Цар Самуил пристига в София (ексклузивно видео)

Паметник на цар Самуил ще бъде поставен  при църквата

Паметник на цар Самуил ще бъде поставен при църквата “Св. София” в Българската Столица. В конкурса за облика на монумента от 21 проекта журито даде най-много гласове за идеята на скулптора Александър Хайтов и ландшафтните архитекти Мария и Росен Гуркови.

В София в началото на месец март 2015 г. в София ще бъде открит паметника на цар Самуил. Това е първият паметник на средновековен български владетел, който ще се издигне в българската столица.

Първата копка на мястото, където ще бъде поставен постамента на скулптурата бе направена още на Архангеловден – 8 ноември миналата година, край църквата “Св. София”.

Инициативата е част от програмата за отбелязването на 1000 г. от смъртта на предпоследния владетел на Първата българска държава. Първоначалната идея на спомощоствувателите от “Фондация българска памет” ръсоводена от Д-р Милен Врабевски бе скулптурата на един от най-великите български владетели да се издигне в градинката до храма “Св. Георги Победоносец”. “Заради значимостта на цар Самуил за нашия град паметникът ще бъде поставен  при църквата “Св. София”, обяви по-късно зам.-кметът д-р Тодор Чобанов. Монументът на българския владетел струва около 100 000 лв. и ще бъде финансиран от фондация “Българска памет”. В конкурса за облика на монумента от 21 проекта журито даде най-много гласове за идеята на скулптора Александър Хайтов и ландшафтните архитекти Мария и Росен Гуркови.

Автори на филма направен от TV+ “За образа на Самуила” са журналистът Иво Иванов, операторите Ангел Спасов, Иван Иванов, Калоян Стайков и Калин Живков, монтажът е дело на Ивелин Илиев и Надежда Иванова.