Уникален Кръст от Йерусалим и Икона на Руски Император дариха в Ел Ей

На двете линии, вертикалната на божественото, и хоризонталната - на земното, както и в центъра на Свещенния Кръст са монтирани пет антични камъка. Всеки един е от различен град на пътя на Иисус Христос из Светата земя преди повече от 2000 години. Photo: Evgeni veselinov, bulgarica.com

На двете линии, вертикалната на божественото, и хоризонталната – на земното, както и в центъра на Свещенния Кръст са монтирани пет антични камъка. Всеки един е от различен град на пътя на Иисус Христос из Светата земя преди повече от 2000 години. Photo: Evgeni veselinov, bulgarica.com

18 януари 2015 г. Уникален Кръст от Йерусалим и Икона на Руски Император дариха на Бългрска Православна Църква в Лос Анджвлис.

Един от най-древните символи на човечеството, използван в много религии, но най-вече в християнството бе донесен в Храм “Св. Георги” от Димитър Бойков в памет на неговата съпруга Яна. “Големият Митак”, както всички с уважение наричат Бойков е дългогодишен член на настоятелството и един от градителите на Черквата в “Града на Ангелите”. Жена му, която той загуби наскоро, всички си спомнят като една изключително интелигентна и начетена, обичаща България, макар че бе чехкиня, католичка. Яна, до край преданна и грижовна съпруга, която дори се бе прекръстила и приела Православната вяра.

“Правя го най-вече заради нея. Не съм срещал по-голямо уважение от някой, и грижа в живота си,” сподели Димитър Бойков.

“Другата причина е, че искам да покажа на хората от настоятелството, на всички българи, че трябва да сме добри, да даряваме доброта. А не само да се разправяме. Ето и сега не искам да слушам,” допълни Бойков, отдръпвайки се от мястото, където разговаряхме с него до спорещи за живота на “Св. Георги” миряни.

Уникалният Кръст бе донесен в специална кутия с кадифе.  И на двете линии, вертикалната на божественото, и хоризонталната – на земното, както и в центъра му са монтирани пет антични камъка. Всеки един е от различен град на пътя на Иисус Христос из Светата земя преди повече от 2000 години. В средата стои името на „небесният град” Йерусалим – свещената земя на всички вярващи – християни, юдеи и мюсюлмани, символ на страданието, но и на духовното извисение. На другите части на кръста изпъкват Витлееем (Bethlehem) – рожденото място на Господ Иисус Христос, Капернаум (Capernaum) – вторият му дом на Христос след Назарет (Nazareth), който също е гравиран и е известен с това, че там Дева Мария получава съобщението за неговото рождение. Както и името на цялата област Галилея (Galilee) – родина на повечето апостоли и където Исус Христос прекарал своето детство и юношество. Имената са инкростирани, а камъните вградени, като с реликвата пристигна и специален международен сертификат, който е неразделна част от свещенната реликва.

Кръстът се хареса много на Отец Петко, и той се зарече да го пази, като очите си и да служи с него. За да има възможност всеки да го докосне и целуне на хиляди мили от Свещенната земя.

IMAG2484_1_1_1На днешния празник Атанасовден “Св. Георги” се сдоби и с уникална икона в на Св. Вмчк. Николай II. Тя пък е дарение от съпругата на един от основателите на Църквата в градчето Патина в Калифорния. Николай II Александрович е последният император на Русия, цар на Полша и велик княз на Финландия. Той управлява от 1894 до принудителната си абдикация през 1917 г. по време на Революцията и е от династията Романови. Цялото семейство, той, съпругата му немската и после руска принцеса Алиса (Александра) и пет деца, заедно с личния им лекар и трима прислужници са разстреляни през юни 1918 г. Телата им са обезобразени, за да не бъдат разпознати и хвърлени в общ гроб. Николай II е канонизиран от Руската православна църква през 2000 г., а през 2008 г. е реабилитиран от Руския върховен съд. 

IMAG2480_1Службата днес бе водена от Епископ Даниил, с помощта на Протоиерей Петко Еленкин и двамата свещоносци Габриел и Тиодор, специални гости от Църква “Успение Богородично” в Санта Роса, Калифорния. Църковен хор огласяше Храма.

Попитахме Владиката намира ли промяна, откакто замина за Ню Йорк. Отговорът му бе категоричен -“да, но не знам дали всичко е за добро.”

IMAG2483_1В Църквата бяха дошли десетки богомолци, една част от тях с малките си деца.