Почина Глен Фрей – автор на “Хотел Калифорния” и създател на групата от Ел Ей “EAGLES”

image

На 67-годишна възрадт почина Глен Фрей – автор на супер хит и символ на Щата “Хотел Калифорния”, и създател на групата от Лос Анжелис “Ийгълс”.
“Глен имаше изключителна битка през последните седмици с болести, но бе победен от комбинацията от ревматоичен артрит, колит и пневмония,” се казва на официалния уебсайт на групата.

image

Глен Фрей (Glenn Lewis Frey) е роден на 6 ноември в Детройт, и е най-известен, като един от създателите на рок-легендарната банда Eagles (Орлите).
Още 18-годишен, след като завършва училище започва да свири за рок-група в родния си щат Мичиган –  The Byrds (Птиците). Това е и една от причините при избора на име на създадената през 1971 г. в Ел Ей популярна банда.
На 19 Глен вече свири за легендата Боб Сигър.
20-годишен Фрей се мести в Лос Анжелис, следвайки приятелката си Джоан Слайуин, добра певица по онова време. Тя го представя на лица от бранша, а той започва да пише песни за групата Longbranch Pennywhistle. Между които известната “Run, Boy, Run”.
Глен Фрей среща барабанистa Дон Хенли през 1970 г., по времето когато известната певица Линда Ронщад си търси банда за сингъл. По това време, по препоръка на гаджето си Джей Ди Саутър, Линда наема Фрей (китара и йоника), Хенли (ударни), Ренди Майснър и Бърни Лидън за лятното турне през 1971г.

image

Веднагa след това четиримата сформират Eagles в Лос Анджелис.
С пет номер-едно сингъла и четири номер-едно албума Ийгълс са сред най-успешно записващите изпълнители на десетилетието. В края на 20-ти век два от техните албума, Eagles: Their Greatest Hits 1971–1975 и „Хотел Калифорния“ (Hotel California), се нареждат сред най-успешно продаваните албуми според Асоциацията на Американската Звукозаписна Индустрия (RIAA).

image

Най-продаваният студио-албум „Хотел Калифорния“ се определя като 37-ят албум в „Ролинг Стоун“ (Rolling Stone) листата „The 500 Greatest Albums of All Time“ („500-те най-велики албума за всички времена“), a групата е категоризирана на 75-о място в листата на Rolling Stone „100 Greatest Artists of All Time“ („100-те най-велики изпълнители за всички времена“). Те са също най-добре продаваната някога американска група. “Eagles: Their Greatest Hits 1971–1975” е най-добре продаваният албум в САЩ до момента с над 27 милиона копия.
Следващият албум на групата, Hotel California, излиза в късната 1976. „New Kid in Town“ („Ново дете в града“) е #1 хит на 26 февруари 1977, а парчето Hotel California на 7 май същата година, на което Фрей написва текста.

Eagles – Hotel California Live. At The Capital Centre, 1977.” on YouTube

Като цяло «Хотел Калифорния» е назоваван като шедьовърът на групата и се появява във всички листи на най-добрите албуми от всички времена. Към днешна дата са продадени 16 милиона копия в САЩ.

image

„Ийгълс“ се разделят в края на турнето си през 1980г., което завършва с бой между членовете на групата в който участва Фрей, на 31 юли в Лонг Бийч, Лос Анжелис.
Глен Фрей открива соло кариера през 80-те години. През 1982 той пуска своя първи албум — No Fun Aloud („Никакво забавление гласно“), който ражда хита — „The One You Love“ („Единствения, когото ти обичаш“). Фрей достига до #2 в класациите с „The Heat Is On“ („Жегата е нататък“) от саундтрака на филма „Ченегето от Бевърли Хилс“. Той има и още една песен на тази позиция — „You Belong to the City“ („Ти принадлежиш на града“) от 1985 — саундтрак на Miami Vice („Маями порок“). Негови са и филмовите парчета — „Flip City“ („Нахален град“) към Ghostbusters II ( „Ловци на духове II) и «Part of Me, Part of You» («Част от мен, част от теб») към саундтрака за «Телма и Луис».

image

Така Ийгълс са извън сцената за 14 години, но се събират отново през 1994 за „Hell Freezes Over“ („Адът замръзва“) („За записа, ние никога не сме се разделяли. Ние просто си взехме ваканция от 14 години“). Дебюта на албума е повече от успешен – #1 в Billboard чарта, и ражда два нови хита — „Get Over It“ („Преодолей го“) и „Love Will Keep Us Alive“ („Любовта ще ни пази живи“). Избухва спор на 2 септември 1996, когато групата посвещава „Peaceful Easy Feeling“ на Садам Хюсеин.
Оттогава те пътуват прекъсващо и през 1998 г. са въведени в “Рок и Рокендрол Залата на Славата”. Вижте изпълнението им при награждаването

The Eagles Perform “Take It Easy”” 1998 on YouTube

През февруари 2001, Дон Фелдър е изгонен от групата. Започват дълги съдебни дела. През 2003 излиза нов техен сингъл за атаките от 11 септември — „Hole in the world“ („Дупка в света“).
Игълс са въведени в “Залата на славата на вокалните групи” през 2001.
Към 2006 Игълс се състоят от Фрей, Хенли, Уолш и Шмит. На „Прощално турне 1 — на живо от Мелбърн“ те са допълвани от още осем музиканта.
Eagles имат цели шест Grammy Awards.

image

Групата е избрана да свири на 6 декември 2015, и да получи наградата на Kennedy Center Honors, но участието е отложено, заради болестното състояние на Фрей. Месец по-късно той почина.

С това уникално парче се разделяме с Глен Фрей …

Eagles – Take It To The Limit (Live at The Capital Centre 1977)” on YouTube