Америка “почервеня” – Републиканците взеха цялата власт в Съединените Щати

Америка

Америка “почервеня” на междинните парламентарнти избори, които се проведоха днес. Червеното е цветът на Републиканците, които успяха да оцветят Съединените Американски щати, и да отнемат изцяло контрола на сините от Демократическата партия на президента Обама.

Голямата победа за консерваторите дойде със спечелването на контрола на Сената, след като те успяха да запазят и контролът на Конгреса, като дори добавиха още места в състава му, едновременно с междинните парламентарни избори бяха избрани и нови губернатори на всеки щат

“Делавера” с гласуването бе засечена във Вирджиния – натискаш името на един – гласуваш за другия (видео)

УСПОРЕДЕН ВОТ за увеличение на минималната работна заплата, легализирането на марихуаната, оръжията, абортите

Калифорния – губернаторът Демократ Джери Браун запази поста си, а резултатите от парламентарния вот ще излязат до сутринта

4 октомври 2014 г. Америка “почервеня” на междинните парламентарни избори, които се проведоха днес. Червеното е цветът на Републиканците, които успяха да оцветят Съединените Американски щати, и да отнемат изцяло контрола на сините от Демократическата партия на президента Обама.

Голямата победа за консерваторите дойде със спечелването на контрола на Сената, след като те успяха да запазят и този на Конгреса, като дори добавиха още места в състава му, който бе обновен, заедно с Камарата на представителите. Едновременно с парламентарните избори бяха избрани и нови губернатори на всеки щат, разбираемо повечето от Републиканската партия, противник на президента Барак Обама.

Резултатите до голяма степен бяха очаквани, след като в навечерието на гласуването, рейтингът на Обама спадна до поредното рекордно най-ниско равнище.

Новият Конгрес ще се събере за 1ви път през януари и ще трябва да сработи с президента Барак Обама през последните две години от неговия втори последен мандат.

Сената вече има мнозинство от Републиканците – 52-ма сенатори по послени данни от 9:00 часа на Западния бряг. 51 места бяха достатъчни за контрол на Сената, където всеки от 50-те щати е представен от двама сенатори, или общо 100, независимо от броя на неговото население. Големият спор за сената бе решен най-вече в щати, където избирателните нагласи показваха изключително близки резултати. Показателно и на тези избори бе, че малцинствата гласуваха за Демократите на Обама, като пример за това е Ню Мексико, щат намиращ се до границата с Мексико и населен с множество латино емигранти. Докато белите работещи американци избраха Републиканско управление, като в отделни щати в сърцето на Съединените щати бройката на доверилите им се надвиши дори 3 пъти тази на гласувалите за Демократите.

Разходите за реклама също си казаха думата, след като бяха отчетени над 5 милиарда само за минути по телевизиите.

Трудно е да се каже кое победи – парите или партийте, но със сигурност може да се отбележи че недоверието в президента Обама донесе голямата загуба на неговата партия.

“Делавера” с гласуването бе засечена във Вирджиния – натискаш името на един – гласуваш за другия (видео)

УСПОРЕДЕН ВОТ

АБОРТИТЕ Конституционна поправка в Колорадо ще криминализира абортите, докато мярка в Северна Дакота ще декларира правото на живот на всеки етап от развитието на човека. В Тенеси изменението ще декларира, че държавната конституция не дава право на аборт или публично финансиране на абортите. В Илинойс, избирателите да преценят дали здравноосигурителни планове следва да се изисква да покрие контрол на раждаемостта.

ОРЪЖИЕ В Алабама ще имат право да носят оръжие. Във Вашингтон ще се изискват основни проверки за всички покупки на оръжие, като ще се изискват последващи действия от страна на законодателя, за да влезе в сила този вот.

МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА Пет щати имат увеличение на минималните работни заплати. В Аляска ще се повиши до $ 9,75 на час до 2016 г., от сегашните 7.75 $. В Арканзас увеличение до $ 8.50 на час до 2017 г. от сегашните $ 6.25. В Небраска до 9 $ на час до 2016 г., докато в Южна Дакота гласоподавателите решиха да се увеличи минималната работна заплата до $ 8,50 на час. В Илинойс увеличението ще стигне до 10 долара на час, като е препоръчително по-нататъшни действия от страна на законодателя, за да влезе в сила.

МАРИХУАНА След успешното преминаване на легализацията на марихуаната за използване за отдих в два щата през 2012 г., избирателите в Аляска, Орегон и Вашингтон, DC бяха изправени пред подобни въпроси през тази година. Избирателите във Флорида обмисляха предложение да се даде възможност медицинска употреба на марихуана. В щата Вашингтон избирателите решаваха дали държавата, законодателната власт трябва да отменят или да поддържат държавния закон, който премахва данъка за производство на марихуана.