Осветиха Българската Църква в Сан Франциско

image

През изминалия уикенд бе осветена Българската Православна Църква “Св.св. Кирил и Методий”* в Сан Франциско, съобщи Сия Крушке от настоятелството на Храма.
Светото действие е извършено от Епископ Александър** от Синода на Православните Църкви на Америка. Свещеник там е Протоиерей Христо Цанков, наричан и „Калифорнийският поп“ ***, заради неговите църковни дела в щата, и дори извън него, в Лас Вегас.
На освещаването на Храма в “северната столица на Калифорния”, в Църковния хор взе участие и Елена Савова, която от дълги години пее и в двете БПЦ в Ел Ей, “Св. Георги” и “Св. Климент

image

Охр

идс

ки”.

Сия Крушке (2та ляво на снимката, до Отец Христо и певицата Елена) се грижи за “Св.св. Кирил и Методий” още преди той да бъде построен, с набиране на средства и организиране на мероприятия за Български празници, и неговото издигане. Тя е “доктор на науките
” и ра

боти

в университета “Станфорд”, и учавства в изследователската работа.

image

*„Св. Св. Кирил и Методий“ за първи път отвори врати на 19 април 2014 г., във Великденската нощ. 20 години след като е регистрирана в Щата на 10 януари 1994 г.,
Освен службата на Отец Христо, на откриването тогава имаше детски хор, който пя „Христос Воскресе“ пред над 100 човека и се събрсха много дарения. Българският Кръст бе „забит“ в Силиконовата долина и грее над моста „Голдън Гейт“.
Истинско Възкресение бе за българите в Сан Франциско, защото дотогава само наша сграда не бе имало. А първата служба бе само седмица по-рано на друг голям празник – Цветница, тогава и за двете събития ви съобщихме в bulgarica.com.

Адрес: Bulgarian Eastern Orthodox Church Saints Kiril and Metodi
1551 Shell Ave
Martinez,CA 94533

** Н.Пр. Епископ на Толедо и Българския Диоцез на ПЦА Александър (Alexander Bishop of Toledo and the Bulgarian Diocese Locum Tenens of the Diocese of Chicago and the Midwest)

*** „Калифорнийският поп“ Протоиерей Христо Цанков е служил и в двете БПЦ в Ел Ей, “Св. Георги” и “Св. Климент Охридски”. Също така и в “Св. Николай Чудотворец” в Сан Диего (вкл. и в създаването й 2011г.). Отец Христо е добре познат на стотици българи в Калифорния. Та дори и извън щата. Ще припомним, че на 10 февруари 2007 Отец Христо бе поканен във Вегас, където със съдействието на “Българско Общество в Невада” се състоя откриването на Първата Българска Църква там  – “Свети Илия Пророкът” (“St. Elia the Prophet”).

image

На следващия ден тогава, Цанков трябваше да се върне в Ел Ей, за да застане в челната редица на шествието на Българската общност в Лос Анджелис в подкрепа и безпрекословна солидарност към българските медицински сестри и палестинският лекар, осъдени на смърт в Либия. Само седмица преди ОСКАР-ите, на 11 Февруари 2007 г. организаторите от нашата фондация BulgariCA със съдействието на нашето Ген. Консулство, и най-вече на официалните Американски власти, както и с безценната подкрепа на Църковното настоятелство на Храм Св. Георги“ и на всички дошли хиляди Българи, заедно успяхме да затворим цялата „Алея на Славата” (Walk of Fame) на бул. „Холивуд” (Hollywood Blvd.) за цели 3 часа. Пред входа на КОДАК Тиатър бе отслужен молебен от Отец Христо и се пяха народни песни и химна на Р България – прецедент в историята на Холивуд и българската емиграция в САЩ. (вижте снимки от събитието в Picasa: U R NOT ALONE PICTURES
https://plus.google.com/photos/113331998269841177938/albums/5032704685142558753