58 мутанта от САЩ пристигат в България

elle-genetically-modified-corn-de-mdnГМО продукти ще плъзнат у нас, след като ЕС премахне контрола

24 Октомври 2015 Общо “58 ГМО продукти ще влезнат” в България, “след като ЕС премахне контрола за тези продукти, идващи от САЩ”, пише авторитетната Британска медия „Телеграф“ (www.telegraph.co.uk)

Вносът на Американски продукти ще се взима на доверие, като Евросъюзът да не прави допълнителни проверки за наличие на мутанти. Единствено ще са нужни гаранциите на производителите за чистота на храните от ГМО, и дали отговарят на евростандартите.

Това е записано в публикувания на сайта (ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/ttip/) на ЕС проект за Трасатлантическото споразумение за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС (ТТИП)(Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP)). Преговорите по документа още текат, като окончателният текст ще бъде публикуван непосредствено преди неговото подписване.

България изглежда беззащитна като страна по такъв договор, както и другите страни от ЕС.

В проекта е записано, че контролните органи на двете страни ще работят заедно, за да не се допуска допълнително затрудняване на търговията. Така всеки производител ще може свободно да си внася стоката, която няма да подлежи на допълнителна проверка. Контролните органи ще могат да проверяват само по документи гаранциите за съответствие с евронормите.

В момента е разрешен вносът и търговията на 58 сорта ГМО храни в ЕС, но е забранено да се отглеждат на територията на Европейския съюз. В ЕС може да се сади само царевица на американската корпорация „Монсанто“. Според експерти няма генномодифицирани продукти, които са забранени в Европа, но са разрешени в САЩ.

Очаква се да приключи 11-ят кръг от преговорите по търговското споразумение, който е в Маями.

Според високопоставен чиновник, който е присъствал на преговорите, търговското споразумение променя стандартите на ЕС за храни. Дори вече са във фаза на одобрение 5 нови ГМО продукта, заявява той, цитиран от www.sputniknews.com.

Масови протести бяха проведени в цяла Европа, включително и в България, срещу “заробващото и в услуга на корпорациите по света” споразумение, което предстои Европарламентът да обсъди след година. Протестиращите не желаят Брюксел да го приема, като основните аргументи на хората са, че ТТИП отваря вратичката за поставяне на колене на националните държави и законодателства пред световните корпоративни гиганти. Пряк резултат от споразумението също може да се окаже загубата на работа на близо 2 млн. души в Европа и в САЩ. Навръх националния празник на САЩ на 4 юли т.г. в София и Варна се проведоха граждански протести под надслов “Не на ТПТИ”.

“Стоп” на договора казаха над 2 млн. европейци чрез специално създадената интернет платформа, в която се изразяват и опасения, че с ТПТИ САЩ ще погълне ЕС. България също присъства, но безспорен лидер в битката срещу готвения на тъмно договор за свободна търговия между ЕС и САЩ, е Германия.

По-рано през Април т.г. в София британският експерт Джон Хилъри, изпълнителен директор на организацията “Война с лишенията” (War on Want), дори нарече “ТТИП икономическото НАТО”.

“Европа има високи стандарти, що се отнася до селското стопанство, а дерегулацията ще доведе до хармонизиране на стандартите, каза Хилъри. При гостуването си в България той подчерта една основна разлика между ЕС и САЩ. “В Европа има предпазна мярка, при която една фирма първо трябва да докаже, че предлаганият от нея продукт не е вреден за здравето на хората или околната среда, и след това да бъде пуснат на пазара. Докато в САЩ е точно обратното – стоката се появява на пазара и впоследствие се доказва, че тя има вреден ефект. Много субстанции и технологични методи, които в САЩ са разрешени, в ЕС са забранени,” допълни Британският експерт.

“Например в САЩ в козметиката има забранени 12 субстанции, докато в ЕС са над хиляда. В Америка може да си купите червило, което съдържа олово. 70% от храната в американските супермаркети са с ГМО. Американското телешко месо е с хормони”, поясни тогава Хилъри. Той изброи някои от разликите между европейските и американските стандарти и добави, че САЩ дори отказват етикетирането на продуктите, за да бъде осведомен потребителят какво съдържа продуктът. Свободната търговия означава всичко това да се приеме от страна на ЕС, подчерта Хилъри.

След подписването на ТТИП ще се промени европейската флора и здравния статус на жителите на Стария континент. В комплект вървят и телешкото с хормони, пилешкото, дезинфектирано с хлорни продукти. Лобито на американските свиневъди вече настоява да се премахне и забраната на ректопамина, стимулиращ натрупването на месо препарат, забранен в 160 държави.

Външният министър на Р България Даниел Митов защити ТТИП преди няколко дни на традиционен работен обяд-дискусия, организиран от Американската търговска камара в София в началото на този месец.

Трансатлантическите отношения са по-важни за нас от всякога. Има много силно желание трансатлантическата връзка да бъде скъсана или поне подкопавана,

констатира тогава дипломат №1 пред премиера Борисов, главния прокурор, финансовия министър, представители на американското посолство, български и щатски банкери.

Според Митов за Трансатлантическото споразумение /ТТИП/ се изговаряли много лъжи, имало много митология, свързана с него, и с помощта на САЩ и Американската камара трябвало да бъдат разсеяни и да се убедят българските граждани, че то е полезно. С цел разсейване на заблудите сред народонаселението, Митов предложи да бъде организиран голям политически форум в САЩ, за да убедят обществото, че ТТИП е важно и в тяхна полза.