Нина празнува Именден на 14 януари

image

На 14 януари православната църква чества Св. Равноапостолна Нина. Днес имен ден имат всички с името Нина, Нино, Адам, Калчо (за произхода на името по-долу).

Света Нина е родена в Кападокия. Баща й бил роднина на св. Георги Победоносец, а майка й – сестра на Йерусалимския патриарх. 12-годишна св. Нина заминала за Йерусалим, а по-късно и за Иверия (днес Грузия). Светата девица имала такива изключителни способности, че след две години, с помощта на Божията благодат, възприела и твърдо усвоила правилата на вярата и благочестието. Затова я наричат “просветителка на Иверия (Грузия)”.
Храмът построен в чест на Св. Нина в селището Бодби, е бил обновяван многократно, но никога не бил разрушен, той оцелял и до днес.

Нина е древногръцко име, което означава “привързана”.
“Нин” се е наричала и богинята на плодородието във древен Вавилон. Среща се и в индианските племена и означава „огън“, „пламък“.
Макар че се счита за руско, има и международна популярност – често се среща в Русия, България, славянските и германските народи. В Италия Нина е галено име, съкратено от Джованина, както и на всички други дълги имена, завършващи на „нина“.

Нина е много амбициозна и упорита жена, което ѝ помага да постигне всичките си цели. Жените с това име не обичат резките промени и неволно могат да реализират чуждите идеи. Нина е женствена и очарователна, и с лекота привлича вниманието на мъжете.

Честит Имен Ден! Здраве и Благоденствие!