето
Музика – Ангел Симитчиев