В Ел Ей почина Рок-легендата Леми Килмистър – фронтмен на “най-мръсната” банда Моторхед

image

На 28 декември в Лос Анжелис почина рок-легендата Леми Килмистър (Lemmy Kilmister), фронтмен на популярната банда Моторхед (Motörhead), само четири дни след юбилейния си 70-ти рожден ден.

image

Леми, един от създателите на легендарната британска група загуби живота си след много кратка борба със супер агресивен рак, за който научил едва преди два дни, ден след Коледа на 26-ти.
Килмистър напуснал този свят “у дома пред любимата си видео игра, след като бил със семейството си на разходка,” съобщиха в официалната страница на групата във Фейсбук, като поканиха феновете “да пият поне едно питие”.

image

В допълнение към рака, Леми успяваше да оцелее от няколко други здравни проблеми, като хематома, а през 2013 г. му бе инплантиран дефриблатор на сърцето. Болестното му състояние бе причина за отлагането на множество концерти през последните години, но той бе активен до писледните дни на своя живот.
Завинаги ще остане девизът на Леми “Живей Бързо – Умри Стар”.
С характерната си външност (сляти бакенбарди и мустаци) и силно дрезгав глас, както и с типичният си “рокендрол” начин на живот Леми Килмистър  се превръна в “култова икона” от музикалната сцена на 1970-те, 1980-те, 1990-те и 2000-те.

image

Video:
“10 Unforgettable Lemmy Kilmister Moments” on YouTube

“Motörhead: Live Fast Die Old (Documentary)” on YouTube

image

Йън Фрейзър “Леми” Килмистър (Ian Fraser “Lemmy” Kilmister) е роден на Бъдни вечер, 24 декември 1945 г. в Бърслем в централна Англия.
Още 10-годишен Йън започва да показва интереса си към рокендрола, момичетата и конете. Той посещава училището “Томас Джонс” в Амлух, където получава прякора Леми.
16-годишен вече е луд по Бийтълс и започва да свири на китара успоредно със звуците от 1ят им албум, изучавайки подробно акордите. Освен музиката им, му допада и саркастичното отношение на групата и по-специално това на Джон Ленън.
Леми работи като общ работник на различни места, като успоредно свири в местни групи и прекарва време също и в училището по езда. На 17-годишна възраст, Леми се запознава с Кати, която е на почивка в района. Той заминава с нея в Стокпорт, където тя ражда син от него, кръстен Шон, който е даден за осиновяване.
“Това ще бъде най-мръсната рокендрол банда на света. Ако ви станем съседи, моравата ви ще загине!”
Средата на 70-те е, а заканата идва от Леми Килмистър, който тъкмо е създал Motorhead – една от най-обещаващите рокендрол групи във Великобритания, и се кани да завладее света с мръсния си, шумен саунд.
През 1975 г. Леми Килмистър създава Моторхед (Motörhead), на която е вокалист и баскитарист, причислявана към явлението наречено – Нова вълна в британския хеви метъл.
Всичко започва с изхвърлянето на Леми от групата Hawkwind, заради употребата, според него на “неподходящи наркотици”. Той е задържан на американо-канадската граница поради притежание на амфетамини, групата му плаща гаранцията за излизане от ареста, но го уволняват. Леми решава да сформира своя собствена група, наречена “Bastard” (копеле). Но Дъглас Смит, тогава мениджър на групата, убеждава Килмистър да промените името и с довода, че банда с подобно заглавие никога няма да свири в Top Of The Pops. Леми решава да заеме името на последното парче, което композира с Hawkwind – Motörhead. Това е остарял американски термин за човек, който злоупотребява със спийд (амфетамини).

Форматът на формацията през повечето години е трио (китара-бас-барабани) с изключение на периода 1984-1995 г., когато е включен втори китарист. За китарист е ангажиран Лари Уолис, а на барабани – Лукас Фокс. 1ят концерт на групата е като подгряващи за Greenslade в Roundhouse в Лондон на 20 юли 1975.
Комерсиалният успех идва в началото на 1980-те, когато няколко от издадените сингли попадат в британската класация “Топ 40”.
Текстовете на бандата обхващат теми, като – войната, доброто срещу злото, корупцията, злоупотребата с властта, уопотребата на наркотици и живота на път. Знакът на групата е създаден през 1977 от артиста Джо Петаньо за обложката на 1я албум “Motörhead”.

Всеизвестно е, че Леми е луд на тема 2ра Св. война, колекционира нацистки сувенири и т.н.
„Не разбирам онези, които смятат, че ако не обръщаш внимание на нещо, то ще изчезне от само себе си. Това е огромна грешка, тъй като ако пренебрегваш нещо, то само ще придобие още по-голяма сила. Цели двайсет години Европа се е преструвала, че не забелязва Хитлер, а можехме да го победим още през 1936 г … той е избил една четвърт от населението на земното кълбо! И това е човек, който не е пушил, нито е пиел, бил е вегетарианец, носел е костюм, къса коса и е имал приличен външен вид. Биха го обслужили във всеки един американски ресторант, за разлика от Джеси Оуенс – героят от олимпиадата в Берлин през 1936 г.,“ пише Леми в автобиографичната си книга.
“В днешно време младите се държат като родителите, срещу които ние някога се опълчвахме. Вероятно ще отгледат сума ти кретени. Ние пък от своя страна отгледахме куп брокери на недвижими имоти и счетоводители и само един бог знае как го направихме. Предполагам, че стана, защото повечето хора се предават,” разсъждава Килмистър в своята автобиография.

Video:
“10 Unforgettable Lemmy Kilmister Moments” on YouTube

“Motörhead: Live Fast Die Old (Documentary)” on YouTube