Що е Селски Фънк – “Мезе” с нов сингъл заедно с легенда на соула на концерт в Ел Ей (ексклузивно интервю)

Елис Хол, Милен Киров и Оркестър МЕЗЕ в

Елис Хол, Милен Киров и Оркестър МЕЗЕ в “Хауз оф Блус” в Ел Ей на 14 март 2013 г. Фото: Архив BulgariCA.com

От дървена гъдулка в България до златно пиано в Америка – “Докторът по селски фънк” Милен Киров ни разкрива как се свири неравноделни Родни тонове в Холивуд

Топ джаз музикант – “Посланикът на Соула” Елис Хол забива ново парче с “Мезе” – “нашата” банда  в “Града на Ангелите”
 
4 февруари 2015 г. “Аре да си ходим на село” … в Лос Анджелис – това бяха първите ми мисли след като разбрах, че групата “Мезе” на Милен Киров ще забие новият си сингъл в ритъма на селски фънк, не къде да е, а в един от най-елитните клубове в “Града на Ангелите”, и то не с когото и и да е, а с легенда на соула и джаза.
Потърсихме веднага “Доктора на селския фънк” Милен, който наистина си е доктор по музика, за да ни “постави” точната “диагноза”.
За да разберем, аджиба, как така от дървената гадулка на баща му в България, е стигнал до “златното” пиано в Америка.
 
Помолихме Милен Киров да разкаже и малко за себе си. Родил се в Пловдив (бел.ред. през 1977 г.) в семейство на музиканти. Баща му проф. д-р Тодор Киров вече 35 години е единственият в историята Професор по гъдулка, а майката Величка Кирова е певица и учителка по фолклорни ритми. Брат му забива на перкусиите. Милен започва да свири на пиано от 4-годишен и завършва музикална гимназия в Пловдив, следват 2 години в пловдивската консерватория, преди да се „наложи“ да замине за Америка.
“Класическата музика е гръбнака, който и до днес ме крепи професионално. Моят инструмент винаги е бил е пианото,” каза Милен.
През 1998 г. получава пълна стипендия от университета в Лас Вегас, учи пиано при Карол Стивърс, джаз при Стивън Карлсън и композиране при Вирко Бали.
През 2000 г. Милен се премества в Лос Анджелис и завършва Калифорнийския институт по изкуствата, където вече защити и докторат по пиано и композиране.
“За първи път ще си позволя да кажа, че в момента преподавам музика в три от най-добрите висши учебни заведения в Калифорния и САЩ, композирам,” допълни Милен Киров, който освен музика, пише и учебници за музика.
След като прави музиката за няколко филма и издава албуми с лейбълите си „Руйно вино“ и „Мезе“, сега разбираме, че е дошъл един от върховете в кариерата му – съвместен сингъл с легендата в джаза Елис Хол.
“Той е единственият артист, музикант, който стои на лейбъла на Луис Армстронг. Елис беше много въодушевен да свири нашите неравноделни тонове,” разказва Милен.
Точно Елис Хол, наричан “Посланик на Соула” ще бъде заедно с 11-членната група “МЕЗЕ” на сцената в събота на един от най-елитните музикални клубове в Ел Ей – Molly Mallone’s.
Можете да си свалите безплатно парчето на Елис и “Мезе” от сайта на групата http://orkestarmeze.com/, а “в събота от 10:00 вечерта до разсъмване” може да станете живи свидетели на този уникален български успех.
ЧУЙТЕ ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ
 
ВИЗИТКА
Милен Киров (Milen Kirov) с фланелката на любимия „ЛОКО“ ПД

Милен Киров (Milen Kirov) с фланелката на любимия „ЛОКО“ ПД

Милен Киров е роден в Пловдив през 1977 г. в семейство на музиканти. Баща му проф. д-р Тодор Киров вече 35 години е преподавател по гъдулка в консерваторията в родния град, свирил във фолклорните ансамбли „Искра“ и „Тракия“. Майката Величка Кирова е певица и учителка по фолклорни ритми.
Милен започва да свири на пиано от 4-годишен и завършва музикална гимназия в Пловдив, следват 2 години в пловдивската консерватория, преди да се „наложи“ да замине за Америка. През 1998 г. получава пълна стипендия от университета в Лас Вегас, учи пиано при Карол Стивърс, джаз при Стивън Карлсън и композиране при Вирко Бали.
През 2000 г. Милен се премества в Лос Анджелис и завършва Калифорнийския институт по изкуствата, където вече защити и докторат по пиано и композиране.

Милен Киров (Milen Kirov) е основател на добре познатата ни в Ел Ей група „МЕЗЕ“ (MEZE)

Група „МЕЗЕ“ (MEZE)

Има концерти и негова музика звучи в България, Гърция, Канада, Франция и САЩ.
Пише музиката за филмите – „Човешка грешка“ на Робърт Йънг, селектиран за филмфеста в Сънданс през 2004-а, „Пура на плажа“ на Стивън Милс, „Рекет“ на Майкъл Баез и Христо Христов, документалният филм за Уди Алън на режисьора Робърт Уайди.
Издал е вече три албума с лейбъла си „Руйно вино“, най-новият е на групата му „Мезе“.
Преподава пиано и композиране в Калифорнийския държавен университет в Нортридж и балкански джаз.
Пише учебници за музика, между които концертни етюди за пиано „Размери и ладове“.