Да затворят границите – България, Румъния и Сърбия

0,,18722764_303,00Борисов: Усиленото строене на огради в Европа ни притеснява… не сме слепи, и ако отидат на този експеримент – да затворят още държави и бежанците да останат при нас, няма да сме съгласни

София, 24 октомври 2015 Усиленото строене на огради в Европа ни притеснява, заяви министър-председателят Бойко Борисов след почти двучасови разговори с премиерите на Румъния – Виктор Понта, и на Сърбия – Александър Вучич, в резиденция “Бояна”.
След срещата, чиито акцент са били мигрантските потоци, премиерът на България посочи, че проблемът, който се появява със строителството на оградите е, че редица страни остават в буферна зона.
Трябва да кажа, че трите държави сме в готовност, ако Германия, Австрия или други държави затворят своите граници, ние няма да оставим нашите народи да станат буферна зона за бежанските потоци, които ще останат между Турция и издигнатите огради, коментира Борисов, цитиран от БТА. Ще имаме готовност по същия начин да затворим границите в същия момент. Няма да изложим нашите страни на опустошителния натиск на милионите, които биха дошли, добави той.
“Заявяваме, че имат пълната ни европейска солидарност, и докато я има навсякъде, ние ще изпълняваме, но да знаят, че не сме слепи, и ако отидат на този експеримент – да затворят още държави и бежанците да останат при нас, няма да сме съгласни”, категоричен бе Борисов.

По думите му не става въпрос за пари. Изпълняваме си всички условия, пазим Шенгенската граница, така както са изискванията, добави той.
Нашият проблем и нашият страх са, че няма стратегическа крайна цел – докога този процес ще върви, тези бежанци къде ще бъдат настанявани, как в годините ще им се дава работа, как ще участват в социалните системи, децата, които се раждат, какви граждани ще са, докъде ще стигне тази вълна, коментира още Борисов.

“В Сирия е война, приемаме, но сме разтревожени от огромно количество афганистански бежанци, които трудно се интегрират, също от Ирак, от Иран. Нямаме право да излагаме нашите народи на този натиск и да се сриват цели системи”, посочи българският премиер.
Това е общата позиция на трите държави от днес, отбеляза румънският премиер Виктор Понта. Той посочи, че страните ни изпълняват своите задължения. Солидарни сме с цяла Европа, но отговорността не може да бъде само на едни държави. Ако има държави, които си затварят границите и изграждат огради, тогава ние имаме право да се защитим своевременно, но това не е добро решение. Доброто решение е общото действие на цяла Европа, отбеляза Понта.
Вучич заяви, че още от самото начало са били срещу оградите и стените. Винаги ще приемаме бежанци по възможно най-добрия начин, нито един инцидент не се е случил в страната ни. Извършени са едва 4 наказуеми деяния, така че проблеми няма. Ние ще спазваме решенията, които се приемат от тройката, и те ще бъдат в сила тогава, когато можем да се съобразяваме с това, което правят европейските държави, конкретно Германия и Австрия, заяви сръбският премиер.

Ако някой счита, че ние ще сме мястото, където може да има 2 или 3 млн. бежанци, то това е нереално, добави Вучич. По думите му именно затова трите държави са се договорили, че не могат да приемат подобен сценарий.
В отговор на въпрос, премиерът Вучич каза, че ако в Сърбия бъдат върнати мигрантите от Централна Европа по споразуменията за реадмисия, то в такъв случай ще трябва Сърбия да ги върне в България, “но България няма споразумение за реадмисия с Турция, поради което това са нереални решения”, коментира Вучич.
Какво ще правим и с хората, които не желаят да са в нашите държави, ако се приложи квотният принцип, е попитал на срещата премиерът Понта, цитиран от Вучич.