За Коледа Владика от Ню Йорк Поздрави Българите в Ел Ей

25 декември 2014 г. КОЛЕДА в Лос Анджелес. Две Коледни елхи украсяваха, малка символична в Храма

25 декември 2014 г. КОЛЕДА в Лос Анджелес. Две Коледни елхи украсяваха, малка символична в Храма “Св. Георги”, и голяма в салона за гости “Никола Байкушев” на 2ия етаж над Църквата. Фото: Евгени Веселинов, Булгарика BulgariCA

25 декември 2014 г. Викарният епископ в епархията на САЩ, Канада и Австралия от Синода на БПЦ Н.Пр. Епископ Даниил Драговитийски , който повече от година бе Свещеник в Храма “Св. Георги” в Лос Анджелес специално изпрати поздравление за Рождество Христово към сънародниците ни. Епископ Даниил благославя българите и остава с прекрасен спомен от престоя си в “Града на Ангелите”.

Днес бе отслужена празнична литургия от новият свещеник Отец Петко Еленкин в Храм “Св. Георги”.

IMAG2228_1След Църковната служба около 35 миряни се събраха на празничен обяд в салона за гости “Никола Байкушев” на 2-ия етаж над Църквата. Две Коледни елхи украсяваха, малка символична в Храма, и голяма в салона. Дядо Коледа раздаде подаръци на децата. На празненството присъстваше и Марин Димитров, генерален консул на Р България в Лос Анджелес, заедно с цялото свое семейство. Традиционен български обяд – свинско със зеле бе сервиран от членове на Църковното настоятелство.

Храната бе благословена от свещеника и бе прочетена молитва, на която всички присъстващи бяха станали прави. 

Епископ Даниил води Църковните служби на български, както и на английски език, както на Великден, така и на Цветница и през цялата Велика Седмица т.г. 2014

Епископ Даниил в Храм “Св. Георги” в Лос Анджелес, води Църковните служби на български, както и на английски език, както на Великден, така и на Цветница и през цялата Велика Седмица през 2014

Цялото писмо на Епископ Даниил без корекции (Български, English)

„Христос се ражда, славете Го”

Възлюбени,
Моля, приемете всесърдечните ми поздрави по случай великия празник на Рождеството по плът на нашия Господ и Спасител Иисус Христос!
Като славим Господа за Неговата милост да бъде с нас, ние се молим Неговата любов да пребъде между нас, които Той е призвал в Църквата Си и да достигне до всички човеци!
Молитвено благопожелавам на всички, благословението на нашия Господ Иисус Христос да бъде с вас чрез Неговата благодат и човеколюбие. Господ да ви дарува крепко здраве, мъдрост, мир и кротост в изпитанията; да си спомняме за бедните и хората в нужда! Желая мирна и благословена от Бога Нова година!

Отминава една година, която ще запомня и с вашето и мое присъствие в Светия Храм “Свети Георги Победоносец” в Лос Анджелес. Благословенно време, което не ще забравя.

С любов във родилия се в плът Господ Иисус,
+еп. Даниил

25 декември 2014 г. Отец Петко Еленкин и съпругата му Светлана след службата на Рождество Христово.

25 декември 2014 г. Отец Петко Еленкин и съпругата му Светлана след службата на Рождество Христово.

“Christ is born, glorify Him!”
Dear Beloved,
Please, accept my whole hearted greetings on the occasion of the great feast of the birth according to the flesh of our Lord and Savior Jesus Christ!
Praising the Lord for His mercy to be with us, we pray that His love abide forever among us, whom He has called in His Church and reach all people!
I prayerfully wish you that the blessing of our Lord Jesus Christ be with you all, through His grace and love for mankind. May He grant you good health, wisdom, peace and meekness in the aflictions; may we remember the poor and the needy! I wish you a peaceful and blessed New Year!

With love in the incarnate Lord Christ,
+Bp. Daniil

ВИЗИТКА

24 януари 2014 г. Максим Георгиев (2 год.) в ръцете на мама Даниела по време на Кръщенето, което бе извършено от Еп. Даниил от Българската Православна Църква (БПЦ) в болничната стая на

24 януари 2014 г. Максим Георгиев (2 год.) в ръцете на мама Даниела по време на Кръщенето, което бе извършено от Еп. Даниил от Българската Православна Църква (БПЦ) в болничната стая на “Чилдрънс Хоспитал” в Лос Анджелис.

Епископ Даниил (светско име Атанас Трендафилов Николов) е роден на 2 март 1972 г. в Смолян е епископ Драговитийски, викарен епископ в епархията на САЩ,Канада и Австралия, пряк помощник на Владиката Йосиф в Ню Йорк.

Завършва основно и средно образование в родния си град, след което отбива военната си служба.

През 1996 г. записва и учи английска филология в СУ “Св. Климент Охридски”. На следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет на същия университет.

През 1997 г. е приет като послушник в манастира “Св. Георги” край гр. Хаджидимово под духовното ръководство на Неврокопския митрополит Натанаил. На 7.8.1999 г. е постриган от него в монашество и на следващия ден е ръкоположен за йеродякон.

През 2002 г. завършва задочно Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”.

На 21.7.2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир “Рождество Богородично”. На 27.11.2004 г. е ръкоположен от епархийския му архиерей за йеромонах. На 1.6.2006 г. е възведен в архимандритско достойнство.

На 20.1.2008 г. е ръкоположен за викарен епископ на Неврокопския митрополит.Преминава като викарен епископ в Американска,Канадска и Австралийска епархия през 2011 година.

През 2013 г. е изпратен за Свещеник в БПЦ “Св. Георги” в Лос Анджелес, която напуска в края на лятото на 2014 г., за да се завърне и поеме задълженията си в Ню Йорк.